Addison krizi adrenal yetmezliğe bağlı gelişen ve hayatı tehdit eden bir şok tablosudur. Ciddi halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı ve sıvı elektrolit kaybı ile seyreder. Kanda sodyum düzeyi ve kan şekeri düşük olabilir. Ayrıca potasyum düzeyi yüksek seyredebilir.
Kortizol ve aldosteron olarak adlandırılan bu hormonların yeterli seviyelerde salgılanmaması sonucunda insanlarda nadir olarak rastlanan addison hastalığı ortaya çıkar. Addison hastalığı her yaştan bireyi etkileyebileceği gibi yaygın olarak 30-50 yaş arasındaki bireylerde tespit edilir.
Kan tahlili: Kan tahlilinde adrenal korteks hormonlarını üretilmesini sağlayan kandaki sodyum, potasyum, kortizol ve adrenokortikotropik hormon (ACTH) seviyeleri ölçülür. Bunun yanı sıra, kan tahlilinde bağışıklık sisteminde bulunan Addison hastalığı ile ilişkili antikorlar da incelenebilir.
Addison hastalığı adrenal bezlerinin bir sebepten dolayı zarar görmesinden kaynaklanır, bu durum üretilen kortizol hormonunun birey için yeterli olmamasına ve kimi zaman vücutta yeterli aldosteron bulunmamasına neden olur.
Tıbbi bir acil durum olan hayati risk barındıran Addison krizinde ise intravenöz, yani damar yolundan yapılacak müdahalelerle hastaya glukokortikoid ilaçlar, tuzlu serumlar verilerek tedavi gerçekleştirilir.
İlgili 22 soru bulundu
Aşırı stres Addison hastalığını tetikleyebilir. Böyle zamanlarda C vitamini içeren gıdaların tüketimini arttırmak önerilir. Ayrıca daha fazla B vitamini tüketmek de önemlidir ve bunun için doğal yumurta, sardalya ve somon gibi gıdalara ağırlık verilebilir.
Addison hastalığı nasıl tedavi edilir? Adrenal yetmezlik, vücut için işlevsel hormonların yokluğuna neden olduğundan Addison hastalığı tedavisi için doktorlar genellikle hormon replasmanı uygularlar. Bu, bir veya iki kez günlük olarak, bir steroid hormon olan hidrokortizon tabletleri ile yapılır.
Düşük kortizol seviyeleri, kişide sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi oluşturabilir. Düşük kan basıncı: Kortizol, kan basıncını düzenler. Düşük kortizol düzeyleri, kan basıncının düşmesine ve ortostatik hipotansiyon adı verilen duruma yol açabilir.
Kortizol ve aldosteron olarak adlandırılan bu hormonların yeterli seviyelerde salgılanmaması sonucunda insanlarda nadir olarak rastlanan addison hastalığı ortaya çıkar. Addison hastalığı her yaştan bireyi etkileyebileceği gibi yaygın olarak 30-50 yaş arasındaki bireylerde tespit edilir.
Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir. Bu rahatsızlıklar adenomanın sebep olduğu çeşitli hormonal rahatsızlıklar temellidir.
Nadir görülen rahatsızlıklar arasında yer alan Addison hastalığı, böbreküstü bezlerinin yeterli hormonları salgılamaması ile ortaya çıkıyor. Tedavi edilmediğinde “Addison krizi”ne yol açarak hayati tehlikeye neden olan bu hastalığın teşhisi genellikle 30-50 yaş arasında konuluyor.
Addison hastalığı, diğer adıyla adrenal yetmezlik, adrenal bezlerin (böbrek üstü bezleri) yeterli çalışmaması durumudur. Her iki cinsiyette ve her yaş grubunda görülebilen oldukça nadir bir hastalıktır. Vücutta her iki böbreğin üzerinde yerleşmiş durumda bulunan adrenal bezlerin görevleri, hormon üretmektir.
Tuz yeme isteği ve hafif ateş olabilir. Hafıza zayıflaması, depresyon, psikoz görülebilir. Adrenal androjenlerin eksikliği ile kadınlarda pubik ve aksiler (koltuk altı) kıl kaybı, adet kesilmesi görülebilir. Hipofize bağlı adrenal yetmezlikte LH, FSH, TSH hormonları eksikliğine bağlı belirtiler de bulunabilir.
ACTH eksikliği durumunda; Kandaki kortizol düzeyi düşer ve kişi her türlü strese karşı savunmasız kalır.. Kortizol eksikliğinde halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar, kan şekeri ve kan basıncı düşer. Ağır kortizol eksikliğinde hasta ileri derecede genel durum bozukluğu ve şok tablosu ile acil servise başvurur.
Adrenal yetmezlik sinsi bir hastalık. Vücut bir stres faktörüyle karşılaştığında zaten düşük seviyedeki kortizolü hızla bitirir ve stres faktörüne uygun bir yanıt veremeyerek adrenal krizle sonuçlanır. Stres, enfeksiyon, cerrahi, travma gibi bir sebep olabilir.
Manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi gibi testlerle gerekli incelemelerde bulunur, detaylı analize ihtiyaç duyması durumunda sintigrafi'yi de böbreküstü hastalıklarının teşhisinde kullanabilir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Addison hastalığı, böbrek üstü bezlerinin salgılama yetersizliğinden kaynaklanan hastalıktır. Hipoadenokortisizm olarak da bilinir. Thomas Addison'un 1855'te tanımladığı Addison hastalığı, böbrek üstü bezlerinin kabuk (korteks) bölümünün, otoimmün, verem ya da mantar enfeksiyonu nedeniyle zarar görmesine bağlıdır.
ACTH (adrenokortikotropik hormon) kanınızda bulunan ve kortizol (kan basıncını- şekeri arttıran, kadınlarda kısırlığa sebep olan, bağışıklık sistemine bastıran, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen hormon) üretimi için uyaran olan bir hormondur.
Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar.
TEDAVİ EDİLMEZSE...
Bu nedenle kortizol hormonunun aşırılığı gibi bir durumu tedavi etmemek hayati tehlike yaratıyor. Sendromunun prognozu çok kotu ve miyokard infarktusu, hipertansiyon, enfeksiyon veya kalp yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabiliyor.
Günde birkaç defa verilen hidrokortizon haplarıyla uygulanan replasman (eksikliği giderme) tedavisi ile kortizol eksikliği kolayca kontrol edilebilir.
Addison Hastalığı
Güçsüzlük, kansızlık, kilo yitimi, mide-bağırsak rahatsızlıkları, kan basıncı düşüklüğü, deride kararma, bazı hastalarda da aşırı sinirlilik ve aşırı duyarlılıkla gelişir. Eskiden ölümle sonuçlanabilirken, günümüzde yapay hormonlarla kesin olarak sağaltılmaktadır.
Egzersiz her zaman önemli – bir sabah yürüyüşü, hafif bir koşu, küçük bir bisiklet yolculuğu gibi nazik, düzenli egzersiz gibi. Beyinde melatonin ve serotonin üretimini destekleyen hipofiz bezinizi etkileyen doğal ışığı almak için temiz havada hareket edin. Ayrıca düzenli ritim öneriyorum.
Kan şekerini düzenlemek, elektrolit dengesini sağlamak ve böbreküstü bezlerini desteklemek hedeflendiğinden daha sık beslenmek (Örneğin 4-5 saatte bir) gerekebilir. Elbette tüketilen gıda önemli. Potasyum, sodyum, magnezyumca zengin sebzeler, sebze suları, kuruyemişler tercih edilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri