Kent Sözlüğü'nde ele aldığımız “kentsel rant” kavramı, şehirlerdeki arazi kullanımının ve değer artışının ekonomik, toplumsal ve sınıfsal etkilerini inceleyen önemli bir terimdir. “Rant,” kazanılmamış veya hak edilmemiş gelir olarak tanımlanır.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı açıklama ile gündeme konu olan kentsel rant vergisi, imar değişikliği veya yapılan hizmetlerden dolayı bir gayrimenkulde oluşan değer artışından kamuya pay alınması olarak ifade ediliyor.
Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım.
Rant, toprağın özgün ve yok edilemez güçlerini kullanmanın karşılığında, mahsulden toprak sahibine ödenen paydır.
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
İlgili 42 soru bulundu
Kent kuramları; kentlerin ortaya çıkışını, gelişimini ve kente dair kuralları sistemli bir biçimde açıklayabilmeleri nedeniyle kent sosyolojisinin temel taşlarındandır. Bu çalışmanın amacı, kentlerin mekânsal, politik, ekonomik ve toplumsal gelişmelerini tarihsel olarak açıklayan kent kuramlarını ele almaktır.
“Rant,” kazanılmamış veya hak edilmemiş gelir olarak tanımlanır. Buna karşılık, “kentsel rant,” kentlerdeki arazi veya mülk değerlerinin artması sonucu ortaya çıkan değer artışından elde edilen kazancı ifade eder.
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik alanların bütün vatandaşlar için var olduğu yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve ondan etkilenen tüm boyutları içermektedir. Buna ilave olarak geniş kapsamda tanımlanması gereken bir nitelik taşır.
Kent kelimesinin eş anlamlısı şehir olarak değerlendirilir.
Kent Gıda, İstanbul merkezli, Türkiye'nin en büyük sakız, şeker, şekerleme, lolipop, draje, çikolata, bisküvi şirketlerinden biridir. En popüler markalarına Bubblicious, Missbonbon, Tofy, Madlen, Şıpsevdi, Topitop, Missbon, Tofita, Tipitip, Olips, Milka, Oreo, Falım, First, Jelibon, Toblerone dahildir.
Bu temel işlevler, oturma, dinlenme, çalışma ve ulaşımdır. Bu düşüncenin temelinde, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için kentin bazı temel işlevlere sahip olması düşüncesi vardır. Bu temel işlevler aynı zamanda modern kent planlamasının da temel işlevlerini oluşturmaktadır.
DEĞER ARTIŞ PAYI (RANT VERGİSİ) NEDİR? Değer artış payı, taşınmazı etkileyen herhangi bir imar değişikliğinden kaynaklanan, gayrimenkulün eski değeri ile yeni değeri arasında olan artıştır. Eski ve yeni değer arasındaki artış, rant vergisi olarak mal sahibine yansıtılmaktadır.
En yalın haliyle rant, bir mülk üzerinde oluşan ve mülk sahibinin yatırımı dışında ortaya çıkan değer artışıdır. Dolayısıyla rant; finansal, entelektüel ya da risk maliyetinden bağımsız olarak mülk sahibine kalan bir değerdir.
İkamet edilen binanın yenilenmeye ihtiyacı varsa, ekonomik ömrünü tamamladıysa tek yapılması gereken bakanlıkla ilgili lisanslı şirketlere dilekçe ile başvuruda bulunmak. Başvuru üzerine binada yapılan incelemeler sonucunda bina riskli çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olur.
Kent hakkı kavramı, kentte yer alan ortak mal ve hizmetlere kentlilerin eşit bir şekilde erişebilmesini, bunlardan yararlanabilmesini ifade eder. Fakat bundan da ötesi, kentlilerin kenti kendi ihtiyaçlarına göre dönüştürme, yeniden düzenleme haklarından söz eder.
Yerleşik mekânlar açısından ilk kentsel alanlar öncelikli olarak dinsel yapılanmalar etrafında doğmuştur. Kentler surların ve kalelerin çevrelediği, yine zamanla surların çevresinde görülen yerleşkeler şeklinde oluşmuştur.
Kentlerin oluşabilmesi için karmaşık sosyal organizasyonlar ilk kez Mezopotamya'da ortaya çıkmış, modern anlamda ilk kentler M.Ö. 3500–4000 yıllarında bu bölgede kurulmuştur. Kentler ilk ortaya çıktıkları tarihten itibaren büyük bir değişim geçirmişlerdir.
Rant kollama, iktisat literatüründe; çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından “suni” olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri faaliyetler ve bu amaçla yapmış oldukları harcamalar olarak ta- nımlanmaktadır.
Bunlar: 1) çeşitli topraklar arasındaki verimlilik farkları, 2) pazarla olan ilişkisi bakımından topraklar arasındaki konum farkları, 3) toprağa yatırılan ek sermayeden sağlanan verim farkları. Toprakların verimlilik ve konum farklarından ileri gelen ranta, Marx, farklılık rantı adını veriyor.
(Differential rent) İlk kez David Ricardo'nun topraklar arasındaki verimlilik farklarına dayanarak yaptığı bir rant açıklamasıdır. Rantın kaynağı, kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları ve toprak verimliliği gibi faktörlerdeki farklılıklar olabilir.
Maliyetlerin ve fiyatların yükselmesinin sebebi, toprak sahibine ödenen rantlar değil, toplumun nüfusunun ve dolayısıyla ihtiyaçlarının artmasıdır. Bu artan ihtiyaçları karşılamak amacıyla daha verimsiz topraklara gidildikçe, öncekine göre daha verimli topraklara sahip olanlar rant elde etmektedir.
Ekonomide, üretim faktörü olarak arazinin üretimden aldığı pay ya da arazinin fiyatı olarak rant, arazi faktöründen belirli bir süre faydalanabilmek için ödenen bedeldir. Yalnız bir tarla, bir ev ya da bir fabrika kiraya verildiğinde, sağlanan kira geliri içinde faiz gelirinin de olduğunu dikkate almak gerekir.
Örneğin toplumbilimci Wirth'e göre kent toplumsal bakımdan benzerlik göstermeyen insanların oluşturduğu bir araya gelmesi ile oluşan ve nüfus bakımından yoğun ve mekansal yerleşim bakımından süreklilik özelliği olan yerleşim alanlarıdır (Akt: Keleş ,2002:107).
(Urbanization rate) Kentlerde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri