Krepitus, eklem hareketi sırasında kıkırdağın eklem yüzeyine veya diz çevresindeki diğer yumuşak dokulara sürtünmesi sonucu oluşur. Diz ekleminde ağrı ile birlikte çatırtı sesi varsa, genellikle bir menisküs yırtığı veya eklem dejenerasyonu gibi durumlardan kaynakla bilir.
Günlük hayatta ve poliklinik şartlarında ortopedi doktorları olarak en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “Dizimden hışırtı veya çatlama sesi geliyor korkulacak bir şey var mı?” Eklemlerden hareketle ses gelmesi tek başına korkulacak bir olay değildir. Ağrı yoksa korkmanıza gerek yok.
Eklem çıtlamasının kesin nedenleri hala tartışılmaktadır. Eklem çıtlaması yaygındır. Bazı araştırmacılar çıtlama sesinin kemikler arasındaki patlayan bir hava kabarcığı olduğunu düşünürken, diğerleri sesin kas bağlarının geri tepmesinden geldiğine inanıyorlardı. Eklemlerin çıtlamasına tıpta krepitus denir.
Eklem çıtlaması neden oluyor? Eklemlerimizin her biri sinovyal sıvı adı verilen gaz kapsülleriyle çevrili. Karbondioksit, azot ve oksijen gazlarından oluşan bu gaz kapsülleri eklemler ve kemikler arasında kayganlaştırma işlevi görür. Eklemlerden çıkan çıtlama sesi bu gazın birden boşalmasıyla meydana gelir.
Çene Ekleminden Ses Gelmesi Normal mi? Çene ekleminden ses gelmesi, normaldir. Fakat uzun süreli olarak çeneden ses gelmesi durumunda diskte dışarı doğru kayma ya da diskte dönme meydana gelebilir. Çene diskinde kayma ortaya çıkması ya da kas spazmından dolayı çeneden yemek yerken ya da esnerken sık sık ses gelebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Çeneden Ses Gelmesi Sebepleri
Diş sorunlarına bağlı olarak gelişen, çeneden gelen kemik sesi sorunlarında, uzman bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş rahatsızlıkları, çene bölgesinde farklı sorunların yaşanmasına neden olur. Bu tür sorunların bir kısmı, çeneden gelen farklı seslerin çıkmasına sebebiyet verir.
Çene Eklemi Hastalıkları
Yemek yerken, sakız çiğnerken ya da esnerken çeneden ses gelmesi çoğu kişiyi korkutan bir durumdur. Mutlaka şiddetli bir şekilde ses giderek her geçen gün daha fazla duyuluyorsa, derhal bir uzman ortodonti doktoruna danışılması gerekiyor.
Özellikle masa başında çalışan kişilerde sıklıkla karşımıza çıkan sırt, bel ve boyun ağrıları için kütletme hareketleri, geçici bir rahatlamaya neden olabiliyor. Ancak ilerleyen dönemlerde felce gidebilecek kadar zararlı bir davranış olan kütletme hareketleri, insan yaşamını olumsuz yönde etkiliyor.
Çözümü mü? Çok basit: düzenli egzersiz! Ne tür olursa olsun haftanın en az 3 günü düzenli egzersiz. Göreceksiniz 4 hafta içerisinde bu seslerden eser kalmayacak.
Gece ağrıları, omuz kaslarının güçsüz hissedilmesi, omuzdan ses gelmesi, kolu kaldırırken zorlanma omuz sıkışması sendromunun belirtileri arasındadır. Altta yatan neden omuzun kötü-aşırı kullanımı, ilerleyen yaşla birlikte görülebilen yapısal değişiklikler olarak karşımıza çıkar.
Bu sesin en büyük sebebi diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halinde bu bozuk yüzeyin karşı kemik yüzeye sürtmesindendir. Bu duruma da “Kondromalazi Patella” denir. Ancak bazen dizden gelen kütleme şeklinde duyulan ses de meniskus yırtığı nedeniyle de oluşabilir.
Kasların kemikle ve birbiriyle sürtünmesini önleyen bursa denilen koruyucu yastıkçıklar vardır. Eğer kürek kemiğinde fazladan bir çıkıntı varsa, bu çıkıntı üzerinde kas ya da tendonun sürekli gidip gelmesine bağlı oluşan yıpranma krepitus yani sürtünme sesine yol açabilir.
Çeneden ses gelme sorununda öncelikli olarak vitamin takviyesi yapılır ve ardından ortodontistin vereceği orderin uygulanması gerekir. Bu uygulamalar seanslar eşliğinde ve steril bir ortamda uygulanması gerekir. Kaliteli ve profesyonel bir uygulama sonrasında çeneden ses gelme sorunu ortadan kalkar.
Çıtırtı seslerinin ağrı, şişlik ve morluk gibi durumlara yol açmasının tehlikeli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar: “Eğer ağrı beraberinde böyle bir durumu getiriyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır çünkü teşhis edilmesi gereken bir yaralanmanız söz konusu olabilir.
Kalçadan ses gelmesi, ağrı ile beraber olmadıkça atlayan kalça sendromu ciddi bir rahatsızlık değildir. Atlayan kalça sendromunun en yaygın iki nedeni kalçayı büken kasların fazla sıkı olması ve kalça eklemini kontrol eden ligamanın (iliotibial bant) gerginleşerek uyluk kemiğinin çıkıntısı üzerinden atlamasıdır.
Kütleme veya atlama hissi genellikle kalçanın bükülme (fleksiyon-ekstansiyon) hareketinde ortaya çıkar. Koşucularda kalçadan ses gelmesi kalçayı içe döndüren kasların güçsüz olduğunun göstergesi olabilir. Bu durum zamanla kalça inflamasyona ve trokhanterik bursit'e yol açabilir.
Krepitus, eklem hareketi sırasında kıkırdağın eklem yüzeyine veya diz çevresindeki diğer yumuşak dokulara sürtünmesi sonucu oluşur. Diz ekleminde ağrı ile birlikte çatırtı sesi varsa, genellikle bir menisküs yırtığı veya eklem dejenerasyonu gibi durumlardan kaynakla bilir.
Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir. Parasetamolun etkili olmadığı veya eklemde şişlik ve ısı artışının olduğu durumlarda ise voltaren, naprosyn, brufen gibi iltihabı baskılayan steroid olmayan ilaçlar kullanılır.
SIRTIMI ÇİĞNETEYİM DERKEN
Prof. Dr. Şendur, ''Bu ağrılardan kurtulmak için sırtı çiğnetmek, kasa zarar verebilir. Hatta kas içi kanamalar görülebilir'' dedi.
Basınç arttığında eklem sıvısı içinde çözünmüş halde bulunan gazlar basınç azaldığında kabarcık oluşturur. Kabarcıkların oluşması ve patlaması sırasında kütleme, çıtlama gibi seslerin çıktığı sanılmaktadır. Gaz kabarcıklarının yol açtığı bu sesler ve basınç değişimleri zararsızdır.
Boyun kütletmek genellikle ağrısızdır ve tipik olarak ciddi bir durumun habercisi değildir. Bununla birlikte, kütletmek ağrı veya travma sonrası diğer rahatsız edici semptomlarla beraber ortaya çıkarsa boyun fıtığı gibi ciddi bir tıbbi durumu gösterebilir.
Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız? Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
İnsanlarda oluşan çene ağrıları, çene düşmesi, kilitlenmesi ve düşmesi durumlarında eklem uzmanı diş hekimlerine gidilmelidir. Çene eklemlerinde oluşabilecek gıcırtı, ses ve baş ağrılarıyla oluşan rahatsızlıklar başladığında hastaların diş hekimlerine görülmelerinde fayda vardır?
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri