Kurutma ağaç malzeme içerisinde bulunan ve kullanım amacı için uygun olmayan suyun atıl ması işlemidir. İdeal kurulmanın amacı, ağaç malzemeyi en ekonomik şekilde, en kısa sürede ve en az kusurla kullanım yeri için uygun olan rutubet derecesine kadar kurutmaktır.
Suni kurutma, kereste istifi çevresinden sıcak hava dolaştırılmasıyla kereste bünyesindeki suyun sıcak hava yardımıyla uzaklaştırılması işlemidir. Değişik metotlarla yapılır. Bunlardan en yaygın kurutma metotları, kurutma odası ve kurutma kanalıdır. Basit ve kullanılabilir olması yönünden tercih edilmektedir.
Kurutma, ağaç malzemenin içerisinde bulunan ve kullanım amacı için uygun olmayan suyun atılması işlemidir.
Neden Ahşap? Ahşap malzemeden istenen verimin alınabilmesi için uygun nem oranına kurutulmuş olması gerekir. Bu da kurutma işleminin uygun koşullarda ve doğru yapılmasıyla ilgilidir. Su; ağacın hücre boşluklarında serbest durumda, hücre duvarlarında da öz içine nüfuz etmiş olarak bulunmaktadır.
Fırınlanmış kereste nedir? Fırınlanmış kereste, ahşabın hava ve nem etkilerinden korunması için fırında kurutulan kerestedir.
İlgili 33 soru bulundu
Fırınlanmış kereste işlemi kontrollü yapılacak olan bir işlemdir. Bu işlem sırasında modern kurutma fırınları kullanılarak hava akışının gerçekleşmesi sağlanır. Sıcaklık ve nemlilik seviyeleri ölçümlenerek yapıldığından dolayı kertseler tep bir tip prensibine göre kurutulmuş olur.
Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.
Açık havada kurutulacak keresteler için göz kararı her 2.5 cm'lik ahşap kalınlığına bir yıl kuruma süresi verilmektedir. Bu yaklaşım ile başta bahsettiğimiz değişkenlerin sadece birkaçını hesaba katar. Ancak kerestenin hava ile kurutulması için gereken zaman,yatırımının anlaşılmasında başlangıç noktasıdır.
Ahşap malzeme bu işlem için ısıl işlem fırınında fırınlanır. Fırınlama işlemi kereste malzemenin çekirdek ısısı 56 dereceye gelmesini takiben 30 dakika bekletme suretiyle yapılır.
Doğal kurutma yapmak için açık havada ferah bir ortam gerekir. Ahşabı doğal yöntemle kurutmak için en fazla güneş ışığı alan bir nokta seçilmesi doğru olmaz, onun yerine biraz gölge biraz güneş bir konum seçilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü ahşap çok hızlı şekilde kurutulur ise dayanıklılığı azalır.
Neden Yapılır? Genellikle bütün meyvelerde renk ve vitamin kaybını önlemek için yapılır. Kükürtleme ile kabukta yarıkçıklar meydana gelmekte, su daha hızlı buharlaşmakta ve meyve daha hızlı kurumaktadır. Ayrıca zararlı böceklerin yumurta ve kurtçuklarını öldürerek meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlamaktadır.
Kurutma ağaç malzeme içerisinde bulunan ve kullanım amacı için uygun olmayan suyun atıl ması işlemidir.
dibine bir iki şişe kezzap dök. büyük ihtimal kurutur.
Tüm ahşaplar neme maruz kalırsa çürür, kuruduğunda büzülür ve çatlar. Ancak bu, tüm ahşaplar için aynı ölçüde geçerli değildir. Belirli bir amaç için ahşap seçerken bu akılda tutulmalıdır. Bu şekilde tercih edilen ürünlerin daha uzun süreli kullanımı mümkün olurken memnun kullanımlar elde etmek de kaçınılmazdır.
Bunun yanı sıra, ahşabın teğet yönünde fazla büzülmesi büyük boyutlu ahşapları çatlamasına neden olur. Ahşap genellikle yüzeyden merkeze olan mesafenin en az olduğu noktada çatlar. Ahşabın yoğunluğu arttıkça, nemin sebep olduğu büzülme ve genleşme genellikle artar.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Planyalı kereste nedir? Planya işlemi görmüş kereste türlerine planyalanmış kereste veya planyalı kereste adı verilir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
Teknik Kurutma, Ahşap Malzeme İçerisinde Bulunan ve Kullanım Amacı , İçin Uygun Olmayan Suyun, Kurutma Fırını Yardımı ile Atılması İşlemidir. Teknik Kurutma İşlemi Sayesinde, Ahşabın Rutubeti Arzu Edilen Sonuç Rutubet Oranına Kadar Düşürülebilir. Uygun Sonuç Rutubeti Sağlamak Suretiyle Ahşap Malzemenin Kalitesi Artar.
Klasik kereste kurutma sistemleri doğal gaz ve elektrik enerjisi kullanılarak buhar ısısıyla fırın içerisinde ısıtma, nemlendirme ve hava sirkülasyonu sağlayan aşamalar ile kurutma işlemini gerçekleştirir. Fırın betonarmeden yapılabileceği gibi alüminyum alaşımlı sac ve ısı yalıtım malzemelerinden de üretilebilir.
Öreğin huş ağacı, ıhlamur, karaağaç, meşe, ceviz, akçaağaç ve dişbudak sert kerestelere de örnek olarak gösterebilir. Tropikal bölgelerde yetiştirilen ağaçlardan da sert keresteler elde edilir. Bu ağaçların genellikle kullanıldığı alanlar ise, iç dekorasyonlar ve müzik aletlerdir.
RUHU DÖKÜLÜYOR.
Ağaçların/çamların köklerinde matkap, hilti, tornavida veya vida yoktur. Bu kökler betonu, taşı delip geçemez. Ancak ağaçların kökleri, betonarme perde tekniğine uygun yapılmamış yapıların içindeki boşlukların, çatlakların içine yönelir ve buralarda bir de su sızıntısı varsa çatlağın içine girer.
Kuraklık, fidanların su ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle kurumasına neden olabilir. Fidanlar, düzenli olarak sulanmadığında veya sulama yetersiz olduğunda kuruma riski taşırlar. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması nedeniyle fidanların su ihtiyacı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri