İştahsızlık kemoterapinin bir diğer önemli yan etkilerinden birisidir. İştah kaybı bir gün, birkaç hafta veya aylarca sürebilmektedir.
Bunlar taze sıkılmış meyve suları, komposto veya hoşaf, bal ilave edilmiş bitki çayları, süt, ayran, çorbalar olabilir. Öğün saatiniz olmasa bile eğer açlık hissediyorsanız hemen bir şeyler tüketin. Yanınızda tuzlu bisküvi, kraker, kek, kuru meyveler, leblebi gibi besinler bulundurun.
Halsizlik ve yorgunluk hissi, tedavi sonuna kadar devam edebilir. Tedavi sona erdikten birkaç ay sonra ise yorgunluk azalarak bitebilir.
Bu yan etkiler kemoterapi ilaçlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle iştahsızlık, bulantı-kusma, halsizlik, ağrı, yorgunluk, ağızda tat değişiklikleri, saç dökülmesi ve anemi şeklindedir.Tüm bunların yanında anksiyete, depresyon ve cinsel problemler de görülebilir.
Kemoterapi tedavisinde karşılaşılan yan etkileri minimuma indirmeye çalışarak, Ağrı ve depresyonla mücadele ederek, Bol sıvı almaya dikkat ederek, Beslenme düzeyinizi maksimum seviyede iyileştirerek halsizliğin üstesinden gelebilirsiniz gelebilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin halsizlik, bulantı, iştahsızlık, kabızlık gibi şikayetler birinci haftadan sonra düzelirken, dökülen saçların yeniden çıkmaya başlaması için kemoterapi tamamlandıktan sonra 3-4 hafta geçmesi gerekir. Kemoterapiye bağlı kan değerlerindeki (lökosit, trombosit gibi) düşmeler genelde 10-14 içinde normale döner.
İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur.
Kanserde bazal enerji harcamasındaki artış ve iskelet kası kaybı önemlidir. Kanserin kendisinin yanı sıra kanser tedavisine bağlı gelişen bulantı, tat ve koku duyusunda azalma iştah kaybına yol açabilmektedir. Kilo kaybı olan hastalarda kemoterapiye cevap ihtimali de düşüktür.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Kanser tedavisinde iştahsızlık sorunu nasıl çözümlenebilir? Tedavi sırasında iştahsızlık sorunu yaşayan hastaların öncelikle öğün saatleri düzenlenmelidir. Hasta, öğün saati geldiğinde acıkma hissinin gelmesini beklemeden mutlaka bir miktar besin alımı sağlamalıdır.
Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
Kanser tedavisi süresince tüketilebilecek bitkisel besinler şöyledir; ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu zerdeçal, meyan kökü vb. besinler. Çok fazla çay tüketen kişilerde şeker olarak bal ya da pekmez kullanılması önerilmektedir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Ağır parfüm, sigara ve yemek kokuları gibi kişiyi rahatsız edebilecek kokulardan uzak durulmalıdır. Bulantı olduğu zaman derin ve yavaş nefes alma egzersizleri yapılmalıdır. Sürekli bulantı varsa kişi televizyon seyretme, müzik dinleme, örgü örme ya da kitap okuma gibi kendini oyalayacak aktivitelere yönelmelidir.
Saç Dökülmesi İçin Kaç Seans Kemoterapi Gerekir? Saç dökülmesi genellikle kemoterapi tedavisine başladıktan yaklaşık 1 ila 3 hafta sonra başlar. Tipik olarak kanser tedavisinden 1 veya 2 ay sonra saç dökülmesi en belirgin halini alır.
Klinik olarak iştahsızlık ya da farklı bir deyişle iştah azlığı, günlük yiyecek alım miktarındaki azalma ile karakterizedir. Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı iştahsızlık, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak görülebilir.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
* Karabiber iştahsızlığa karşı son derece etkilidir. Ayrıca hazmı kolaylaştırır. * Kavun, kereviz, kimyon, maydanoz ve melisa otu iştah açıcı özelliğe sahiptir. * Kırmızı yaban mersini meyvelerinden yapılan komposto iştahı açar, vücut kırgınlığını giderir.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
Kanserli hücrelerin hepsini imha etmek hedefiyle hücre büyümesini frenleyici bir veya birden fazla ilacın (sitostatiklerin) yoğun ve yüksek bir dozajda vücuda zerkedilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri