Mekanik-Elektrik ekipmanlarındaki cıvata bağlantılarında vibrasyon-darbe veya nedeni ne olursa olsun cıvata-somun gevşemelerini önlemek için kullanılır. İstenen her tip ekipman da rahatça kullanılır.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Kilit pulları bir şeyleri sabitlemek ve bir arada tutmak görevinde kullanılırken, yaygı pullar ile yük taşıyan iki yüzey arasında denge kurmak için kullanılır. Sızıntı ve gevşeme riskini azaltmak amacıyla da pek çok farklı yerde pul kullanılabilir.
Fiberli somun ne işe yarar? Fiberli somun, sarsıntı ve titreyiş olan yerlerde gevşemeyi önlemek için fiberi ile sıkıştırılan ve gevşemeyi çok zor halen getiren bir somun çeşididir.
İlgili 38 soru bulundu
600°C'a kadar sıcaklıklara dayanıklıdır. Mekaniksel kopma ve büzülme mukavemeti oldukça iyidir.
Flanşlı somun, ahşap ve metal parçaların yapıştırılmasında tercih edilen seçeneklerden biridir. Geniş ve tek yüzü düz olarak imal edilmektedir. Bu şekilde üretilmesindeki amaç bağlayıcı görevi görmektir. Marangozların en sevdiği somun türlerinden biridir.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Fiberli somun ürününün kullanımı oldukça pratiktir. İki parçalı yapıya sahip olan bağlantı elemanına cıvata sıkılır ve cıvatanın yiv kısmına fiberli somun anahtar ile sıkılır. Sıkıldıktan sonra cıvatanın üzerine plastik kısmı geçeceği için fiberli somun işlevini görmeye başlayacaktır.
Vida ise direkt alt tabakaya girer ve somuna ihtiyaç duymaz. Bu sebeple genellikle bir vida seti incelenirken, bu sette somunların bulunması beklenmez. Vida somun olmadan da kullanılır. Fakat civatalar sıklıkla kendileri ile eşleşen somunlarla beraber satılır.
Standart KM-HM tipi somunların iki parçadan oluşan asla gevşemeyen dizaynıdır. Rulmanlarda, kaplinlerde, dönen her türlü mekanik-elektrik ekipmanlarda emniyet somunu görevini yapar.Asla gevşemez.
Saplama civata, birbirine bağlanan iki parçayı sabitlemek için kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Saplama civatalar, iki parçayı bir arada tutmak için somun ve rondelalarla birlikte kullanılır.
Havalı Somun Sıkma Tabancası MEHAK'ın TB4104 modeli 3/4" soket'e sahip ve boşta 6000 devir hıza sahip ve maximum torku 1200 Nm'dir.
Sert ve ağır malzemelerin bağlantısında kullanılan takviyeli somun, genellikle pullar ile birlikte kullanılır. Diğer somunlara göre sert ve güçlendirilmiş bir malzemedir. Özellikle ağır sanayi ürünlerinin montaj ve de montajın da tercih edilir.
Somunlar, cıvata ya da vidanın helis eğrileri arasında oluşan sürtünme kuvvetini kullanmaktadırlar. Sökülüp takılabilen parçalardır. Ortalarındaki delik sayesinde cıvata ile birbirine bağlanmasını, bu sayede bulunduğu yere güçlüce tutunmasını sağlamaktadır.
8.8 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 ya da CK35 malzemelerinden imal edilmektedir. 8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir.
Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir. Sağa doğru döndürmek somunu sıkıştırırken, sola doğru döndürmek ise somunu gevşetir.
Kör somunlar, çekmeceler, masa ayakları, menteşeler ve dolaplar gibi mobilya parçalarının montajında yaygın olarak kullanılır. Metal levhalar, profil kesimleri, kanallar ve diğer metal parçaların bağlantı noktalarında da kör somunlar tercih edilir. İnşaat sektöründe, kör somunlar yapısal montaj işlemlerinde kullanılır.
ÜRÜN BİLGİSİ: Kendinden kilitlemeli gevşemez somundur. Civatalı bağlantılarda vibrasyon , darbe veya nedeni ne olursa olsun gevşemelere karşı yay baskısı dişlerde kilitleme, kavrama ile gevşemeye karşı direnç oluşturur.Bu direnç ve kilitleme gevşemeyi kesinlikle önler.
Bilyalı vidalı miller; somun ile mil arasında yer alan boşlukta yataklanan bilyalar sayesinde daha az sürtünme kuvvetiyle hareketi sağlarlar. Hassas bir vida olarak yapılan dişli mil ise helezonik yapıdaki kanalları sayesinde bilya yataklarının rahat hareketine olanak sağlar.
4- Faturalı Somun, Üst veya alt yüzeyinde pul şeklinde çıkıntısı bulunan somunlardır. Düzgün oturma yüzeyi gerektiren yerlerde kullanılır. 6- Kanallı Somunlar, Darbeli ve sarsıntılı bağlantılarda somunun çözülmesine karşı emniyete alınmasını istediğimiz yerlerde kupilya ile birlikte kullanılan somun çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri