Kendini gerçekleştirme durumu, bireyin içindeki potansiyeli keşfetmeye başlaması, içindeki gizli yetenekleri ortaya çıkarması ile ilgilenir. Kendini gerçekleştirme, bireyin kendini tatmin etmesini ve yapabileceklerinin en iyisini yapması şeklinde bir ihtiyacı temsil eder (Maslow, 1969, s.3).
İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİNİN EN ÜST BASAMAĞI: KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME. İhtiyaçlar hiyerarşisi, ünlü akademisyen ve psikolog Abraham Maslow'un insan psikolojisi ile ilgili ortaya attığı bir teoridir. Maslow, insanların yaşamını sürdürürken ihtiyaç duydukları gereksinimleri, önem sırasına göre bir piramide yerleştirir.
Kendini gerçekleştirme kavramı, en iyi insancıl psikoloji içinde ve Abraham Maslow tarafından açıklanmıştır. Maslow, insanların doğuştan kendilerini gerçeklestirme güdüsüne sahip olduğunu ve bu gerçekleştirme kavramını, insanın gizil gücünü kullanması ve geliştirmesi olarak ifade etmektedir (Maslow, 1970).
Maslow kendini gerçekleştirmeyi (self-actualization), ihtiyaçlar hiyerarşisinin önemli bir unsuru olarak görür. Maslow'a göre kendini gerçekleştirme, insanın özünde var olan potansiyelini açığa çıkarması ve bu potansiyelini en mükemmel şekilde kullanabilmesidir (Maslow, 1969).
Self Actualization olarak adlandırılan kendini gerçekleştirmenin, yaşamın özünü oluşturduğu ifade edilmektedir. Kişinin kendisine ait olan potansiyelini ortaya çıkarması ve kendini geliştirmesini esas almaktadır. Bu sebeple hemen her bireyin hayalinde kendini gerçekleştirme dürtüsü yatmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
7) Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı: Kpss rehberlik dersine ait olan Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi son basamağı olan kendini gerçekleştirme, rehberliğin son amacıdır. Bireyin doğuştan getirdiği potansiyelleri tam olarak gerçekleştirebilmesi ve kullanabilmesidir.
Kendini gerçekleştirme fenomenolojik yaklaşımda önemli bir yer teşkil etmekte ve psikolojik çalışmalarda özellikle “tanımlayıcı güdülenme teorisinin modeli veya merkez noktası” (Maslow, 1943, s.370) olarak kabul edilmektedir.
Kendini gerçekleştirebilen insanların özellikleri şunlardır:
Bu insanlar, gerçekliği doğru bir biçimde algılar ve belirsizliğe katlanabilirler. Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul ederler. Düşünceleri ve davranışları içten gelir ve doğaldır. Sorun odaklıdırlar (kendileri odaklı değildirler).
Gerçekleştirme eğilimi: tüm canlılarda ve insanlarda açıkça görünür olan bir gelişme yönü -büyümeye, genişlemeye, gelişmeye ve olgunlaşmaya yönelik bir istek- organizmanın ya da insanın tüm kapasitesini ortaya koyma ve aktif hale getirme eğilimi.
Maslow için kendini gerçekleştiren birey, gerçeği doğru ve tam algılar, çarpıtma yapmaz. Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul eder. Bu kişiler içten ve doğal davranırlar, ikiyüzlülükten uzaktırlar. Yalnızlık ve mahremiyete önem verirler fakat diğer insanlarla da ilgilidirler.
Kendi kendini gerçekleştiren kehanetler olumlu veya olumsuz olabilir. Örneğin, birisi bir sınavda iyi bir performans göstereceğine inanıyorsa daha çok çalışabilir ve daha özgüvenli hissedebilir, bu da daha iyi bir performansa yol açabilir.
Eğitim süreci, bireyi doğduğu aile ortamından başlamak üzere hayatının değişik aşamalarında doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bir çevre faktörü olarak eğitim, bireyin doğuştan getirdiği potansiyeli etkin bir biçimde işe koştuğu ve geliştirdiği ölçüde “kendini gerçekleştirmesi”ni sağlamaktadır.
Maslow teorisi veya Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi, Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir.
Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Abraham H. Maslow (1908 – 1970)
söyleyerek tehdit eden bir kişiliğe sahip. Maslow, annesinin bu tutumundan etkilenerek ateist olmuş. öğrenimine başlayıp bir yıl sonra bıraktı.
Rogers'a göre, bireyler dış dünyayı algılar, deneyimler ve anlam yüklerler. Tüm bu anlamlandırmalar birey tarafından “ben” olarak algılanır. Rogers, benlik kavramını bu algı ve anlamlandırmaların, düzenli ve tutarlı hali olarak açıklamıştır (Cervone ve Pervin, 2008).
İnsanist Psikoterapi, Carl Rogers ve Abraham Maslow'un çalışmalarına dayanır. Bu ekol, bireyin kişisel büyüme ve özsaygısını vurgular. Terapistler, danışanların kendilerini daha iyi anlamalarına ve değer vermelerine yardımcı olur. Empati, saygı ve anlayış, bu terapi ekolünün temel prensiplerindendir.
Bu bilim adamlarının başında Rogers gelmektedir. Rogers, benlik gelişiminin önemini vurgulayarak öğrenci merkezli eğitim anlayışını ortaya koymuştur. Ona göre her birey kendini gerçekleştirmeye yönelik bir güdüye sahiptir ve eğitimle bireyin kendini geliştirmeye yönelmesi sağlanabilir.
Abraham Maslow'a göre, ihtiyaçlar teorisinin en önemli basamağı fizyolojik ihtiyaçlardır. Çünkü fizyolojik ihtiyacını giderememiş bir kişi için diğer ihtiyaçların bir ehemmiyeti yoktur.
Maslow'un hiyerarşisindeki ihtiyaçlar arasında fizyolojik ihtiyaçlar (yiyecek ve giyim), güvenlik ihtiyaçları (iş güvenliği), sosyal ihtiyaçlar (arkadaşlık), benlik saygısı ve kendini gerçekleştirme yer alır.
Örneğin “yaşantılara açık olma” davranışı, yaşam içinde iç ve dış uyarıcıları çarpıtmadan, gerçekçi olarak algılayabilme niteliğiyle açıklanır. Kişinin kendini gerçekçi olarak algılayabilme düzeyi, “ kendini kabul” kavramıyla yakından ilgilidir.
e)Kendini tamamlama(aşma) ihtiyacı; gücünden tatmin olma, başarmak için iş yapmak ve benzerlerine göre daha iyi olmak. Alt düzeydeki bir ihtiyaç giderilmeden bir üst ihtiyaca geçilmez.
Bilişsel benlik, bizim kendi benlik kavramımızın, gerçek benliğimizin doğru bir temsili olduğuna açıklık ve doğruluk kazandırmak için bize rehberlik eder. Bu nedenle, bilişsel benlik aynı zamanda kendini tanıma olarak ifade edilir.
1943 yılında Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi olarak literatüre giren kuram, kişilerin hayatları boyunca her zaman ihtiyaçlarının olması ve bu ihtiyaçları giderebilmek üzere hedefler koyması temeline dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri