Kemoterapi Yan Etkileri Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Neo-Adjuvan Kemoterapi Tedavisi; Tümörü sınırlı olan ve cerrahi olarak çıkarılması mümkün olan hastalarda, kitlenin küçültülüp ameliyatın kolaylaştırılması amacıyla verilir.
Kemoterapi vermekle tümör küçülür, böylece hem cerrahi kolaylaşır, hem de memenin tamamının alınması önlenebilir; yalnızca tümör ve etrafındaki meme dokusunun çıkartılması ile meme estetiğinin daha uygun olması sağlanmış olur.
Tümöre doğrudan etki eden kemoterapi ilaçları tümör hücrelerinin yapı taşlarına etki eder, hücrelerin büyümesine ve çoğalmasına engel olarak tümör ölümüne neden olurlar.
Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar özellikle kanser hücreleri gibi hızla bölünen ve çoğalan hücreler üzerinde etkilidir. Ancak kanser hücrelerini yok ederken aynı zamanda cilt, saç, bağırsak ve kemik iliği hücreleri gibi hızlı çoğalan bazı sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verir.
İlgili 31 soru bulundu
Tedavi bitiminden sonra da kanserin tekrar gelebileceği endişesi insanın hayatını zorlaştırabilir. Nadiren, yapılan tedaviler sonucunda kanser gerileyebilir fakat tamamen ortadan kalkmayabilir, bu zamanlarda kemoterapi bazen de diğer tedaviler uzun süreler ve kısa aralıklarla devam edebilirler.
Kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık için kemoterapi ilaçları ise zorlu süreçlerin sonunda hayata tutunmak için bir umut. Ancak kemoterapinin kanser hücrelerinin tamamını temizleyebilmesi mümkün olmuyor. Yeni geliştirilen yöntemler de bu noktada başarı sağlamayı hedefliyor.
Kemoterapi ne yapar? Sizin kanserinizin tipine ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak; Kanseri iyileştirir - Kemoterapi kanser hücrelerini doktorunuzun vücudunuzda onları artık tespit edemeyeceği ve tekrar büyüyemeyecekleri kadar yok ettiği zaman.
İyi huylu tümörlerde duruma bağlı olarak tedavisiz izlem gerçekleştirilebilmektedir. Eğer boyutunda artış görülmemekteyse ve bir sorun oluşturmamaktaysa sadece tümörün takibi yeterli olabilmektedir. Kötü huylu tümör durumunda ise kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilmektedir.
Kemoterapi, hormon tedavisi, radyoterapi, immünoterapi ve ameliyat gibi yöntemler ile metastazın tedavisi gerçekleştirilebilir. Metastaz olan bölgede yayılan tümör oranı, organın ya da dokunun gördüğü hasar tedavinin belirlenmesinde etkin rol oynar. Metastazın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem kemoterapidir.
Cerrahi ve ışın tedavisi ile birlikte tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bu şekilde tümörün büyümesi durur, tümör küçülür veya tamamen yol olur.
Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Yapılan tetkikler tümörlü bölge üzerinde olduğu gibi hastalığın genel kontrolünde önem arz eden bölgelerde de olabilmektedir. Tetkiklerden olumlu sonuçların alınması kemoterapi tedavisinin etkili olduğunun açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Tedavi bittikten sonra saçlar yeniden uzamaya başlar. Ayrıca cilt döküntüleri ya da tırnaklarda bazen kırılmalar olabilir. Bazı ilaçlar ise el ve ayakta uyuşukluk yapabilir. Kısırlık da kemoterapinin yan etkilerindendir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Adjuvant kemoterapiye, ameliyatınızdan sonra en kısa zamanda başlamanız gerekiyor. Eğer bir engel yoksa, ameliyat tarihinden itibaren, yaklaşık 3-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Özellikle ılık su, ıhlamur gibi içecekleri tüketmeye özen gösteriniz. Günde en az 8 bardak su içiniz. Lif içeriği yüksek olan besinleri tercih ediniz. Bu besinler; tam tahıllı ürünler, yulaf, kuru baklagiller, kuruyemişler (çiğ-kavrulmamış) sebze, meyve-kuru meyve olarak sayılabilmektedir.
Kemoterapi ile elde edilen kanser karşıtı etkinin güçlendirilmesi için kemoterapinin yanında, radyoterapiye de başvurulabilir. Işın Tedavisi (Radyoterapi), ameliyat öncesinde kanser dokusunun küçültülmesinde büyük rol oynar.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler önlenebilir mi? Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir.
Kemoterapi kürlerinin her biri, birkaç dakika ya da gün sürebilir. Kürler arasında hastanın dinlenmesi için zaman aralıkları bırakılır. Ancak kemoterapi kürünün sayısı ya da kemoterapiyi oluşturan ilaçların türü, hastanın kemoterapiye verdiği yanıta göre değiştirilebilir.
Kemoterapi tedavisinde saç dökülmesi genel olarak birkaç hafta sonra görülmeye başlar, nadiren birkaç gün içinde de başlayabilmektedir... Kemoterapide saç dökülmesi en sık yan etkilerinden birisidir, ancak günümüzde bazı kemoterapi ilaçları saç dökmemektedir ya da fark edilmeyecek kadar az miktarda saç dökmektedir.
Prensip olarak her yaştaki hasta tedavi edilmelidir. Ancak kemoterapi uygulaması yapılmayabilir.
Kanseri ölümle eşdeğer tutma
Bazı kanser türlerinin seyirleri oldukça yavaş olabilir. Erken evre tümörler ve bazı kanser türleri tedaviye iyi yanıt vererek tamamen iyileşebilir. Ortaya çıktığı dokudan başka organlara yayılmış kanserlerde bile günümüz modern tedavileri ile uzun ve kaliteli bir yaşam sağlanabiliyor.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri