Yüz ölçümü: Taşınmazın kayıtlı olduğu parselin büyüklüğü hakkında bilgi vermektedir.
Eski tapularda sadece binanın yapıldığı arsa alanı ve bu arsadaki pay gösterilir, evinizin metrekaresi yazmaz. Mesela eviniz 500 m2 arsa üzerine yapılan bir binada ise tapuda yüzölçümü hanesinde sadece 500 m2 yazar. Yeni tapularda ise binanın yapıldığı arsanın alanı, evinizin net alanı ve brüt alanı yazar.
Yüz ölçümü: Mülkün kayıtlı olduğu parselin büyüklüğü hakkında bilgi verir. Sınırı: Mülkün bulunduğu parselin sınırlarını hakkında bilgi verir. Üst bölümün bitişinde tapunun kat mülkiyeti, kat irtifakı veya devre mülk mü olup olmadığına dair seçenekler yer alır ve tapunun niteliğine göre o seçeneklerden biri seçilir.
Mantıken dairenin metrekaresi tapuda yazması gerekiyor. Fakat uygulamada böyle bir şey ne yazık ki mümkün değil. Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor.
Tapu senedini tanzim etmeden önce bu bağımsız bölümün ana yapısının tasdikli projesini eline aldıktan sonra, tapu senedini kesiyor. O halde bir evin bürüt veya net metre karesinin tapu senedine yazma işi tapu dairelerine düşüyor. Bu teknik olarak pekala mümkündür ve hiç bir sakıncasıda yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Maalesef tapu kadasronun verdiği tapu senedi üzerinde bir dairenin net metre karesi ve brüt metre karesi yazmıyor. Dairenin, bağımsız bölümün arsa payları da açık bir şekilde belirtilmiyor. Ama yeni çıkacak bir yasa ile tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin net metre kareleri ve brüt metre kareleri yazılı olacakmış.
Brüt metrekare, mülkün dış duvarlarından ölçülen kapalı alanın tamamıdır yani size ait olacak toplam alanı ifade eder. Bu alana duvarlar ve kolonlar yani fiziken kullanamayacağınız alanlar da dahildir. Yapı içindeki balkon, merdiven boşlukları, asansör, oda bölmeleri gibi alanlar brüt metrekareye dahildir.
“Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olamaz.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Yüz ölçümü: Taşınmazın kayıtlı olduğu parselin büyüklüğü hakkında bilgi vermektedir.
Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.
Kare, Dikdörtgen ve Dik Üçgen Arsaların Metrekare Hesabı
Örneğin kare şeklinde olan bir arsanın metrekaresini hesaplamak için bir kenarının ölçüsünün karesini almanız yeterlidir. Bir dikdörtgen şeklinde olan arsanın metrekaresi için de iki komşu kenarı birbiriyle çarpmanız size alanı verecektir.
Evin metrekaresi, tapu kaydında "Yüzölçümü" başlığı altında belirtilir. Bu bölümde brüt metrekare ve net metrekare değerleri belirtilebilir. Brüt metrekare, konutun duvarları dahil olmak üzere dış ölçülerine göre hesaplanan toplam metrekareyi ifade ederken, net metrekare, kullanılabilir alanı ifade eder.
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
Metrekare Nasıl Hesaplanır? Bir evin metrekaresini hesaplamanın farklı yolları olsa da, temel fikir oldukça basittir. Kare veya dikdörtgen bir oda ile ilgileniyorsanız, uzunluğu genişlikle çarpabilirsiniz. Yani oda 15 metre x 8 metre ise, hesaplama 15 x 8, yani 120 metrekaredir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Hektar, sembolü ha. 10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimi. Hekto ve ar sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve 100 ar anlamına gelir. 1 dekar (dönüm) 1000 metrekareye (m²), 1 hektar 10.000 metrekareye (m²) eşittir.
Başlangıçta herhangi bir kesinti yapılmaksızın kararlaştırılan ödeme brüt maaş olarak bilinir ve vergi ya da kesintilerin düşülmesinden sonra kalan tutar ise net maaş olarak bilinir. En önemli fark barizdir ki, brüt maaş her zaman net maaştan daha yüksektir.
Brüt alan: Bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alandır. Gayrimenkulun brüt alanı kesin olarak tespit edilemiyorsa, net alanın yüzde 15-25 fazlası brüt alan olarak kabul edilebilir.
Yaşadığınız şehirde bulunan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne giderek parsel - pafta sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Parselin bir vakıfa veya devlete mi ait olduğunu yada bir bireye mi ait olduğunu parsel pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
TMK md.1027: İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca re'sen düzeltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri