Kerestelerin özelliklerine göre kullanım alanları da değişiyor. Her kereste, özelliğine göre iç dekorasyon, inşaat, yapı malzemesi, mobilya yapımı gibi pek çok farklı alanda yapılabiliyor. Kerestenin kullanım alanı çok geniş olduğu için her insanın hayatı boyunca keresteye ihtiyacı olacaktır.
Kereste başta inşaat sektörü olmak üzere marangozlukta da kullanılan kesildikten sonra işlenmeye hazır hale getirilen ağaçlara denilmektedir. Keresteler ormanlardan elde edilmektedir. Bu durumdan hareketle kerestelerin hammaddesi ormanlarda yer alan ağaçlar olmaktadır.
Kereste, genel bir yapı olarak uygulanmasının yanı sıra merdivende olduğu gibi yapıyı tamamlayan kalıcı bir yapı hatta çatı strüktürü olarak da kullanılabilir. Kereste; pencere çerçeveleri, gölgeleme elemanları ve mobilya gibi belirli yapı elemanları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sert kereste genellikle mobilya yapımı, parke döşemeler ve ahşap işlerinde tercih edilir. Ayrıca, dış mekan uygulamaları, dekoratif paneller ve kaplama malzemeleri için de kullanılır.
İnşaatlık keresteler, beton kalıbında, çatılarda, kolon ve kirişlerde kullanılır. Farklı boylarda olan bu ağaçlar özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanları arasında değerlendirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
İç-dış cephe kaplamalarında (lambri, döşeme), kaplamacılıkta, kontrplak, oymacılıkta, tornacılıkta, tel direği, maden direği, su içi inşaatlarda ve travers olarak kullanılabilir.
Çam kereste ise karaçam, kızılçam ve sarıçam tomruklarından elde edilir. İnşaatlık kereste; doğrama kereste, masif olarak kullanılır, yumuşak ağaç olması sayesinde işlenmesi kolay, çok iyi çivi ve vida tutma özelliğine sahiptir. Çam kereste fiyatları diğer kerestelere göre daha uygundur bu nedenle kullanımı yaygındır.
Türkiye'de çok fazla yetiştirilen kayın ve gürgen ağacından üretilen silinmiş kereste modelleri çok çeşitli kullanım alanına sahip olmakla birlikte başlıca olarak; oyuncak, masa ve sandalye, spor aletleri, masif mobilyalar, müzik aletleri, çeşitli alet sapları ile parke ve döşemelerde sıklıkla kullanılır.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Ahşabın kesilerek standart boyutlara getirilmiş haline ise kereste denir.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
En önemlileri ceviz, huş ağacı, karaağaç, meşe, akçaağaç, ıhlamur ve dışbudaktır. Sert kerestenin tropikal bölgelerde yetişen ve yaprak dökmeyen ağaçlardan elde edilen çeşitleri de vardır. Tropikal bölgelerde yetişen ağaçlardan sert kereste ede edilenlerin en önemlileri ise maun, abanoz, tek ve gül ağaçlarıdır.
Ham ağaç ürünlerinden başlıcaları; kereste, masif ve lamine parke, kaplama ve kontrplak, ahşap yapı ürünler ve ahşap günlük kullanım eşyalarıdır.
Nadir bulunan ağaçlardan biridir. Kullanım Yerleri : Mobilya ve dekorasyon işlerinde ve bazı enstrüman ve el işleri imalatında kullanılır.
Balsa Ağacı
En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ilk sırada yer almaktadır. Güney Amerika'da yetişen bu ağaç bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde de balsa ağacının yetişme ihtimali daha yüksektir.
Kayın ağacı odunu, değerli bir kereste malzemesi olarak kabul edilir. Odun, güçlü, sert ve dayanıklıdır. Mobilya, döşeme, ahşap zeminler, kapı ve pencere çerçeveleri gibi birçok farklı amaç için kullanılır. Ayrıca, kayın odunu, müzik aletleri, oyuncaklar ve mutfak eşyaları gibi birçok el yapımı üründe de tercih edilir.
2. ve 3. sınıf olmak üzere sınıflara ayrılır. Sınıf kereste; Doğramalarda, Kapılarda ve Çok özel işlerde kullanılır. Genellikle görünen mekanlarda kullanımı tercih edilir. Budağı yok denecek kadar azdır.
Her türlü dış hava koşullarına uygun olduğu için inşaatlarda kereste kullanılır. çatı iskele, vs. gibi kullanım alanlarının mevcut olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin; meşe, sedir, çam ve huş gibi ağaçlar genellikle kereste olarak kullanılan popüler türlerdir. Kereste, inşaat ve ahşap endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir malzeme olduğu için evler, ticari binalar, mobilyalar, gemiler, tren vagonları ve daha birçok şeyin yapımında temel bir bileşendir.
Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Arı kovanı iskeleti,şapka, kalıpları, müzik aletlerinde, rezonans tablası olarak, piyano,arp,oyuncaklar, yassı fırça sapları, tornacılık, bobin ve makaralar ile kaplama levha imali,ambalaj talajı, tersimat masaları, modeller ve siyaha boyanarak abanoz imitasyonlar yapımında kullanılır.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri