TOKİ projelerinden ev verilerek, kentsel dönüşüm kapsamında olan daireler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Kentsel dönüşüm için yıkımına karar verilmiş binadaki mülk sahiplerine TOKİ tarafından yapılmış evler veriliyor. TOKİ anlaşmasını tercih etmeyen ev sahipleri içinse yıkılan dairenin bedeli için nakit ödeme yapılabiliyor. Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor.
Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor. İstanbul'da kiracılara 7 bin lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 6 bin lira, diğer büyükşehirlerde 5 bin lira, büyükşehir olmayan illerde ise 4 bin lira ödeniyor.
"Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden" kampanyasıyla, maliyetin yarısını devlet karşılayacak. İstanbul`da kentsel dönüşümde 2+1 750 bin TL, 3+1 daireye 900 bin TL devlet katkısı verilecek.
İlgili 23 soru bulundu
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
TOKİ projelerinden ev verilerek, kentsel dönüşüm kapsamında olan daireler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir.
Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılacak olan vatandaşlara hem Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı hem yerel belediyeler kira desteği veriyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm şehirlerde; kentsel dönüşüme giren yapılardaki mülk sahiplerine kira desteği sağlanıyor.
Güçlendirme kredisi 320 bin TL, konut yapım kredisi 1 milyon 250 bin TL, konut edinme kredisi 1 milyon 250 bin TL, işyeri yapım kredisi 800 bin TL, işyeri edinme kredisi 350 bin TL limitli olacak. Kredilerde yüzde 1,49 faiz/kar payı üzerinden farklı oranlarda destek sağlanacak.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Konutun metrekaresi 90 ve satış değerinin (rayiç değer) 150.000 TL'dir. Bu konutun arsa payı, evin metrekare oranına göre aşağıdaki gibi hesaplanır: Dairenin metrekaresi: 90 Satış değeri: 150.000 TL, arsa payı oranı: 150.000/1.560.000=15/156 olur.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşümde 5 Katlı Binaya 3 Kat Veriliyor.
Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden projesini duyuran Erdoğan dönüşüme giren evlerde maliyetin yarısını devletin karşılayacağını açıkladı.
Kentsel dönüşüm sürecinde, süreç tamamen arsa payı üzerinden işlemektedir. 6306 sayılı Kanun'a göre arsa payı, kentsel dönüşüm sürecinin konusunu teşkil eden anagayrimenkul hakkında alınacak kararlarda esas ölçüttür.
Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.
Kentsel Dönüşüme giren ve anlaşma ile tahliye edilen binalarda 18 aya kadar kira yardımı yapılır. Kentsel Dönüşüme giren ve anlaşma ile tahliye edilen binalarda 18 aya kadar kira yardımı yapılır. Yapılacak olan kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı taşınma masrafları dikkate alınarak peşin olarak ödenir.
Editörün Notu: Kentsel dönüşüm kredisini; evini yeniden inşa etmek isteyen kat malikleri, en az 1 yıldır riskli binada oturduğunu ispatlayan kiracılar ve konutu riskli yapı olarak belirlenen ev sahipleri kullanabilir.
Kentsel dönüşüme tabi tutulan bir evi olan kişi örneğin bu evini, 10 yıl vadeli konut kredisi ile almış ve sadece 2 yılını ödemişse bile kendisine faiz desteği verilecek. Hatta bankaların reddetmesi halinde krediyi devlet yenileyecek. Konutun riskli yapıda bulunmasına yönelik rapor alınması yeterli olacak.
Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi, iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi vereceğiz.
Riskli yapı olduğu tespit edilen binanın tahliyesinden sonra 1 yıl içerisinde bankaya kredi başvurusunda bulunulması gerekir. Banka başvuruyu değerlendirir ve kredi onayı verir. Ardından banka, kredi başvurusunda bulunan kişinin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndererek faiz desteği onayı talep eder.
Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalardan daire satın alan kişiler, ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın verdiği bilgiye göre, 25 Temmuz 2014 tarihi itibariyle gayrimenkul alan ve satan kişiler, tapu harç ücretlerini geri alabiliyor.
Yapılacak olan itiraz, yıkım süresini etkilemese de yıkım kararının uygulanması için itirazın reddedilmiş olması gerekmektedir. İtirazın reddi halinde risk tespiti kesinleşmiş olur ve yapının yıkım süreci başlar.
Toplantıda oybirliği ile anlaşmaya varılamaz ise, yapılacak kentsel dönüşüm uygulamasına arsa payları itibariyle en az 3'te 2 çoğunluk ile karar verilir, bir tutanak ile imza altına alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri