Temettü nedir? Bedelli sermaye artırımı, bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılmasıdır.
Bedelli artırım, şirket hisselerinin dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınması yoluyla gerçekleşir. Bedelli artırım sonucunda şirket kasasına para girerken hisseler de piyasada oldukça değer kazanır. Şirket değer kazanırken ortakların hisse oranları değişebilir.
Rüçhan hakkı kullanım bedeli genellikle 1 TL olarak belirlenmektedir. Rüçhan hakkı kullanılmazsa bedelli sermaye artırımı sonrasında hisse fiyatı düşeceği ve eldeki pay adedi aynı kalacağı için toplam varlıkta düşüş gerçekleşecektir.
Bedelli sermaye artırımı olarak anılan kavramda, şirketlere ait hisse senetleri dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınabilirken, bedelsiz sermaye artırımında şirketler iç kaynaklarını kullanarak hisse senetlerini ortaklarına dağıtma yoluna giderler.
Bedelli sermaye artırımında, şirketin mevcut hissedarlarına öncelikli haklar tanınır. Bu, mevcut hissedarların yeni çıkarılan hisse senetlerini satın alma hakkına sahip olmaları anlamına gelir. Bu işlem, mevcut hissedarların şirketteki sahiplik oranını koruma fırsatı sunar.
İlgili 24 soru bulundu
Bedelli Sermaye Artırımına Katılmak İçin Ne Yapmalıyım? Şayet yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmak isterse, rüçhan hakkına istinaden, ilan edilen süreler içerinde, sermaye artış bedelini hesabında bulundurmalı (yoksa hesabına yatırmalı) ve bedelli sermaye artışına katılma isteğini aracı kurumuna iletmelidir.
Yeni pay alma (rüçhan) kuponunun kullanılmaması durumunda, şirketin bedelli sermaye artırımına katılamaz, yeni çıkan hisse (pay) senetlerinden alma hakkını kaybedersin.
Bedelli sermaye artırımı sonrası şirketin toplam piyasa değeri eski piyasa değeri ile bedelli sermaye artırımında eklenen tutara eşit olur. Yeni hisse fiyatı ise yeni piyasa değerinin yeni hisse adetine bölünmesi ile bulunabilir.
Hisse Senetlerinizi Temettü Tarihinden Önce Satmayın: Temettü alabilmek için hisse senetlerinizi temettü tarihinden önce satmamanız gerekmektedir. Temettü ödemesi, o tarih itibarıyla hisse senedine sahip olan yatırımcılara yapılır.
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur.
Bedelli Sermaye Artırımı Hesaplama
Rüçhan hakkı fiyatı genelde olduğu gibi 1 TL olarak belirlenmiş. Şirket %200 bedelli sermaye artırımı yapmak için formülü şu şekilde uygulamalıdır: 10 TL + (1 x %200)/ 1+ %200 = 4 TL yeni hisse fiyatı olur.
Bedelsiz Sermaye Artırımı
Şirketin hisse sayısı artar, zira geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye transfer edilir. Başka bir deyişle bedelsiz sermaye artırımında herhangi bir ücret veya bedel ödenmeden yeni hisse senetleri ihraç edilir. Hisselerin sayısı artar ve bedelsiz sermaye artırımı oranında düşüş yaşanır.
Şirketin hisse sayısı artar. Buna bağlı olarak piyasalardaki olumlu imajı güçlenir. Sermaye artırımı öncesi satışı zorlaşan şirket hisselerinin likiditesi artar.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Bedelli sermaye artırımında şirketin hem hisse senedi fiyatı hem de piyasa değeri değişir. Ancak bedelsiz sermaye artırımında şirketin piyasa değeri değişmez. Bunun sebebi ise bedelli sermaye artırımda şirketin sermayesine para girişi olurken, bedelsiz sermaye artırımda böyle bir durumun söz konusu olmamasıdır.
Ortaklar rüçhan haklarını kullanma veya kullanmama seçeneğine sahiptir. Eğer haklarını kullanmayı tercih ederlerse yeni hisselerden satın alabilirler. Ancak bu haklarını kullanmak istemeyebilirler, yani sermaye artırımına katılmaz istemezler. Bu durumda rüçhan haklarını borsada satabilirler.
—Şirketlerin temettü ödemelerine ilişkin duyuruların, ilgili şirketlerin hisse senedi fiyatlarına hiçbir etkisi yoktur”.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü dağıtımı sonrasında hisse fiyatları, alış satışlara göre belirlenmektedir. Temettü dağıtılan günün sonrasında brüt hisse fiyatları dağıtılan kar payı miktarında düşmektedir. Durumu açıklamak gerekirse: Bir şirketin değeri stabil değildir ve değer şirketin varlıklarına ve ettiği kara göre değişir.
Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir. Bunun nedeni, temettü dağıtımının yatırımcıların şirkete olan güvenini artırması ve dolayısıyla hisse fiyatlarını desteklemesidir.
Değerli Yatırımcımız, ZOREN pay senedinin 15/06/2023 – 03/07/2023 tarihleri arasında %100 oranında bedelli sermaye artırımı vardır. Rüçhan hakkı kullanım bedeli 1,00 TL'dir. Rüçhan hakkı kupon satış son tarihi 22/06/2023'tür.
Eğer yatırımcı bedelli sermaye artırmına katılmayı tercih etmiyorsa bu durumda rüçhan hakkını kullanmayabilir. Fakat rüçhan hakkı devredilebilir olduğu için bedelli sermaye artırmına katılmayacak yatırımcı için daha kazançlı olan elindeki rüçhan haklarını satmaktır.
Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Bedelli Sermaye Artırımı İçin 3 Örnek
Bu durumda sermayesi 1.000 dolardır. Şirket 100% sermaye artırımına giderse, yatırımcılarından aldığı 1.000 dolar ile sermayesi 2 katına çıkacaktır. 1.000 adet daha hisse çıkartarak, hisse adedini de 2 katına çıkartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri