İnsanlar kendilerini başkalarıyla karşılaştırma eğilimindedirler ve bu eğilim birçok açıdan zararlı olabilir. Bu duruma “karşılaştırma tuzağı” denir ve insanların kendilerini yetersiz hissetmelerine, kendilerine olan güvenlerinin azalmasına ve genel olarak mutsuz olmalarına neden olabilir.
Kişinin kıyaslama yapmasındaki asıl amaç; o kişinin neden daha iyi olduğunu anlayabilme isteğiyle beraber kendini değerlendirme, geliştirme, benliğini yüceltme ve başkalarıyla birlikte olma ihtiyacı vardır. Benzer performansı göstermeye çalışarak başarıya ulaşma isteği mevcuttur.
İyi durumda olduğu düşünülen kişi ile kendini kıyaslama
İnsanlar; kariyerinde, sosyal ilişkilerinde ya da spesifik alanlarda iyi durumda olduğunu düşündüğü kişilerin özelliklerini kendi özellikleri ile karşılaştırır.
Türk Dil kurumuna göre kıyaslama bir alanda iki seçenek arasında eksik veya üstün noktaları belirleme olarak bilinmektedir. Türk Dil kurumuna göre kıyas bir konuda üstün seçeneği tercih etmek için yapılan seçme işlemi olarak kabul edilmektedir. Kıyas eksik veya noksan olanı araştırmak da demektir.
İlgili 42 soru bulundu
Kıyaslama tekniği ölçülebilen ve gözlenebilen her şeyin kıyaslama çalışmasına temel olabileceğinden en iyi uygulamaların araştırılması ve işletmelere uyarlanması süresi olarak tanımlanmaktadır. Kıyaslama tekniğinin uygulanmasında üst yönetim liderlik stili önemli yer tutar.
KIYASLAMA TÜRLERİ : • İşletme içi(içsel) • Rekabetçi • Fonksiyonel(rekabet dışı) • Genel (türdeş) • İçsel kıyaslama: Bu kıyaslama türünde organizasyonun kendi içinde işlemler ve süreçler arasında kıyaslamalar yapılarak en iyi uygulamalar tespit edilmeye çalışılır.
Kıyaslama Çocuklarda Olumsuz Etkilere Neden Oluyor
Dolayısıyla anne ve babalar çocuğun iyiliğini düşünüp bu yönde hareket ederken, aslında farkında olmadan yalnızca ona zarar vermektedir. Bu nedenle de çocuklar arasında kesinlikle kıyaslama yapılmaması gerekmektedir.
İçsel kıyaslama: Bu kıyaslama türünde organizasyon kendi içinde işlemler ve süreçler arasında kıyaslamalar yaparak, en iyi uygulamaları tespit etmeye çalışılır. Kıyaslama çalışmalarına yeni başlayanların çoğu, işe iç kıyaslama yöntemiyle başlarlar ve diğer yöntemlere göre daha çabuk sonuç alırlar.
Kıyaslamak, diğer anlamıyla karşılaştırma yapmak, hayatımızın birçok döneminde yüz yüze kaldığımız bir durum.
Fonksiyonel kıyaslama, “iki veya daha fazla işletmenin belirli fonksiyonlarının kıyaslanması” olarak tanımlanır.
Benchmarking yani kıyaslama, işletmelerin, rakiplerine veya endüstri lideri olarak tanınan kuruluşlara göre performanslarını değerlendirmenin bir yoludur.
Performansı izlemenin yanı sıra sürekli iyileştirme, kıyaslamanın temel bir özelliğidir. Bunun nedeni, kıyaslamanın amacının bir işletmenin belirli bir öğesini geliştirmek olmasıdır. Bu iyileştirme, yalnızca bir kez iyileşen ve unutulan bir şey değil, zamanla gelişen ve sürekli olan bir şey olmalıdır.
Çünkü yaş aralığı arttıkça kıskançlık daha çok ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ailenin kendisini hazır hissedip çocuk yapmaya karar verdiği zaman önemlidir. Ancak iki çocuk arasında olması önerilen yaş aralığı 3-4 yaştır.
Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Yaptığımız karşılaştırma o kişinin hoşuna gitmeyecek türden ise ve küçük düşürme amaçlı ise gıybet olur.
Taklit etmek öğrenme işlevinin yanında çocuğun anne ve babası ile arasında bir bağ kurmasının da bir gereğidir. Genel olarak 1 yaş civarında başlayan taklit etme, yeni bir bilginin gözlenmesi, öğrenilmesi ve pratik yapılması adımlarından oluşur.
Kıyaslama (Benchmarking) süreci şirketlerin kendilerini geliştirmek için pazarda en iyi olan rakiplerle ürün, süreç ve yöntemlerinin karşılaştırıldığı sonuçların değil, işlemlerin nasıl yapıldığını inceleyen bir süreçtir.
Kıyaslamanın temel aşamaları kıyaslamaya hazırlık, kıyaslama durum analizi ve verilerin toplanması, uygulama ve gözden geçirme (geliştirme)'dir.
Bu anlamda kıyaslama, işletmelerin kendi geçmişlerine bakmaları ve sonuç çıkarmaları yerine, etraflarına, hatta başka alanlardaki işletmelere bakmaları ve buralardaki üstünlükleri öğrenmeleri anlamındadır.
Benchmarking, işletmelerin rekabet avantajı sağlamak amacıyla başarılı performansa sahip başka işletmelerin iş yapma tekniklerini inceleyerek, kendi teknikleri ile kıyaslaması ve bu bilgileri kendi işletmesinde uygulaması sürecidir.
Benchmark nedir sorusuna kısaca “ölçüt” olarak yanıt verilebilir. Bu terim, Türkçede kıyaslama anlamına gelen benchmarking eylemi ile ilişkilidir. Söz konusu terimin anlamına değindikten sonra “Benchmark (ölçüt) ne işe yarar?” sorusunun cevabı verilebilir. Benchmark, referans noktasını belirlemek amacıyla kullanılır.
Bir örgütün kendi içerisindeki departmanları arasındaki kıyaslama ile yapılan değerlendirmedir. Genellikle çok uluslu şirketlerde Holdinglerde uygulanır. Bu tür uygulamada gizlilik ve benzerlik sorunuyla karşılaşılmaz. Uygulamalar örgüt içi rekabeti canlı tutar.
Benchmark, bir bilgisayar, donanım veya yazılım üzerinde performans testi gerçekleştirmenize yardımcı olan yazılımların tümüne verilen genel isimdir.
Mukayese Etmek Ne Demektir? İki durum ya da şeyin karşılaştırarak değerlendirme yapılmasına mukayese etmek denir.
Kıyas (Arap: قياس), analoji, bir İslâm hukuku terimi, fıkhın dördüncü kaynağı. Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri