Kerpiç Evler: Kerpiç evler, killi toprağın yapı malzemesi olarak kullanıldığı konutlardır. Killi toprak samanla karıştırılarak çamur haline getirilir ve kalıplara dökülerek kurutulur. Bu evler genellikle yağışların az olduğu, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça görülür.
Kerpiç yapım sistemine baş- ta Anadolu, Orta Asya, Afrika gibi bölgeler olmak üzere daha birçok ülkede rastlanmaktadır. Şekil 1'de görüldüğü gibi, Asya'nın güneyin- de, Afrika'nın tamamında, orta ve güney Amerika'da yaygın olan bir uygulamadır.
Kerpiç Evler: Yağışların az, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Diyarbakırlılar bulabildikleri yerlere kerpiç evler yaptırarak, zamanlarının en azından bir bölümünü burada geçiriyor. Mimarlar Odası'na göre, kerpiç evler depremde yıkılsa bile öldürmez.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
İlgili 43 soru bulundu
Kara- deniz ikliminin görüldüğü köylerde orman bol olduğundan ahşap evler, karasal iklimin görüldüğü yerlerde yağışın az olmasından dolayı kerpiç ve toprak evler yaygındır.
Sana'nın eski şehir mahallesi gibi Yemen'in en önemli tarihi bölgelerinden Şibam Kasabası da yine kerpiçten yapılmış eski evleri ile tanınıyor. Bu evlerden yaklaşık 500 kadarı 5 ila 10 katlı apartmanlardan oluşuyor. Dünyadaki en uzun kerpiç binalar, 30 metreyi aşan yükseklikleriyle Şibam'da bulunmakta.
Örneklerini Düzce, Gölcük, Bolu, Taraklı, Göynük, Osmaneli gibi yerleşim bölgeleri ve yakın kırsalında görebildiğimiz kerpiç yapılar, ahşap karkas yapım sistemi ile birlikte inşa edildiğinden, deprem yüklerine karşı yüzyıllardır ayakta kalabilmiştir.
Kerpiç, daha çok köy evlerinin yapımında kullanılır. Hem iktisadi bakımdan ucuz, hem de kışın sıcak tuttuğu için tercih edilir. Bir çeşit pişirilmemiş tuğla gibidir. Kerpiç yapılacak toprak, su ile karıştırılarak içine saman serpilir ve karışım ayakla çiğnenip ezilmek suretiyle çamur haline getirilir.
Eğer toprağın içerisinde yeterli kil yoksa, kil yoksa kil ekleyerek kerpiç hazırlayabilirsiniz. Kerpiçin ana bileşenleri toprağın içerisindeki kil ve kumdur, kil kumu birleştirme görevini sağlarken, kum içindeki kil miktarı kerpiçin özelliklerini belirlemektedir. Optimum kil/kum oranı 1/5 olarak bilinmektedir.
Kerpiç Ev Yapımı ve Kerpicin Avantajları - Kerpiç malzeme ile yapılan, yığma yapılara kerpiç yapı denir. Kerpiç Anadolu'da yüzyıllarca kullanılmış ancak günümüzde pek tercih edilmeyen doğal biz karışımdır.
Kerpiç nedir? malzemesi kerpiçolmuştur. Kerpiç uygun oranlarda kil içeren toprağın, su ve gerekli görülen katkı maddeleri ile harmanlanıp yoğrularak kalıplara dökülmesi ve kurutulmasıyla elde edilir.
Kerpiç evler, yapım tekniklerine uygun uzmanlar tarafından yapılması durumunda deprem dirençli esnek yapılardır. Kerpiç evlerin yapımında kullanılan kerpiçler, fiber malzeme kullanılarak üretildiğinde deprem dayanımı artmaktadır.
Bölgede köy evleri genelde kerpiçle yapılıyor, 5-10 bin TL'ye mal oluyor. Toprak, saman ve hayvan gübresi suyla karıştırılıp kalıba dökülüyor. Kalıptan çıkarılan kerpiçler, 10 gün boyunca güneş altında kurumaya bırakılıyor.
Ev, çoğunluk itibariyle üç malzemeden oluşuyor: Brüt beton, yerel doğal taş ve meşe. Yapıların parçalı olarak konumlandırması, tek kütle ağırlığını kırıyor ve yörenin mimari ölçeğine saygı duyuyor. Geleneksel köy evleri ve ahır yapılarını anımsatan bir küme oluşturuyor.
Bu bedel, kaba bir kerpiç ev inşaatına metrekare başına biçilen tutar. Bu tutarı, evin metrekaresiyle çarptığınızda evin kaba inşaat bedeli ortaya çıkıyor. Yani, 100 m2'lik kerpiç bir evin inşaatı 2022 yılında, ortalama olarak (105,93 x100) 10.593 TL gibi bir tutara denk gelmekte.
Yapı malzemesi nefes aldığından ve betonun yaptığı gibi zararlı gazlar üretmeden kullanıcıya temiz, havadar bir mekan sunmaktadır. Doğal yapı malzemeleri olarak taş, ahşap, toprak malzemelerini sayabiliriz. Bu malzemelerden toprak yani kerpiç Kerpiç yapı malzemesinin ana bileşenleri toprak, su ve samandır.
-Yapı ekolojisi ve insan sağlığına etkileri bağlamında düşünüldüğünde hiç zararı yoktur. -Nem düzeyini dengeler. -Havayı temizler. -Üretilirken diğer malzemelere göre en az enerji tüketen,aynı zamanda ısıtma ve soğutmada az enerjiye ihtiyaç duyan, çevreci bir malzemedir.
Ahşap Evler : İklimin nemli ormanın bol olduğu yerlerde yapı malzemesi olarak ağacın kullanıldığı konut tipidir. Bazı yörelerde ağaçla birlikte taş veya kerpiç de kullanılır. Taş evler ormanların geniş yer kapladığı Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak kullanılır.
Kerpiç; Saman ve yoğun kil içerikli balçık/çamur karışımı olarak hazırlanıp, elle şekillendirilerek ya da kalıplara dökülerek güneşte kurutulan ve duvar örmek için kullanılan bir harç türüdür.
Kerpiç binalar suya karşı dayanıklıdır.
yaklaşık 60 yılı geçiktir ki ayakta duruyor, sapasağlam. sıvalıysa 100 yıl bile durur bence.
B) Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde ise yazları serin tutan taş evler görülür.
Malzeme Seçimi:
Çam, ladin, kayın gibi ahşabın dayanıklı türlerinin kullanımı yaygındır. Kıyı kesiminde kestane, iç kesimlerde ise çam, yakın çevrede kaolayca bulunabilmesi nedeniyle en çok tercih edilen ahşap yapı malzemesini oluştururlar.
Karadeniz'de; Artvin, Rize, Trabzon, Amasya, Bartın, Bayburt, Bolu, Samsun, Zonguldak, Kastamonu, Giresun, Ordu veya bu illere bağlı özellikle Safranbolu ve Amasra gibi bölgelerde en güzel ahşap evler ile ilgili onlarca hatta yüzlerce örnek bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri