Pastörize edilmiş süt ve ürünleri tüketilmeli; bakteriyel bulaşmaya açık pastörize olmayan süt ve ürünleri (sokak sütleri), ev yapımı yoğurtlar, açıkta satılan dondurmalar tercih edilmemelidir. Kefir ve benzeri probiyotik/prebiyotik içeren ürünlerin tüketimi kısıtlanmalıdır.
Sağlıklı bir içecek olan kefiri emziren ve hamile kadınların tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmez. Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığı olan, sindirim sorunu yaşayan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Günümüzde evde laktozsuz kefir yapmak mümkün olsa da geneli laktozludur.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Kuru kayısı, üzüm ve incirden uzak durun
Kemoterapi sırasında süt, taze sıkılmış ya da hazır meyve suyu tüketmenin bir sakıncası yoktur. Ancak greyfurt bunun dışında tutulur. Çünkü içeriğindeki maddeler, karaciğer enzimleri ile etkinleşerek kemoterapinin etkisini azaltabilir.
Tüm bu faydalarının yanında, kanser hastalarında, savunma sistemimizin elemanları olan beyaz kan hücreleri (lökosit ve nötrofil) sayısının aşırı düşük olduğu lökopeni ve nötropeni durumlarında kefir tüketilmesi önerilmez.
İlgili 17 soru bulundu
Kefir bileşimindeki selenyum; E vitamini, katalaz ve süperoksitdismutaz enzimleri ile birlikte hücreler üzerine antioksidatif etki gösteriyor. Bu da kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabiliyor. Günde 1 bardak kefir tüketmek, kansere karşı korunmada destek sağlıyor.
işte Kafkaslardan gelen doğal antibiyotik olarak kabul edilen kefir ile ilgili her şey… Kefir Ne Zaman İçilir? Kefir günün her saatinde içilebilir, bunun için herhangi bir zaman dilimi yoktur.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Kemoterapi nedeniyle kanser hastalarında bağışıklık düşmektedir ve vücut enfeksiyonlara karşı dirençsiz kalmaktadır. Bu nedenle kemoterapi tedavi sürecinde kanser hastaları paketli süt ve yoğurt tüketmelidir.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Kahvaltılarda yumurta ve peynir tüketebiliriz. Peynirli tost tüketebiliriz veya peynir yanında kraker/ galeta/ eti form olabilir. Çorbalarda su yerine süt/ yoğurt kullanabiliriz. Sebze, çorba, et yemekleri, bulgur gibi sağlıklı gıdaların üzerine rendelenmiş peynir/ yoğurt eklenebilir.
Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez.
Genel olarak ara öğünlerde yer verilir. Diyet sürecinde kalsiyum tüketimi yağ yakımını hızlandırıp kilo vermeyi kolaylaştırır. Kefir, kalsiyum minerali bakımından zengindir. Bu süreçte en güzel kalsiyum kaynaklarından biri olan kefir iyi bir tercihtir.
Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur. Kilo vermeye yardımcı olur. İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar. Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
Bunun yanı sıra kefir aktif bir şekilde büyüyen maya ve bakteri içermektedir. Bu nedenle kefir bağışıklık sisteminden kaynaklanan hastalıkların tedavi sürecinde enfeksiyonlara neden olabilir. Özellikle hamile ve emziren anneler için kefir tüketimi önerilmez.
Yüksek protein ve kalori içeren yiyecekler enerji düzeyinizi arttırmaya yardımcı olur. Üç öğün yerine daha az ama daha sık öğünlerle beslenme sizi daha enerjik hissettirebilir. Bol sıvı tüketin. Alkol ve kafeinden kaçının.
Kahvenin düzenli içilmesi gerekiyor. Günde ya da haftada bir fincan kahve içilmesi kansere karşı etkili olmayacaktır. Kahvenin yapılması, tüketilmesi ve cinsi de bu seyri etkiliyor. Kahve, kanser hastaları için bir tavsiye gıda diyebiliriz.
BALI FAZLA TÜKETMEK ZARARLI OLABİLİR
Balın kanser hastalarında kullanılması sırasında unutulmaması gereken bir diğer konu, bu ürünün çok aşırı kullanımının zararlı olabileceğidir. Bu nedenle biz, hastalarımıza maksimum 2 çorba kaşığı bal günlük tüketmelerini önermekteyiz.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir. Büyüme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
Meyveli kefirde kalori oranı sade kefire göre yüksektir. Buda kilo vereyim derken almaya neden olabilir. Özellikle meyveli kefirin sahip olduğu tadı beğenen kişiler daha çok bu üründen tüketmektedirler. Bunun için meyveli kefir yerine sade kefiri tercih etmek daha mantıklıdır.
Kefir doğru miktarda tüketilip bireyin istediği zaman diliminde tüketilebilir. Sabah aç karnına tüketmek sindirim sistemine daha fazla fayda sağlayabilir. Kefirin içeriğindeki probiyotikler aç karnına tüketilen kefir ile birlikte bağırsakları daha iyi çalıştırmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri