İç motivasyon, dışarıdan gelen faktörlerden bağımsız olarak kendi kendini motive edebilme yetisidir. Kişinin kendisi için bir faaliyette ve davranışta bulunmasını ifade eder.
Kendini motive etmek için; hedefler belirlemek, başarılı olmak için çalışmak, her gün kendine küçük hedefler koymak, pozitif düşünmeyi öğrenmek, sosyal destek almak, egzersiz yapmak, zaman yönetimi yapmak ve yapılan işler hakkında kendini ödüllendirmek gibi farklı stratejiler kullanılabilir.
Bu kelime grubu aynı şekilde isteklendirmek veya güdülemek olarak kullanılır. Özellikle bir kişinin başarmak istediği durum var ise çevresindeki insanlar onu motive eder. Böylece konsantre olarak ve kendine güvenerek yapmak istediğini gerçeğe dönüştürür.
İlgili 22 soru bulundu
Motivasyon, harekete geçmemizi sağlayan içsel bir güdüdür. En basit şekilde anlatmak gerekirse motivasyon bir aracı hareket ettiren yakıta benzer. Nasıl ki bir araç yakıtsız hareket etmezse, bizi harekete geçirecek bir güç bulmadan hedeflerimize ulaşamayız.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Motive olma hissi; derinden gelen anlayışla bir amaç ve ne hissettiklerinin, görüşlerinin ve amaçlarının dışa vurmaya zorlanmasıdır. Bu derinden gelen his motivasyonlarının yakıtıdır hepsini bir kenara koyarsak e-motion hareketteki enerjiyi işaret eder.
Motivasyon eş anlamlısı olan sözcükler şu şekildedir: İsteklendirme. Güdüleme.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyonun asıl kaynağı bireyin kendisidir ve herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Başarıya ulaşmak için gerekli olan güç ise motivasyondan doğar. Motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerinden kabul edilir, çünkü yaşamda başarmak istediğimiz hedeflere ulaşabilmenin ilk adımı motivasyondur.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Motivasyon başarının anahtarlarından biridir. Kısaca, motivasyon nedir sorusunun cevabı olarak “Kişiyi başarıya ulaştıracak yolda engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmemesini sağlayan enerji durumu” tanımı verilebilmektedir.
Aslında hepimizin bildiği tanım ile motivasyon, kişileri belirli bir amaca yönelik harekete geçiren güçtür. Diğer bir ifade ile kişilerin harekete geçme nedenidir. Bireylerin istedikleri hedefe ulaşmaları için kendi istekleri ile harekete geçiren onlara ilham veren şey motivasyondur.
İş yerinde motivasyon, çalışanları harekete geçiren ve heyecanlandıran, maksimum katkı sağlayan güçlü bir enerjidir. Hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak, açık beklentiler, takdir, geri bildirim ve yönetimi teşvik etmek, işyeri motivasyonunda artışa katkıda bulunur.
İşletme açısından motivasyon, hem işletmenin hem de personelin isteklerine yanıt veren bir iş ortamı oluşturup, kişinin istenilen davranışa geçmesi için isteklendirilmesi süreci olarak ifade edilebilir.
Yapılan bu tanımlara göre motivasyonun üç temel özelliği bulunmaktadır; Harekete geçirici, Hareketi devam ettirici, Hareketi veya davranışları olumlu yöne yönelticidir.
Motivasyon, insanların bir hedefe ulaşmak için çabalamalarını ve bu hedefe doğru hareket etmelerini sağlayan bir duygudur. Motivasyonu sağlamak için, insanların hedeflerine odaklanmaları ve bunu başarmak için gerekli adımları atmaları gerekir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri