Ali Güvenç Kiraz, bu gibi durumlarda Borçlar Kanunu'nun 138'inci maddesine göre müteahhitin uyarlama talep edebileceğini belirterek, şunları söyledi: “Eğer bu maliyet artışı öngörülemeyecek bir hale geldiyse, müteahhitin mahvına sebep olacaksa, mahkemeye başvurarak uyarlama talep edebilir.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, arsa payını belirlemede temel faktördür. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir.
“Bilindiği üzere kentsel dönüşüm sürecinde, mevcut binalar yıkılıp yerine daha güvenli ve modern yapılar inşa edilmektedir. Bu süreçte bazı dairelerin büyüklüğünde azalma yaşanabilir ve örneğin 3+1 daireler 2+1 gibi dairelere dönüştürülebilir.
Kentsel dönüşümde daire paylaşımı nasıl olur? Binanın yenilenmesi durumunda müteahhidin alacağı yüzde oranı da arsa payı ve buna bağlı bina değeri üzerinden olmalıdır. Daha açık bir ifade ile %25 Müteahhit karı ile anlaşılmış ise yeni yapılacak binanın toplam değerinin %25 inden söz etmek gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
22 Ocak'ta yapılan düzenlemede, kamuyla iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesi ve işleri devretme hakkı getirilmişti.
Kentsel dönüşümlerde konut sahipleri isterlerse kendi olanakları dahilinde veya anlaşma yaptıkları müteahhit firma ile ev yaptırabiliyorlar. Bu durumdaki ödemeleri kendileri yapmaktadır.
Riskli binanın yıkım masrafını kimin karşılayacağı ev sahiplerinin akıllarına takılan sorulardan biri. Bina sahipleri dilerlerse yıkım için bir müteahhit ile özel bir anlaşma yöntemine başvurabilir. Bu anlaşma kapsamında binanın yıkımı müteahhit tarafından gerçekleştirilir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalardan daire satın alan kişiler, ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecek.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
KAKS yani "Kat Alanı Katsayısı" yetkili belediye tarafından her parsel için ayrı ayrı belirlenir. Parselinizin KAKS oranını imar parseli alanınız (yola terkten sonra kalan net parsel alanı) ile çarparak kullanabileceğiniz emsal alanı hesaplayabilirsiniz.
Konutun metrekaresi 90 ve satış değerinin (rayiç değer) 150.000 TL'dir. Bu konutun arsa payı, evin metrekare oranına göre aşağıdaki gibi hesaplanır: Dairenin metrekaresi: 90 Satış değeri: 150.000 TL, arsa payı oranı: 150.000/1.560.000=15/156 olur.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
KAT KARŞILIĞI ORANI YÜZDE 8Q'E ÇIKABİLİYOR
Örneğin Nizamettin Aşa'nın söylediğine göre eğer arsa çok iyi bir bölgede bulunuyorsa sahibinin payı yüzde 70'e çıkabiliyor. Nazmi Durbakayım ise arsanın bulunduğu bölge ve niteliğine göre bu oranın yüzde 80'i bulduğunu belirtiyor.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
Binalara halk ağzıyla 'çürük raporu' resmi ağızla 'Riskli yapı tespit raporu' alındığında ve bu rapor olumsuz çıktığında 60 gün içinde binanın elektrik ve suyu kesiliyor, tahliyesi yapılıyor ve bina yıkılıyor.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Özhaseki, “Kentsel dönüşüm kararı için, mevcut yasaya göre kat maliklerinin üçte iki çoğunluğu aranıyor. Bunu yüzde 50'ye düşürecek yasal düzenleme yapacağız” dedi.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri