Sert kereste genellikle mobilya yapımı, parke döşemeler ve ahşap işlerinde tercih edilir. Ayrıca, dış mekan uygulamaları, dekoratif paneller ve kaplama malzemeleri için de kullanılır.
Kereste, genel bir yapı olarak uygulanmasının yanı sıra merdivende olduğu gibi yapıyı tamamlayan kalıcı bir yapı hatta çatı strüktürü olarak da kullanılabilir. Kereste; pencere çerçeveleri, gölgeleme elemanları ve mobilya gibi belirli yapı elemanları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kereste marangozluk, inşaat sektöründe, kullanılmak için kesilerek biçildikten sonra işlenmeye hazır bir hale getirilen ve bekletilen ağaçlara denir. Kerestelerin hammaddesi ağaçlar ve üretim aşaması ise, ormanlardır. Bu nedenle de insanların hayatında ormanların yeri ve önemi çok büyüktür.
İnşaatlık keresteler, beton kalıbında, çatılarda, kolon ve kirişlerde kullanılır. Farklı boylarda olan bu ağaçlar özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanları arasında değerlendirilir. İnşaatlık kereste seçilirken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır.
İç-dış cephe kaplamalarında (lambri, döşeme), kaplamacılıkta, kontrplak, oymacılıkta, tornacılıkta, tel direği, maden direği, su içi inşaatlarda ve travers olarak kullanılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
İnşaat sektöründe döşeme, çatı kaplama, çitler ve ahşap evler gibi birçok alanda kullanılır. Sert Kereste: Sert kereste meşe, ceviz, karaağaç ve maun gibi ağaç türlerinden elde edilen yoğun bir kereste çeşididir. Sert kereste genellikle mobilya yapımı, parke döşemeler ve ahşap işlerinde tercih edilir.
Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Bolu ve Düzce çevresinde çok sayıda kereste fabrikası bulunmaktadır. Zonguldak çevresi maden çıkarımı, Ereğli-Karabük çevresi maden işletmeleri ile Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunur.
Nadir bulunan ağaçlardan biridir. Kullanım Yerleri : Mobilya ve dekorasyon işlerinde ve bazı enstrüman ve el işleri imalatında kullanılır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
En önemlileri ceviz, huş ağacı, karaağaç, meşe, akçaağaç, ıhlamur ve dışbudaktır. Sert kerestenin tropikal bölgelerde yetişen ve yaprak dökmeyen ağaçlardan elde edilen çeşitleri de vardır. Tropikal bölgelerde yetişen ağaçlardan sert kereste ede edilenlerin en önemlileri ise maun, abanoz, tek ve gül ağaçlarıdır.
Ağaçların gövde ve dallarını oluşturan sert bir malzemedir. Keresteler, iki ana gruba ayrılır; yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi. Yumuşak ağaç keresteleri inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır, isminden anlaşılacağı gibi yumuşak ağaçlardan elde edilen kereste çeşididir.
İnşaatlarda kullanılacak olan her türlü kerestelere ise inşaat kerestesi denilir. İnşaat kerestelerinin kullanım amacı yapılacak olan inşaatın çeşitli evrelerinde iskelet ve beton atma öncesinde kalıpların hazırlanmasını sağlamaktır. Yani satın alınan bu keresteler inşaatın farklı aşamalarında da kullanılabilir.
Bungalov evler doğal atmosferde orman ve yeşilin kucağında genelde ağaçtan yapılan ağaç ev olarak bilinen yapılardır. Ayrıcalıklı ve doğal bir yaşam fırsatı yaşamak isteyenler için doğal bir ortamda şekillenmiş yapılardır. Bungalov tarzı evlerin malzemesinde kullanılan ağaç genelde çam ağacından yapılmaktadır.
Ahşabın kesilerek standart boyutlara getirilmiş haline ise kereste denir.
Ahşap Evlerin Kullanım Amacı Ahşap evler, genellikle çok farklı amaçlar için kullanılır. Bunlar arasında ev veya yerleşim alanı olarak kullanım, turistik tatil evi olarak kullanım, ofis veya iş yeri olarak kullanım veya atölye veya atölye gibi amaçlar bulunabilir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Kayın ağacı odunu, değerli bir kereste malzemesi olarak kabul edilir. Odun, güçlü, sert ve dayanıklıdır. Mobilya, döşeme, ahşap zeminler, kapı ve pencere çerçeveleri gibi birçok farklı amaç için kullanılır. Ayrıca, kayın odunu, müzik aletleri, oyuncaklar ve mutfak eşyaları gibi birçok el yapımı üründe de tercih edilir.
masif ve özellikle kaplama olarak mobilya üretiminde, tornalı, asmalı işlerde, heykel yapımında, gönye, cetvel gibi aletlerin yapımında kakma işlerinde kullanılır.
Dut ağacının dallarından ortaya çıkarılan sırıklar çelik, fidan, aşı gibi yöntemlerde kullanılmaktadır. Ayrıca çuval yapımı ve kâğıt üretiminde de dut kullanılır. Sert bir yapıya sahip olması ve budamaya dayanıklı olmasından dolayı oldukça değerlidir.
Kış mevsimi dut ağaçlarını budamak için en uygun olan zaman olmaktadır. Bu ağaçtan alınan verimin fazla olması için budama işinin doğru yapılması gerekmektedir. Dut ağaçları budanırken sert kesimlerin yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Böylece obur sürgün oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri