Termal sularda şifa bulmak isteyen kişiler, duş almış olsalar dahi termal suya çok sayıda canlı bakteri bırakırlar. Yani evet termal sularda mikrop olur. Özellikle Legionella, E.coli, P.aeruginosa, S.aureus, Salmonella, Proteus, Aeromonas, Fekal streptokoklar termal sularda rastlanabilecek bakterilerdendir.
Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolları enfeksiyonları; idrar yolu enfeksiyonu, kulak göz ve cilt enfeksiyonları geçebiliyor. Bunlar arasında ise tifo, kolera, basilli dizanteri, giardia, hepatit A ve mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan hastalıklar.
Bu havuzlarda bulunan yüksek sıcaklığa sahip doğal olarak mineralli olan su, deride çeşitli değişimlerin oluşmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra termal havuzlarda etkili bir temizlik sağlanmakta ve cilt üzerindeki ölü deriler kolayca atılmaktadır.
Termal havuzların sıcaklığı genel olarak 56 oC'dir ve içerisinde kükürt, sodium, bikarbonat, potasyum, magnezyum gibi elementler ve çeşitli mineraller bulundurur. Termal havuzların faydaları denildiğinde ilk akla gelen eklem rahatsızlıları tedavisindeki başarılı sonuçlarıdır.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Çünkü yüksek sıcaklıktaki sularda yüzüldüğünde vücutta bazı yan etkiler oluşabiliyor. Yanıklar ve nefes darlıkları, termal havuzda yüzülmesiyle birlikte yaşanacak yan etkilerden bazıları. Bu nedenle sıcak sularda yüzmektense vücudu batırma yöntemiyle şifa bulmanız daha doğru olur.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız. Hemen duşa girerseniz termal suyun şifasından yararlanma oranınız azalacak.
İçeriğinde bulundurduğu minerallerle sağlık açısından faydalı olan termal havuzlar, cilt problemlerine, üst solunum yolu rahatsızlıklarına, kadın hastalıklarına ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelir. Aynı zamanda ruhsal açıdan da yararlı olan havuzlardan yararlanmak ise yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir.
Merhaba, Termal havuz içerisindeki termalin kimyasal bileşiklerini parçalaması ve termal suyun özelliğini kaybetmesi nedeniyle Klor kullanılmaz.
Uzmanlar termal suda günde 2 kere girilmesi gerektiğini, her banyo kürü sonrasında minimum yarım saat dinlenilmesi gerektiğini ve mümkünse en az 3 haftalık bir kaplıca tatili planlanması gerektiğini söylüyor.
Kaplıcalar özellikle kalp-damar, tansiyon, iltihaplı romatizma gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, hamileler organ yetmezliği olan hastalar, kalp krizi geçirenler, kan sulandırıcı kullananlar ve obezler için tehlikelidir.
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Çoğu geleneksel yüzme havuzundaki artık kimyasallardan ve klordan kurtulmak için durulamak veya duş almak istemeniz mantıklıdır . Klor bakterileri öldürmek için kullanılır, bu nedenle uzun süre maruz kalanlarda ciltte tahrişe veya hassasiyete neden olabileceği makul görünmektedir.
Havuzlar, özellikle cilt hastalıkları bakımından oldukça riskli alanlardır. Mantar ve bakteri enfeksiyonları sık rastlanır. Kirli havuz suları cilde uzun süre temas ederse sıcak küvet kızarıklığına benzer rahatsızlıklara neden olabilir.
Klor, havuz suyundaki zararlı mikroorganizmaları öldürerek yüzmeye uygun hijyenik bir ortam sağlıyor. Ancak klor, havuzdaki suyun yanı sıra bu suda yüzen kadınların vajinalarındaki yararlı bakterileri de öldürüyor. Dolayısıyla vajina içerisindeki denge bozuluyor ve vajina enfeksiyona açık hale geliyor.
Termal havuz içeriğinde bulunan sülfat yağ yakımına katkı sunabilir. Termal havuzun dolaşım sistemini hızlandırıcı özelliği ise ödem atarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olabilir.
Uzmanlar 12 yaşından küçük kişilerin termal suya girmemesi gerektiğini söylüyor. Bu ortak kanının birden çok nedeni var. Öncelikle termal sular ağır metaller içeriyor. Bebeklerin ve çocukların cilt geçirgenliği yüksek olduğu için bu ağır metaller 12 yaşından küçük bireyler için fazlasıyla zararlı.
-Termal suda maksimum 20 dakika kalmanız gerekiyor. Çünkü sanılanın aksine uzun süre termal suda kalmak daha yararlı değil. 20 dakika termal sulardan faydalanmak için yeterli.
Termal suların içerisinde bulunan sülfat yağ yakımı sağlamaktadır. Sülfat bulunan termal suların kullanımı yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca termal kaplıca sularının hem banyo kürü olarak kullanımı hem de içme kürü olarak kullanımı metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır.
Sıcaklık: 33 ºC 'dir. Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: Gut hastalarına, böbrek taşlarına, cilt ve mide hastalıklarına özellikle sedef, mantar, yara, uyuz ve egzamaya iyi gelmektedir. Kaplıcada kabinli banyo hizmeti ile pansiyonda konaklama hizmeti sunulmaktadır.
Ancak tatilin olmazsa olmazı olan bu parçaları mutlaka bavulunuza eklemeniz gerekir. Kaplıca, hamam ve havuz gibi birçok kişinin bulunduğu alanlardaki termal sulara mayo ve bikini giyerek girmeniz gerekir.
KAPLICA BANYOSU NASIL YAPILIR
Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz. Tok karnına suya girmeyiniz.
Uzmanlar konuyla ilgili 12 yaşından küçük bireylerin termal suya girmemesi gerektiğini açıklamış durumda. Kaplıca suyunun ağır metaller içermesi ve çocukların ciltlerinin yetişkinlere göre daha geçirgen olması çocukların kaplıcaya girmemesinin önerilmesinin en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.
Kaplıca suyu kullanımı sırasında özellikle ortak kullanım olan termal havuzlar da bakteri üretmeyen mayo, bikini, haşema tarzı ürünler tercih edilmelidir. Günlük iç çamaşırı kullanımı ortak kullanım alanlarında bakteri üretme olasılığı olduğu için tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri