Bazı kemoterapi ilaçları kalp, böbrekler, mesane, akciğerler ve sinir sistemine de zarar verebilir. Bazen vücudunuzun normal hücrelerini korumaya yardımcı olmak için kemoterapi ile birlikte başka ilaçlar önerilebilir.
Kemoterapi, kanserli hücrelerin çoğalımını kontrol altına almak ya da kanser hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaçlı tedavi yöntemidir. Kemoterapi, kelime anlamı olarak ilaçlı tedaviyi (sitotoksik) tarif eder. Kemoterapi, kan dolaşımına verildiğinde bölünmeye devam eden hücrelere zarar verir.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
Kanser ve kanser tedavisine bağlı olarak, kanama ve pıhtılaşma sisteminde sorunlar oluşabilir. Nadiren yüksek doz kullanıldığında, kemoterapi ilaçları kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit (PLT) sayısını azaltabilir. Bu nedenle de hastanın kanamaya eğilimi artabilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Bazen kemoterapiden sonra hastalarda kas ve eklemlerde ağrılar olur. Kemoterapinin kas - iskelet sistemi üzerine yan etkileri olabilir. Tedaviden sonra kaslarda güçsüzlük, kol ve bacaklarda uyuşma şeklinde yan etkiler de görülebilir. Bu durumda hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilir, ılık duş alabilirsiniz.
Yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Hoşlandığınız yiyecekleri tercih edin. Sabah kusmaları varsa, yataktan kalkar kalkmaz tost, peynir, ekmek, kraker gibi kuru gıdaları tercih edin. Bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmayın.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Yorgunluk-Halsizlik: Yorgunluk ve halsizlik; herhangi bir şey yapmaya karşı duyulan isteksizliktir. Beslenme, uygulanan tedaviler (cerrahi, kemoterapi, radyoterapi), hastalığın kendisi, uyuma bozuklukları, ağrı, üzüntü ve kan değerlerinin düşüklüğü gibi bir çok neden bağlı olarak çıkabilmektedir.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Tabii her ne kadar bu durum yapılacak teşhise bağlı olarak değişkenlik gösterse dahi, genel olarak ortak bir sayı ön plana çıkıyor. Bu durum daha çok gün bazında ele alınır ve ortalama 5 gün içerisinde toplamda 33 seans gerçekleştirilir.
Özellikle ılık su, ıhlamur gibi içecekleri tüketmeye özen gösteriniz. Günde en az 8 bardak su içiniz. Lif içeriği yüksek olan besinleri tercih ediniz. Bu besinler; tam tahıllı ürünler, yulaf, kuru baklagiller, kuruyemişler (çiğ-kavrulmamış) sebze, meyve-kuru meyve olarak sayılabilmektedir.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
İlaçlı kanser tedavisi, kanserin türüne ve evresine bağlı olarak tümörün boyutunu azaltabilen, ilerlemesini durdurabilen, vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanser hücrelerini yok edebilen ve bazı semptomları hafifletebilen kanser için bir tedavi seçeneğidir.
Halsizlik ve yorgunluk hissi, tedavi sonuna kadar devam edebilir. Tedavi sona erdikten birkaç ay sonra ise yorgunluk azalarak bitebilir.
Hastayla sağlıklı ve açık iletişim kurmaya özen göstermelidir. Hastanın kanserle alakalı duygularını paylaşması için onu cesaretlendirmeli, iyi bir dinleyici olmalı ve hastayla iletişim halindeyken kendi korkularıyla hastayı kaygılandırmamalıdır.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Kemoterapi, hormon tedavisi, radyoterapi, immünoterapi ve ameliyat gibi yöntemler ile metastazın tedavisi gerçekleştirilebilir. Metastaz olan bölgede yayılan tümör oranı, organın ya da dokunun gördüğü hasar tedavinin belirlenmesinde etkin rol oynar. Metastazın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem kemoterapidir.
Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek, bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.
Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri