Tüm ahşaplar neme maruz kalırsa çürür, kuruduğunda büzülür ve çatlar. Ancak bu, tüm ahşaplar için aynı ölçüde geçerli değildir. Belirli bir amaç için ahşap seçerken bu akılda tutulmalıdır. Bu şekilde tercih edilen ürünlerin daha uzun süreli kullanımı mümkün olurken memnun kullanımlar elde etmek de kaçınılmazdır.
Ahşap ıslanıp, kısa sürede kurursa çürümez, ama yapılan izolasyon ahşabın kurumasını engellerse, çatı ahşabının çürümesi problemiyle karşı karşıya kalınır.
Böcek ve mantar gibi ahşapta çürümeye yol açabilecek dış etkenlere karşı hava geçirgenliği olan boyalar kullanmak yerinde olacaktır. Aksi halde ahşap yüzeyinde oluşacak çatlak ve yarılmalardan dolayı içeri sızacak su, küf ve mantar oluşmasına sebep olur. Bu ise ahşabın ömrünü azaltacaktır.
Ön koruma işleminden geçmiş çam doğramanın ise 60 yıldır.
Bunun yanı sıra, ahşabın teğet yönünde fazla büzülmesi büyük boyutlu ahşapları çatlamasına neden olur. Ahşap genellikle yüzeyden merkeze olan mesafenin en az olduğu noktada çatlar. Ahşabın yoğunluğu arttıkça, nemin sebep olduğu büzülme ve genleşme genellikle artar.
İlgili 35 soru bulundu
Rutubet ve mantarlar ahşabın çürümesine neden olmaktadırlar. Zehirli mantarlar ahşabı çürütürken, zararsız olarak nitelenen zehirsiz küf mantarları ise; ahşabın görünümünü ve rengini bozmaktadır. Bunlardan etkilenmemek için emprenye işlemi uygulanmalıdır.
Sulama rejiminin bozulması, toprak yapısının bozulması, toprak ve ağaç zararlıları, hastalıkları ve olumsuz iklim koşulları ağaçların kuruma nedenleridir. Bu nedenlere karşı gerekli önlemleri alabilirsek ağaçlarımızı sağlıklı bir şekilde büyütebilir onlardan istifade edebiliriz.
Çam ağacı özgül ağırlığı 510 kg metre küptür. İç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilen çam ağacı suya karşı da dayanıklıdır.
Ahşap malzemenin açık hava şartlarında bozunma ve tahrip olması organik ve inorganik olmaktadır. Organik faktörler çürüme, küf, bakteri ve böcekleri, inorganik faktörler ise güneş, rüzgar, su, bazı kimyasallar ve ateşi kapsamaktadır.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Güneşin UV ışınları, ahşabı oluşturan ana maddelerin reaksiyonlarla bozulması ve parçalanması sonucunda ahşapta grileşmeye neden olur. Bu süreç, bulunduğu ortamın şartlarına bağlı olarak, önce renkteki bir değişimle başlar. Bu durum ahşabın yapısının bozulmaya başlaması anlamına gelir.
Fırınlanmış kereste nedir? Fırınlanmış kereste, ahşabın hava ve nem etkilerinden korunması için fırında kurutulan kerestedir.
Ahşabın biyolojik ve fiziksel etkenlere karşı korunmasını 2 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan birincisi Ön Koruma olarak adlandırdığımız ve kimyasal yollarla yapılan emprenye işlemi, ikincisi ise UV dayanımlı vernik, boya ve yağ uygulamaları ile yaptığımız koruma yöntemi.
Emprenye işlemi bu zararı minimuma indirir. Ahşaba yapılan bu kimyasal müdahale, kullanım ömrünü doğrudan uzatacaktır. Emprenye işlemi sırasında ahşabın kullanılacağı yer ve ahşabın cinsi çok önemlidir. Her ahşapta emprenye işlemi yapılamayabilir.
Ahşap evlerin çürümesi, ahşap yapı malzemesinin suya maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Çürüme belirtileri arasında ahşapta delikler, renk değişiklikleri, kabuklanma ve kırılganlık bulunabilir. Çarpılma, ahşap evlerin nemden etkilendiğinde ortaya çıkan bir başka sorundur.
Odunlarınızı rüzgara maruz kalan ve çitlerle çevrili bir yerde depolamaktan kaçının. Ayaklı bir rafa, beton veya tuğla bir duvara doğru istiflemek en iyi seçenektir. Son olarak ve en önemlisi, ahşap her zaman kapalı ve neme maruz kalma olasılığından olabildiğince uzakta saklanmalıdır.
Doğal Dayanıklılık Nedir? Ahşap yapıların hizmet ömrünü uzatmak için başvurulan geleneksel yöntemlerden biri, çürüme riski yüksek olan ya da taşıyıcı olarak kullanılan ahşap malzemenin meşe, kestane gibi doğal dayanıklı türlerden seçilmesidir.
Yanan odunun gazı bazen odunun içindeki boşlukların içini doldurur. Yüksek sıcaklık sayesinde bu gaz oduna bir basınç oluşturur. Böylece odunun bazı yerleri çatlar. .
Okaliptüs ağacı sert bir ağaç türüdür. Yapısı sayesinde çürümeye karşı dayanıklı olan bu ağaç, haşerelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Hava koşullarından kolayca etkilenmeyen bir yapıya sahip olan okaliptüs ağacı, mobilya üretiminde kullanılır.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Hızlı bir şekilde kurutulabilir. Yarılmaya ve çatlamaya eğilimi azdır.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu.
Boyları 3 metreden 140 metreye kadar, yaşları 30-40 yıldan 5000 yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar (Sequoia) 110 m yüksekliğe ve 7 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da 4000 yılı bulmaktadır.
Fidanlar, kuraklık, aşırı sulama, kök boğazı hastalıkları, zararlılar ve iklim koşulları gibi nedenlerle kuruyabilirler. Fidanların kuruması, büyüme durmasına ve hatta ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, fidanların kurumasını önlemek için gereken tedbirlerin alınması önemlidir.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri