Keramet, Bursa ilinin Orhangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.
Keramet Kaplıcaları kaynak suları ortalama 34 derece sıcaklıkta ve içerisinde bol miktarda kükürt bulunmaktadır. Bu sıcak ve kükürtlü kaynak suyu başta cilt, eklem, romatizma, kadın hastalıkları ve dolaşım problemleri olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Astım, bronşit, allerjik üst solunum yolu rahatsızlıkları, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarında tedavi edicidir. Sedef, egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarında, Kireçlenme, bel fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
İlgili 26 soru bulundu
Kaplıcalar özellikle kalp-damar, tansiyon, iltihaplı romatizma gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, hamileler organ yetmezliği olan hastalar, kalp krizi geçirenler, kan sulandırıcı kullananlar ve obezler için tehlikelidir.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız. Hemen duşa girerseniz termal suyun şifasından yararlanma oranınız azalacak.
Termal kaplıca suları yer altıdan gelen doğal kaynaklardır. Yer altında oluşan mevsimsel değişimler de termal suyun içerisinde bulunan minerallere yansır ve termal suyu daha şifalı hale getirir. Bu yüzdende özellikle rahatsızlıklara fayda bulmak için ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tercih edilmelidir.
Termal suyun etkisini göstermesi için belli bir süre kullanılması gerekir. Genellikle 7-15 günlük bir kür önerilir. Termal suyun etkisi kişiden kişiye değişir, bazı kişilerde hemen fark edilirken, bazılarında daha uzun sürebilir.
Anti depresif hastalıklar, gut, obezite, kireçlenme, mide rahatsızlıkları, böbrek ve idrar hastalıkları Kozaklı termal sularının iyi geldiği başlıca rahatsızlıklar. Kozaklı'daki kaplıca suyu yalnızca rahatsızlıklara iyi gelmiyor. Saçları ve tırnakları güçlendirirken cildi de yeniliyor.
Karahayıt Kaplıcalarında tedavi edilen hastalıklar
Ayrıca çamur banyosuyla cildi yumuşatma, gözenekleri açma, selülit ve çatlak tedavisi ve toparlama, antiseptik tesiri ile akne ve sivilceleri yok etme kırışıklıkları giderme, siğilleri iyileştirme özellikleri bulunmaktadır.
Kaplıcada en fazla 10-20 dk. kalınmalı ve günde bir veya iki kür alınmalıdır. Kalp, damar, tansiyon, astım vs. hastalıkları olanlar doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda kaplıca suyunu kullanmalıdırlar. Kaplıcaya girerken bol sıvı tüketin. Özellikle maden suyu ve ayran tavsiye edilir.
Uzmanlar 28°C - 32°C aralığındaki sıcaklıktaki termal suların yüzme ve egzersiz için uygun olduğunu söylerken 36°C-38°C aralığındaki ve 40°C üzerindeki termal suların yüzmek için uygun olmadığını belirtiyor. Çünkü yüksek sıcaklıktaki sularda yüzüldüğünde vücutta bazı yan etkiler oluşabiliyor.
Bolu (Karacasu Kaplıcaları)
Dünyanın en iyi kaplıca suyu Bolu'da! Karacasu Kaplıcaları, Batı Karadeniz'deki tek kaplıca olma özelliğini taşır.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir.
Kaplıcalar özellikle kalp-damar, tansiyon, iltihaplı romatizma gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, hamileler organ yetmezliği olan hastalar, kalp krizi geçirenler, kan sulandırıcı kullananlar ve obezler için tehlikelidir.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız. Hemen duşa girerseniz termal suyun şifasından yararlanma oranınız azalacak.
Thermal water, Naturel Minerale gibi farklı isimlerle adlandırılan termal su aslında bizim bildiğimiz kaplıca sularıdır. Doğal kaynak sulardan farkı ise sıcak su kaynağından elde edilmeleridir. Sıcaklığın önemi ise mineralin yüksek ısıda çözünüyor olmasıdır.
Uzmanlar konuyla ilgili 12 yaşından küçük bireylerin termal suya girmemesi gerektiğini açıklamış durumda. Kaplıca suyunun ağır metaller içermesi ve çocukların ciltlerinin yetişkinlere göre daha geçirgen olması çocukların kaplıcaya girmemesinin önerilmesinin en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.
Kırmızı-yeşil-sarı tonlarında rengârenk bir görünümü olan termal su kaynakları nedeniyle turistik cazibe merkezidir. Kırmızı su kaynağının içerdiği demir iyonu nedeniyle meydana gelen kırmızı renkli travertenler, Karahayıt'taki yapıların peyzajında sıklıkla kullanılmış ve mahallenin önemli bir özelliği olmuştur.
Kaplıcalar Diyarı Bolu
Büyük Kaplıca'nın su sıcaklığı 40-44 derece, Küçük Kaplıca'nınki ise 40-46 derece. Bolu kaplıcaları siyatik, böbrek hastalığı, kadın ve cilt hastalıklarında yararlı oluyor.
İçme kaplıcaları böbreklerde biriken tuzun ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ödem oluşumunu da engelleyen içme kaplıcaları karaciğer hastalıklarına da iyi gelir.
Termal sular genellikle çok miktarda çözünmüş mineral içerir. Kaplıcaların kimyası; pH değeri 0,8 olan asit sülfat kaynaklarına, silika ile doyurulmuş alkali klorür kaynaklarına, karbondioksit ve karbonat mineralleri ile doyurulmuş bikarbonat kaynaklarına kadar uzanır. Bazıları bol miktarda çözünmüş demir de içerir.
Termal havuzlarda kullanılan sular yeraltından doğal olarak 40-100 derece arasında değişiklik göstermektedir. Termal havuzlarda kullanılan sular vücut sıcaklığına yakın derecede sıcak sulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri