Öz koçluk, hedef belirleme, görselleştirme, farkındalık, günlük tutma, stres yönetimi ve kişinin eylemlerinin farkında ve bilinçli olması için diğer yöntemler gibi teknikleri kullanarak kişinin kendi eylemlerinin ve sonuçlarının sorumluluğunu almasına vurgu yapar.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Yaşam koçluğu, danışan kişinin potansiyelinin en üst limitlerine çıkmasını ve yaşam hedeflerine ulaşmasını sağlayan profesyonel bir rehberlik sistemidir. Yaşam koçluğu çalışmaları kapsamında kişisel gelişim ve kariyer planları üzerinde durulur. Yaşam koçu, gerekli eğitimleri tamamlamış, alanında uzman kişidir.
KOÇLUK NEDİR? Koçluk; Bireylerin ve ekiplerin mesleki ve kişisel alanda gelişim sağlaması, potansiyeli performansa dönüştürmesi ve yaşam kalitesini artırmak için alternatif yöntemler keşfetmeye ve denemeye destek olan ve müşteriyi/danışanı kendi kaynaklarına yönlendiren iletişim odaklı faaliyetler sürecidir.
İlgili 37 soru bulundu
Koçluk becerileri, genellikle liderlik veya yöneticilik rollerinde bulunan bireylerin başkalarını kişisel ve mesleki gelişimleri için yönlendirmelerini, desteklemelerini ve güçlendirmelerini sağlayan bir dizi kişilerarası ve iletişim becerisidir.
Bu alanda uzman kişiler, uygun ve gerekli eğitimi almış olmaları durumunda yaşam koçluğu unvanını alabilirler. Yaşam koçu, yardım isteyen danışanı bireysel bir görüşmede tedavi eder. Müşterinin kendi potansiyelini keşfetmesini sağlar. Potansiyelin en yüksek sınırlara ulaşmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur.
Yaşam koçu, çözüm odaklı terapi yaklaşımı ve pozitif psikoloji ekollerinden yararlanarak danışanın güçlü yanlarını keşfetmesine yardımcı olur ve danışanın sorunlarını çözerken güçlü yanlarından yararlanmasını sağlar. Bu sayede danışanın kendini iyileştirme gücü ortaya çıkarılır ve potansiyelini kullanması sağlanır.
Yaşam koçu; imkansızı gerçekleştiren, danışanının yerine çaba gösterip onun hedeflerini tek başına gerçekleştiren, olmazları olduran bir sihirbaz değildir. Bu bağlamda yaşam koçu psikolog, psikiyatrist ya da terapist de olmadığı için tedavi etmez, edemez.
Koçluk, kişinin hedefine doğru giderken, kendini daha iyi tanımasını, iç engellerini çözmesini, potansiyelini keşfetmesini, güçlü yanlarına ve fırsatlarına odaklanmasını, bakış açısını yeniden çerçevelemesini sağlayan bir yolculuktur. Amaç, kişinin kalıcı olarak güçlenmesidir.
Koçluk, var olan enerji ve potansiyel ile işbirliği yaparak, bu kaynaklarla ne yapmak istediğimizi seçmektir. Çeşitli koçluk modellerini, yaklaşımlarını, araçlarını gerçek yaşamda izleyerek oluşturulmuş ve etkinliği kanıtlanmış olan bu model, yaşanmış deneyimlerden doğması nedeni ile gelenekçi yaklaşımlardan ayrılır.
Manevi Rehberlik, bireylerin manevi ve dini ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir rehberlik ve danışmanlık yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, bireylerin manevi inançlarına, değerlerine ve yaşamlarının anlamına odaklanır.
Belli bir eğitimi almış olmak veya lisans mezunu olma gibi şartlar bulunmamaktadır. Yaşam koçu olabilmek için, onaylı özel eğitim kurumları ve üniversitelerin düzenlediği Yaşam Koçluğu Eğitimi programlarına katılıp, sertifika almak gerekir.
Kimler yaşam koçluğu yapabilir diye düşünülürse; en az lise mezunları ve 18 yaşını geçmiş herkes gerekli eğitimleri tamamlayınca görevlerine başlayabiliyor.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Yaşam Koçu maaşı aylık ortalama 28.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Yaşam Koçu maaşı 22.800 TL iken, en yüksek ise 61.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
İlişki Koçu, danışanının ilişkisini farklı bir açıdan görmesini sağlar. Koç ile danışan, danışanın kötü ilişkilerini geride bırakması, gerekiyorsa ilişkilerini değiştirmesi ve ileriye dönük sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiler kurması için birlikte çalışırlar.
Sıkılmış, bunalmış, aynı sonuçlardan bıkmış kişiler, Kendini gerçekleştirmek ve yatırım yapmak isteyenler, Bir şeyleri değiştirmek isteyen, ancak değiştirecekleri şeyi bulamayanlar, Duygularına hakim olmak ve potansiyelinin farkına varmak isteyen kişiler, yaşam koçuna gider.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
Koçluk görüşmesi, yapılandırılmış bir süreçtir. Görüşme bir konu ile başlar. Görüşme başında danışan, görüşmenin sonunda ulaşmak istediği hedefi belirler. Koç, konunun danışandaki önemini anlamak için sorular sorarak, temelde danışanın ulaşmak ve keşfetmek istediği noktaya iner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri