Türkçedeki argo niteliğindeki sözcüklerden olan kepaze kelimesi nasıl yazılır, sözlük anlamı nedir? Yazım kuralları arasında bu soru araştırılıyor. KEPAZE NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, kepaze şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor.
OKÇU, ÖNCE ÇİLE ÇEKEREK KEPAZE OLURDU
Çile, yaya bağlanan ipe denir. Kepâze ise, kemankeş olmak isteyenlerin, 1000 gün kadar kaslarını güçlendirmek amacıyla oksuz bir şekilde boş boş çekmek zorunda oldukları yayın ismi. Ok atmaya yaramadığı, boşu boşuna çekildiği için, kepaze olmak deyimine ilham vermiş.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Meziyetsiz kelimesi ise, 'Beğenilmeyen ve üstün nitelikleri bulunmayan' anlamına geliyor.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
İlgili 29 soru bulundu
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kalıplaşmış ifadelerden biri olan Malumatım var, bilgim ya da haberim manasında kullanılır.
Hal ve hareketleri kaba olan, görgüsüz ve cahil kişilere hırt denir. Söylenen her söze kolayca inanan, saf ve budala kişiler için de aynı sözcük kullanılır.
Karık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Ark. Arklar arasında kalan toprak parçası Sabanla açılan çizi.
Manitanın anlamı, bir erkeğin veya kadının romantik ilişkide olduğu kişiyi ifade etmesidir. Bu terim, sevgili veya partner kelimesinin daha samimi bir versiyonudur. Genellikle gençler arasında arkadaşlık veya ilişkiler hakkında konuşurken kullanılır.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Osmanlı Devletinde okçulukla uğraşanlara tirendaz, tirzen, kemankeş, kavvas ve tirkeş gibi çeşitli isimler verilmiştir (Yıldız, 1979, s.157).
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Şu an sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde de en çok kullanılan sevgiliye hitap şekli 'Aşkım'.
“Ex” genellikle eski bir sevgiliden bahsederken kullanılır. Örneğin “ex-girlfriend” veya “ex-boyfriend” olarak kullanılır. Ex, ilişkilerde çoğu zaman eski bir sevgilinin hala etkisinin sürdüğü durumları ifade eder.
“Aşkım, sevgilim” gibi hitap şekilleri de doğruluğu olmayan ifadelerdir. Çocuk bir süre sonra bu kelimelerin gerçek anlamını fark edecektir.
Havalı karbon ark oluk açma, bir karbon arkından elde edilen ısıyla metalin kaldırılması veya kesilmesine yönelik termal bir kesme işlemidir. Proseste bir karbon/grafit elektrot, standart enerji kaynağı ve basınçlı hava kullanılır. Elektrotun ucu ile metal iş parçası arasında oluşan yoğun ısı arkı metali eritip keser.
Yüzey sulama yöntemlerinden biri olan karık sulama, sulama suyunun sıra arasında, eğim doğrultusunda verilmesine deniyor. Bu yönde açılan karıklara verilen sudan, özellikle sıraya ekilen bitkiler kolaylıkla yararlanıyor.
Kahir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kahreden, zorlayan. Baskın gelen, ezen, ezici.
Ad. [1] (halk ağzı) (Düziçi, Diyarbakır, Manisa, Giresun, Kayseri, Şanlıurfa ağzı) Eski, lime lime, yamalı ve gereksiz özelliklerinden herhangi birine eşya.
hırto'nun kısaltılmışı. sersem, budala, ahmak anlamında argo söz, sıfat.
Üstü başı yırtık, perişan kılıklı (kimse).
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Tehir etmek, bilinmeyen bir tarihe ertelemek, yarına / sonraya bırakmak anlamına gelir.
Arapça maˁrūḍāt معروضات "arzedilen şeyler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁrḍ kökünden gelen maˁrūḍat معروضة "arzedilen şey" sözcüğünün çoğuludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri