Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.
Denizli horozu ile ünlü olmuş bir ildir.
Meydana dikilecek horozda tüm Denizli'nin söz sahibi olmasını istediklerini dile getiren Başkan Zolan, “ Laodikya kazılarındaki bulgulara göre, Denizli Horozu'nun 2 bin yıllık geçmişi var. Asil bir hayvan olan horoz, kentimizin simgesidir. Dolayısıyla horoz halka mal olmuştur.
Denizli Horozunun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri veya mor, ibik balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı veya kırmızı üzerinde beyaz benekli genel renk, siyah kirli beyaz ortaklaşa karışım halindedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler bulunur.
Birinci yılda ötüş uzunluğu 20 saniye civarındadır. İkinci ve üçüncü yılda bu süre artmaktadır. Denizli horozunda görünüş canlı ,bacaklar yüksek, boyun uzun ve kuvvetli, göğüs geniş ve derin, kuyruk dik ve başa doğru meyilli olmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Denizli horozu, davudi sesle ve uzun ötüşüyle ünlüdür. Hakiki Denizli tavuğu da Denizli horozu gibi öter.
Denizli'de yapılmakta olan horoz heykeli 27 metre uzunluğunda olacak. Ağırlığı 26 ton, uzunluğu ise 27 metre olacak. Pamukkale Belediyesi'nce Pamukkale Üniversitesi Kampüsü'ndeki dağlık alanda yapımı süren Millet Bahçesi ve Seyir Terası Projesi'nin Horoz Köy etabına, dev horoz heykeli dikiliyor.
Eski Foçalılar için diriliş, uyanış, güç ve yayılma anlamına gelen horoz sembolü, böylece Fransa'nın da simgesi haline gelmiş.
Yumurta kabuk rengi beyazdır. Denizli horozları sesi ve çok uzun ötüşleri ile ünlüdür ( 2, 5, 17 ).
[1] Bir konu üzerinde söz söyleyen çok olursa karara varmak gecikir.
Denizli'nin sembolü olan "Denizli Horozu", renk ve vücut yapısı itibariyle ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, ilimize en uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir ırkımızdır.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Bölgemizin meyve deposu olarak ilimizde son yıllarda cennet elması olarak bilinen Trabzon hurmasına karşı yoğun bir ilgi gözlenmektedir.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Ünal, Denizli horozunun, şehrin simgesi haline geldiğini belirterek, "Normal bir horoz 4-5 saniye öter. Denizli horozu, 15-20 saniye hatta daha uzun süre de ötebilir. Süre uzadıkça, nefesi kontrol etmeleri zorlaşıyor.
Horoz beslemenin çok normal karşılandığı, bunun bir kültür olduğu ve sıklıkla tercih edildiği ülkemizde, doğal ortamlarında yaşayan horozların ortalama olarak 7 yıl kadar hayatta kalabildiği bilinmektedir.
Tavukları 2-2,5 kg ağırlığında, yumurta verimi yıllık 90-130 adettir. Yumurtlamaya 6. ayda başlarlar. Yumurta ağırlığı 55-60 gramdır. Tüyleri genelde siyahtır, boyunlarda kirli beyaz, kırçıllı renk bulunabilir.
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
3. İngiltere - Aslan.
Panda, Çin kültürü ve tarihinde önemli bir yere sahip olan bir hayvandır.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri