Tümörün cinsine ve hastanın özelliklerine göre değişik nedenlerle kemoterapi uygulanabilir. Tümörü tamamen yok etmek ve hastayı iyileştirmek için, Tümörün yayılmasını engellemek veya gerilemesini sağlamak için, Tümörün sebep olduğu belirtileri yok etmek için kemoterapi uygulanır.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık için kemoterapi ilaçları ise zorlu süreçlerin sonunda hayata tutunmak için bir umut. Ancak kemoterapinin kanser hücrelerinin tamamını temizleyebilmesi mümkün olmuyor. Yeni geliştirilen yöntemler de bu noktada başarı sağlamayı hedefliyor.
Kemoterapi, cerrahiden önce de tümörün küçülmesini ve böylece daha kolay çıkarılmasını sağlar. Bu yaklaşım ayrıca, doktorların tümörün ilaçlara nasıl yanıt verdiğini anlamalarına olanak verir. Tümörde küçülme olmuyorsa farklı ilaçlar kullanılabilir.
Kemoterapi ne yapar? Sizin kanserinizin tipine ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak; Kanseri iyileştirir - Kemoterapi kanser hücrelerini doktorunuzun vücudunuzda onları artık tespit edemeyeceği ve tekrar büyüyemeyecekleri kadar yok ettiği zaman.
İlgili 16 soru bulundu
- Kemoterapi; kanserli hücrelerin yayılmasının önüne geçer, büyümesini yavaşlatır ve yayılan kanser hücrelerinin yayılmasını önleyerek kontrol altına alınmasını sağlar. - Kemoterapi; kanserli tümörün sebep olduğu ağrı ve baskıyı, tümörün küçülmesini sağlayarak hafifletir.
Kemoterapi gören hastaların eğer doktorları tam tersini söylemediği sürece rahatlıkla tatil programlı yapıp deniz ve kumun tadını çıkarabileceğini söyleyen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray yapılan tatilin tedaviyi başarıya götürmede de etkili olacağının altını çiziyor.
Uygulanan ilaçlar kan yoluyla tüm vücuda dağılır. Tümöre doğrudan etki eden kemoterapi ilaçları tümör hücrelerinin yapı taşlarına etki eder, hücrelerin büyümesine ve çoğalmasına engel olarak tümör ölümüne neden olurlar.
Kanserli hücrelerin tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiği kemoterapi, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve ömrünü uzatmak için de uygulanabilir. Kemoterapi, kanser hücrelerinin bölünmesini, çoğalmasını ve yayılmasını engeller.
Kemoterapi, hormon tedavisi, radyoterapi, immünoterapi ve ameliyat gibi yöntemler ile metastazın tedavisi gerçekleştirilebilir. Metastaz olan bölgede yayılan tümör oranı, organın ya da dokunun gördüğü hasar tedavinin belirlenmesinde etkin rol oynar. Metastazın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem kemoterapidir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, kemoterapinin kanser hastalarını erken ölüme sürüklediği yönündeki söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kemoterapinin kendisinin değil, yan etkilerinin ve ehil kişilerce uygulanmamasının öldürücü etki doğurabileceğini belirten Prof.
Yeditepe Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuzhan, kanserin, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasında olduğunu belirterek, "Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir." dedi.
Tedavi bitiminden sonra da kanserin tekrar gelebileceği endişesi insanın hayatını zorlaştırabilir. Nadiren, yapılan tedaviler sonucunda kanser gerileyebilir fakat tamamen ortadan kalkmayabilir, bu zamanlarda kemoterapi ve ışın tedavisi ve bazen de diğer tedaviler uzun süreler ve kısa aralıklarla devam edebilirler.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Kemoterapinin sizi iyileştirme şansı, sahip olduğunuz kanser türüne bağlıdır. Kemoterapinin gerçekten işe yaradığı kanserlere örnek olarak testis kanseri ve Hodgkin lenfoması verilebilir.
Kemoterapi kanser için birincil tedavi veya tek tedavi olarak kullanılabilir. Diğer tedavilerden sonra kalan kanser hücrelerinin öldürülmesi. Kemoterapi cerrahi gibi diğer tedavilerden sonra vücutta kalan kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kullanılabilir.
Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar. Rahatsızlığın derecesine ve yoğunluğuna bağlı olarak, uzman bir doktor kontrolü altında bu kürler değişkenlik gösterir.
Kemoterapi, genellikle 3 ya da 4 haftalık aralıklarla uygulanmaktadır. Bunun yanında bazı tedavi şemaları bu sürenin hafta 1 ya da 2 kez uygulanması gerektiğini ortaya çıkarabilmektedir. Kemoterapi tedavisinin uygulanmasında hayati önem taşıyan durumlardan biri, öncelikle düzenli bir şekilde yapılması olmaktadır.
Sıcak Kemoterapinin Başarı Oranı
Peritoneal kanserlerde 5 yıllık sağkalım oranı %66-97 arasındayken, yumurtalık kanserinde bu oran %50 civarındadır. Kolorektal kanserlerde bu oran daha da düşmektedir.
Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Tedavide ilk seçenek cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Beyin veya bedenin başka bir yerinde yayılım göstermediği için tamamen çıkarıldığında hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler gerekmez.
Kemoterapi gerekli olduğu durumlarda uygulanmazsa kanser ilerleyerek metastaz yapabiliyor. Yan etkileri zamanında ve doğru yöntemlerle müdahale ederek iyileştirdiğimiz sürece, kemoterapinin vücuda zarar vermesini engelleyebiliriz. Böylelikle kemoterapiden hedeflediğimiz yararı elde ederek şifa sağlayabiliyoruz” diyor.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Ağır kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış veya şuur bozuklukları olan hastalara kemoterapi uygulanamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri