Keratin, en çok lahana, brokoli, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerde bulunur. Vücudunuzun keratin oranını yükseltmek için bu gıdaları yemeniz gerekir. Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır. Keratin üretimini artıran gıdaların meyve ve sebzeler olmasına şaşılmamalıdır.
Aslında, keratin sentezinde yer alan temel bir besin olan büyük bir biyotin kaynağıdırlar. Tek bir pişmiş yumurta, günlük ihtiyacın %33'ünü sağlar. Dahası, yumurta proteini, 50 gramlık büyük bir yumurtada paketlenmiş 6 gram protein ile keratin üretimini destekler.
Kreatinin diyetsel kaynakları et ve balık ürünleridir. Vejetaryen diyetinde kreatin yer almaz çünkü bitkisel kaynaklı besinler kreatin içermezler. Her tür besini tüketen bir birey günde yaklaşık 1 gram kreatini diyetinden sağlarken, 1 gramı da karaciğer ve böbreğinde sentezler.
Keratin nedir sorusunun cevabını merak ediyorsanız; bu madde özetle saç, tırnak ve deriyi oluşturan ve koruyan bir protein türüdür. Bu bileşen saçların uzamasından tırnakları güçlendirmeye kadar pek çok işlemi desteklemek için kullanılabilir. 18 amino asitten oluşan bu protein, yüksek miktarda kükürt içerir.
İlgili 40 soru bulundu
Eskiden doğal keratin, eczanelerde satılan bir proteindi fakat günümüzde oldukça yaygın olarak bulunmaktadır. Doğal keratin eczanelerde, güzellik salonlarında, kozmetik mağazalarında veya internet sitelerinde birçok çeşidiyle insanlara sunulmaktadır.
Kreatin düşüklüğü tedavisinde genellikle yaşamsal değişiklikler yapılır. Hastaya kas kütlesini artırmaya yönelik egzersiz programları uygulanması önerilir. Diyetle beraber kreatin alımının arttırılması ve kişinin yeterli miktarda protein tüketiminin sağlanması gerekir.
Keratin, en çok lahana, brokoli, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerde bulunur. Vücudunuzun keratin oranını yükseltmek için bu gıdaları yemeniz gerekir. Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır. Keratin üretimini artıran gıdaların meyve ve sebzeler olmasına şaşılmamalıdır.
Hayvansal proteinler, özellikle kırmızı et ve balık, doğal olarak kreatin içerir ancak çoğu kreatin takviyesinde bulunan seviyeye ulaşmak için her bir kreatin kaynağından yüksek miktarda yemek gerekir.
Vücuttaki kreatinin neredeyse yarısı dışarıdan besin veya takviye yoluyla alınırken diğer yarısı karaciğer ve böbrekler tarafından üretilir. Ayrıca her gün düzenli olarak karaciğer ve pankreas tarafından vücut içinde kullanıma dönüştürülür.
Saç, tırnak ve cildin dış katmanı epidermiste yer alan keratin ayrıca vücuttaki bez ve organlarda da bulunabilir. Doğal olarak vücutta bulunmasıyla saç, tırnak ve cilt sağlığını iyileştirmeye yönelik rol üstlenen keratin bunun yanı sıra kozmetik tedaviler de genellikle keratinle zenginleştirilir.
Doktorunuz kas kütlenizi artırmak ve kreatinin seviyesini normalleştirmek için bazı adımlar önerebilir. Fiziksel aktivite seviyenizi arttırmak ve haftada birkaç gün kuvvet egzersizi yapmak kas kütlesini artırabilir. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla iletişime geçin.
Kreatin, omurgalılarda doğal olarak oluşan ve kas hücrelerine yağları indirgeyerek enerji desteği sağlayan organik bir asittir. Kreatin vücutta; L-Arjinin, Glisin ve L-Metiyonin aminoasitlerinden; böbrekte, karaciğerde ve pankreasta sentezlenir.
Bu doğrultuda birçok farklı sebze meyve gıda türü içerisinde keratin yer alır. Özellikle lahana ve brokoli ile beraber pırasada oldukça yüksektir. Aynı zamanda süt ve yoğurt, karaciğer ve balık ile beraber soğan ve sarımsak gibi besin kaynaklarında da önemli oranda yer alır.
Yoğurt, probiyotik, D Vitamini, Kalsiyum gibi değerler açısından son derece zengin bir yiyecektir. Saf ve doğal haliyle yoğurt tüketmek, böbreklerin sağlıklı şekilde çalışmasını ve temizlenmesini sağlar.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
tavuk göğsü) tamamen kreatin bakımından yüksek kas liflerinden oluşur (hızlı kasılan tip IIb lifleri).
Organik asidi doğal olarak kırmızı et ve balıklardan alabilirsiniz. Bu yiyeceklerin kreatin değerleri yüksektir. Buna rağmen 1 kilo ette yalnızca bir gram kadar kreatin bulunur. Dolayısıyla atletlerin günlük olarak alması gereken miktarı sadece besinlerden edinmeleri zorlayıcı olabilir.
Keratin Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Özellikle de saçın en önemli yapı taşı olan keratin, ısı ve kimyasala yoğun maruz kalan saçlarda hızla azalır. Vücuttaki var olan keratinin azalması ile birlikte deride pullanma, saçlarda kırılma, matlaşma, dökülme ve tırnaklarda kırılma meydana gelir.
Saçların daha parlak ve güçlü görünmesi, sağlıklı uzaması ve canlılığını yitirmemesi için kontrol edilmesi ve düzenli yapılması gereken bir durum da keratin takviye işlemi olarak bilinir.
Yapılan testlerde kreatinin seviyesinin, referans değerlerin altında olması kreatinin düşüklüğü olarak tanımlanır. Yaşlılık, kilo kaybı, myastenia gravis ve Duchenne musküler distrofi (DMD) gibi nörolojik hastalıklar, kas kütlesinin azalmasına yol açar. Bu gibi hastalıkların varlığında kreatinin düşüklüğü görülebilir.
Özellikle anti-enflamatuar, antibiyotik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrek işlevleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve idrarda kreatinin düzeylerini artırabilir.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri