Bu yerel çeşitler sadece yaz aylarında Nisan-Ekim arasında açık alanda yani açık tarlada ya da seralarda yetiştirilebilirler.
Ankara Ayaş bölgesinde bu ürünün, 1960'lı yıllardan 1990'lı yıllara kadar ekimi yapılır. Ayaş domatesi doğal koşullarda yetişebilme özelliğiyle ön plana çıkar. Doğal gübreleme ve ilaçlama yapılarak ata tohumlarıyla üretilir ve ağustos ayında tüketime uygun hâle gelir.
Ankara'nın Ayaş bölgesinde eskilerden beridir ekilip gelen, tarladaki en iyi meyvelerden tohumları alınıp saklanarak korunan, tadı ve lezzeti ile meşhur Anadolu'ya özgü bir çeşittir.
Tüketicinin aradığı tüm özelliklere sahip olan bu Ayaş Domatesi, kokulu ve lezzet bakımından kaliteli bir domates türüdür. Ayaş Domatesinin kokulu olması yanında, çok sulu olması ve ince kabuklu olması da özellikleri arasındadır.
Üniversite mezunu olmasına rağmen Ayaş'ın cuma günleri kurulan pazarında tarlada yetiştirdikleri sebze ve meyveleri sattığını aktaran çiftçi Murat Keloğlan, "Ayaş domatesi, hem toprağı çok önemli hem de iklimin elverişli olması gerekiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Ayaş, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı ekonomisi bir hayli gelişmiştir. Ekonominin ana damarlarından birisi hiç şüphesiz ki tarımdır. Ayaş domatesi dünyaca ünlüdür. Son zamanlarda ilçede salça fabrikaları kurulmuş ve Ayaş domatesinin salçası yapılmaya başlanmıştır.
Bu yerel çeşitler sadece yaz aylarında Nisan-Ekim arasında açık alanda yani açık tarlada ya da seralarda yetiştirilebilirler.
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
Ayaş ilçesinde bodur, Nallıhan ilçesinde sırık domates çeşitleri yetiştirilmektedir. Tarla döneminde işletmelerde bir dekar domates yetiştiriciliği için yapılan toplam masraflar, Ayaş ilçesinde 280,49 YTL, Nallıhan ilçesinde 422,05 YTL'dir.
%40'lık örtü altı tarıma uygun arazisi bulunan Antalya domatesin en çok yetiştirildiği yerler arasında yer alır. 10 derece altında verimliliği düşen domates yetiştiriciliği ortalama yıllık sıcaklık değeri 22 olan Antalya bölgesinde yetişir. Domates yetiştiriciliğinde Türkiye'deki toplam üretimin %20'sini karşılar.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip. Ancak ince kabukları, Ayaş domatesinin raf ömrünün de kısa olmasına yol açıyor.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Domates bakımı
Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk altı alma budaması yapılır.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Öncelikle domateslerin olgun ve çürüksüz olmasına dikkat edilir. Armut domates denilen tarla domatesleri daha az sulu olduğu için şişe domatesi yapımında daha çok tercih edilir. Yıkanmış domateslerin kabukları soyulduktan sonra iri iri doğranır.
Taze domatesin kendine has çok güzel bir kokusu vardır. Seçeceğiniz domatesler güzel kokulu, ağır, kabukları ince ve ezilmemiş olmalıdır. Olgun ve iyi domatesin tepe kısmında yeşil çizgiler görünür. Salatalık seçerken kabuk rengi koyu ve yapısı çok sert olanları tercih etmelisiniz.
TARİH : 25-26 HAZİRAN 2022. YER : AYAŞ CUMHURİYET MEYDANI. SAAT : 13.00.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Çanakkale'nin kendine has aroması ve rengiyle markalaşan domatesin Kumkale Ovası'ndaki hasadı başladı. Kasım ayı sonuna kadar hasat edilecek, raf ömrü uzun olan Çanakkale domatesi, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde tüketicilerin ilk tercihi oluyor.
Bunlar; Elma, armut, kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik, badem, dut, hünnap, üvez, alıç, ıhlamur, iğde, ovaca gibi türlerdir.
Ayaş Ankara'nın kuzeybatısında şirin ve tarihi bir İlçedir. Tarih öncesi dönemlerden beri yerleşim alanı olduğu tespit olunan Ayaş Bölgesinde, Hititler, Frigyalılar, Galatlar ve Romalılar egemen olmuşlardır. Ayaş adı öz Türkçe bir isim olup, parlak, aydınlık gece anlamına gelir.
Köyler açısından bakıldığında ise; Ayaş'a ait 45 köy ve 1 çiftlikte toplam hane sayısı 2.682'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri