İÇLİ KÖFTEYİ İLK KİM BULDU? Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
Urfa içli köftesi
Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir. Şanlıurfa'da yoğrulan etli çiğ köftenin hemen tüketilmesi gerekmektedir. Ancak rivayete göre Ramazan ayında yanlışlıkla iftardan uzun süre önce hazırlanan çiğ köftenin kullanılmasıyla bu yemek oluşmuş ve Şanlıurfa mutfağına yayılmıştır.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor. İçli köfte, iki türlü hazırlanır.
Birçoğumuzun bildiği, tadına doyum olmayan Orta Doğu bölgesinin en meşhur yemeklerinden biri olan bu zahmetli ve leziz içli köfte 1700'lü yıllarda ortaya çıkmıştır.
Çin mutfağında yer alan bir köfte yemeği (四喜丸子- si xǐ Wanzi) Şantung bölgesine özgü bir yemek pişirme yöntemiyle yapılır ve Şantung mutfağından türemiştir. Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Sahte kimlikle yakalanan Komagene çiğköftenin sahibi Murat Sivrikaya, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "büyük bölge mütevellisi" olduğu iddiasıyla aranan ve sahte kimlikle yakalanan, Komagene çiğ köfte markasının sahibi iş adamı Murat Sivrikaya tutuklandı.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İçli köfte kültürümüze ait midir? Kıbrıs Türk mutfağındandır.
İçli köfte diğer adıyla Oruk, Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Arap mutfağında asıl ismi, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak geçmektedir.
içli köfte tanesi ne kadar- güncel olarak 7-15 tl arasında değişmektedir.
Türkiye de Çukurova ve Doğu bölgelerimizde farkı tariflerle içli köfte yapılmakta ama sadece Hatay'da adına Oruk denilmektedir. Oruk'u diğer içli köftelerden ayıran en büyük özelliği dış hamuruna dövülmüş sinirleri tek tek ayıklanmış dana eti koyularak yoğurulmasıdır.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi.
Kolay kitel tarifi Siirt yemeklerinin en meşhurlarındandır. "Sefer Kitel bulgur ne için kullanılır?" denilince akla ilk gelen Siirt yöresine ait kitel tarifidir. Şekillendirmesi diğer içli köftelerden daha kolay olan kitel içi nefis bir harçla doldurulmuş haşlanarak pişirilen yassı bir içli köftedir.
Fellah köftesi, Kürt köftesi, Arap köftesi, sarımsaklı köfte, bulgur köftesi, Küpkürt veya zeyitli köfte adlarıyla bilinen bulgurdan yapılan bir köftedir. Van yöresel mutfağında yer alır.
Köfte çeşitlerinde rekor kıran ilimiz Malatya'da tam 130 çeşit köfte var. 130 çeşit köftesiyle adeta ”Köfte diyarı” olan Malatya'da köfteler, sarma, dolma ve yuvarlama olmak üzere üç başlık altında yapılıyor.
İçli köfte harcı için orta yağlı bir kıyma kullanmak gerekir. Kasabınıza içli köfte yapacağınızı söylediğinizde size yardımcı olacaktır ancak etinizi kendiniz almanız gerekirse koyun-kuzu karışık bir kıymayı ya da dana döşü tercih edebilirsiniz. Harcın bir diğer olmazsa olmazı da soğandır.
Arap mutfağından Türk mutfağına giren içli köfte, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak biliniyor.
Pişirme aşamasında da çok sıcak suyu ya da çok kızgın yağa atmamaya ve pişirirken çok karıştırmamaya özen gösterin. Pişirme aşamasında çok fazla karıştırırsanız ya da müdahale ederseniz dağılma ihtimalleri de o kadar yüksek olur.
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır.
İçli köftenin dışının birleşmesini sağlamak için, mutlaka bulguru ıslatın. Böylece malzemeler daha çabuk bütünleşecek ve dağılma riski düşecektir. Köfte malzemelerini bağlamak için, dikkat edilecek diğer nokta un, irmik, yumurta ve dövüşmüş etin homojen bir kıvam almasını sağlamaktır.
Hacıoğlu Dondurulmuş İçli Köfte 240 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Etsiz çiğ köfte sektörünün önemli oyuncularından Oses Çiğ Köfte'nin sahibi Osman Yaşar, 10 yıl seyyar çiğ köftecilik yapmış. İlk dükkanı 22 metrekare olan Yaşar, yakın zamanda Şanghay ve Stuttgart'ta da şube açtı. Adıyaman doğumluyum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri