Farsçada kirli suların aktığı her türlü kaynak ve lağım, keriz olarak adlandırılır. Bu dilde çirkef ile keriz eş anlamlıdır.
argo Kolayca kandırılabilen kimse, aptal. argo Eğlenti.
Çirkef kelimesi, genellikle bir kişinin ikiyüzlü, kötü niyetli veya hilekar bir şekilde davranması anlamında kullanılır. Bir kişinin arkadan iş çevirdiğini veya dedikodu yaptığını ifade etmek için de kullanılabilir. Çirkeflik, samimiyetsizlik ve ikiyüzlülük gibi olumsuz nitelikleri ifade eder.
Geriz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Lağım, keriz.
1. Ormanda, kendiliğinden kuruyup, çürümüş ve işe yaramaz hale gelmiş ağaç. 2. Büyük köknar ağacı.
İlgili 29 soru bulundu
Gadr kelimesinden türetilmiş olan mağdur sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Gadr, haksızlığa uğramak anlamına gelir. Zorla ya da hileyle hakları gasp edilmiş ve zulüm görmüş olan kişi ya da topluluklar ise mağdur olarak nitelendirilir.
3. Kıymetsiz, kalitesiz, âdi: Yahu, bugünkü paçozların yanında Atilla Pavoritti, Ömür Timo Rossi, Nil Dalida gibi kalmış (Star).
Cazgır hem bağırarak konuştuğu için karşı tarafı susturan hem de dedikodu yapan kimse demektir.
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir.
için buldum ve video olarak paylaştım. ve Yarımburgaz mağarasında çekilmiştir. Algül, Zeki Sezer ve birçok usta isim yer almıştır.
Çünkü köylerinde onları mutlu, yalansız dolansız, ikiyüzlülükten uzak, güzel ve sevgi dolu bir yaşam beklemektedir. (Aksaray'ın Gücünkaya köyünde çekilmiştir.)
Filmin yönetmenliğini Zeki Ökten yapmış, senaryosunu Umur Bugay yazmıştır. İlk gösterim Ocak 1987'de yapılmıştır. Bursa'nın Yenişehir ilçesinde çekilmiştir.
Konusu. Şirin bir köy... Birbirlerine sevdalı iki genç... Zülfü (Kemal Sunal) ve Zülfüye (Perihan Savaş) evlenme arifesinde gün saymaktalar. Ama Zülfü'nün amcası Topal Abbas (Ali Şen), köyde hakimiyet Zülfüye'nin babası Şehmuz'a geçecek diye bu evliliğe karşı çıkar.
Örneğin, kerizlemek: Müzik yapmak, çalgı çalmak; kerizci veya kerizandor: müzisyen; keriz atmak: bir ezgiyi bol süslemeli (nağmeli) bir biçimde çalmak; harmanlık kerizcisi: soyca müzisyen olmadığı halde yeteneğinden ötürü müzisyenliğe meyletmiş ve fiilen bu işi yapan kimse. Bunlara "kapma" veya "yamama" da denilir.
İnsan ahlaki davranışlardan yoksun olduğunda ona "kalpsiz" deriz; birine kalpsiz demek ona akılsız demekten daha ağır bir vakaya işaret eder! Akılsız insan fayda ve zararı bilmeyen ve işleri yönetemeyen insan iken kalpsiz insan aklı yerinde olsa bile insani erdemlerden yoksun olan kişidir.
cıncık, anadolu'nun bazı bölgelerinde yeni olmayan fakat tertemiz ve yeni gibi görünen şeyleri ifade etmek için kullanılır.
Fitneci TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Fitne çıkaran, karıştırıcı, ara bozucu, fitne fücur, fitne kumkuması
1. Her türlü kötülüğü yapabilecek yaratılışta olma durumu. 2. Çirkef olan kimseye yakışır davranış: “Bu çirkefliği yapsa yapsa o yapar.”
Kokoş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Aşırı süslü, birbirine uyumsuz giysiler giymeyi seven kimse.
[1] halkın alt tabakasına mensup, ayak takımından kişi, havas karşıtı.
Türk Dil Kurumuna göre haspam, uygunsuz ve yakışıksız nitelik taşıyan kızlar ve kadınlar için kullanılmakta olan bir kelimedir. Kadınlara hakaret içeren bir kelimedir. Kullanımı ve söylemi uygun olmayan bir sözcüktür. Haspa kelimesi de tıpkı haspam kelimesi gibi kullanılmakta olan ama şaka yollu söylenen bir kelimedir.
Yafte kelimesi pusula anlamına gelirken, yafta, etiket ve isimlik demektir. Üzerinde bir ürün ya da dükkan hakkında belli başlı bilgilerin yazılı olduğu kağıtlara yafta denir. Bu kelime günümüzde daha çok mecazi anlamda kullanılır. Örneğin yaftayı yapıştırmak, biri hakkında ön yargılı davranmak demektir.
Mağdur kelimesi; herhangi bir durum karşısında haksızlığa uğrayarak hakkını savunamamış, başkaları tarafından zulüm görmüş, hakkı elinden alınmış insanları ifade eden bir kavram olarak belirtilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre mağdur kelimesi, haksızlık yapılmış kimse, kıygın şeklinde açıklanmaktadır. Mağdur Kime Denir?
Garami TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Düşünceden çok, canlı duygulara ve aşka dayanan (sanat eseri)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri