Kömbe kalıbı(yoksa nasıl yapılır) Hatay usulü kömbe tarifini yaparken Kömbe kalıbı veya kerebiç kalıbına ulaşılamıyorsa elle veya başka bir kurabiye kalıbı ile normal kurabiye şekli verilip susama batırılıp pişirilebilir.
1- Alüminyum folyoyu kesmeden 1-2 parmak kalınlığında yaklaşık 10 kat katlayın. 2- Kullanmadığınızı kesin ve uzun şerit halinde bir folyo elde edin. 3- 3 veya 4 parmak genişliğinde, bir ters, bir düz olacak şekilde katlayın. 4- Şeridi hafifçe açın ve artık kolay katlanabilen folyoya yıldız şeklini verin.
Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun. Diyelim bu sert olma durumunu kurabiye piştikten sonra yaşadınız. Hiç merak etmeyin onun da şahane bir çözümü var! Kurabiyenizin pişerken giderek sertleştiğini farkettiğinizde fırından alın.
Kurabiyenin çok lezzetli, ağızda dağılan bir kıvam almasının en önemli nedeninin başında tereyağı geliyor. Tereyağının oda eritilmiş halde kullanılması gerekiyor. Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken ilave edildiğinde hamurun sertleşmesine neden olabiliyor.
Kurabiye hamuru buzdolabında bekletildikten sonra da şekil vermesi zor bir hamur oluyor. Bu yüzden elinize çok yapışırsa arada elinizi yıkayarak şekil vermeye devam edin. Çok cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Dondurma kaşığı kullanarak şekil vermesi daha kolay oluyor.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Kurabiyelerin üzerinin çatlaması olası bir durumdur. Ancak bunu engellemek için hamuruna dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Ancak kurabiyeler daha çıtır ve sert bir formda olması isteniyorsa 200 ile 220 derecede önceden ısıtılan fırında 15 ile 20 dakika arasında pişirmek doğru olacaktır. Tarifin alındığı yerdeki bilgilerin doğru bir şekilde uygulanması da kurabiyelerin lezzetli olması adına önemli olacaktır.
Hamurunuzun yağı fazla gelmiştir yada eritilmiş yağ kullandıysanız kıvam olmamıştır. Çok yağ kullanmanıza gerek yok tepsinizde de yağlı kağıt olacak zaten. Kurabiyeler yapışacak diye korkmayın.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
“Kurabiye dediğin kıyır kıyır olur, aldığın ilk ısırıkta ağızda dağılır.” diyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz! Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız.
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ? Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Alternatif olarak yağlı kâğıt kullanabilirsiniz. Aynı işlevi hem gerçekleştiriyor hem de herhangi bir olumsuzluğa vesile olmuyor.
Yüksek ısıya maruz kalsa dahi yanmaz.
Kurabiye Kalıbı Nerede Satılır? Kurabiye kalıplarını farklı çeşitlerde Trendyol'dan satın alabilirsiniz. Trendyol'da satılan bu kurabiye kalıpları şekilleri yıldız, kare, yuvarlak ya da hayvan figürleri ile dizayn edilmiş olabilir.
İnce kurabiyeleri 160 dereceli fırında 7-8 dakika pişirmek, hafif kalınlıkta olan kurabiyeleri 165 dereceli fırında 10 dakika pişirmek genelde yeterli oluyor.
Hamuru en az 30 dakika buzdolabında dinlendirmeden şekillendirmeye başlamayın. Aksi takdirde kurabiyeler pişerken kırılacak ve çatlayacaktır. Tüm fırın tariflerinde olduğu gibi kurabiyelerinde eşit derecede pişmesi için önce fırını ısıtmak oldukça önemlidir.
Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
kurabiyeyi sertliginden anlayamazsin uyma burdakilere, bekleyince sertlesir o, rengi hafiften koyu olduysa hamurundan cikar, ve kurdan batir kurdanda hamur parcasi yoksa pismistir.
Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.
Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar. Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın.
Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine pudra şekerine buladığınız çatlak kurabiyelerinizi dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, fanlı ayarında 8 ila 10 dakika arasında pişirin. Belki sizin kurabiyeleriniz bu süreden daha kısa sürede çatlar.
Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler. Bu nedenle herbirinin kullanım yerleri farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri