Kelimenin fiil hali ''kesbetmek'' şeklinde yazılır ve kazanmak manasına gelir. Kesbi sözcüğü, daha çok, sonradan kazanılmış meziyetler ve alışkanlıklar için kullanılır. İnsanın özünde olan nitelikler ise Vehbi yani Allah vergisi olarak tanımlanır.
Râgıb el-İsfahânî, kesbi “faydalı olduğu düşünülen şeyi elde etme çabası” şeklinde tanımladıktan sonra kişinin kendisinin ve başkasının yararına olan şeyleri kazanmak için çalışmasına kesb, yalnız kendisi için faydalı olanı kazanma çabasına da iktisâb dendiğini belirtir (el-Müfredât, “ksb” md.).
KESBETMEK – KESBEYLEMEK
birl. geçişli f. (Ar. kesb + Türk. etmek, eylemek) Kazanmak, edinmek: Mumu söndürünce odanın ne hal kesbedeceğini düşündüm (Muallim Nâci).
İlim, bir cihetle vehbî ve kesbî olmak üzere ikiye ayrılır. Kesbî ilim; okuyarak, dinleyerek, araştırarak öğrendiklerimizdir. Vehbî ilim ise, peygamberlere gelen vahiy ve veli zâtlara gelen ilham türünden olan bilgilerdir.
Esasen kesb, Allah'ın irade ve yaratıcılığı karşısında insan iradesinin yeri ve bu irade- nin fiil üzerindeki etkisi konusundaki tartışmaların bir sonucu olarak ilk kez Eş'arî tarafından bir doktrin hâline getirilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
İhsan Fazlıoğlu on X: "Kesb-i kemâl, seyr-i cemâl iledir [Güzelliğin seyri, insanı kemâle erdirir]. -Ehl-i irfân" / X.
Kesb kökünden türetilmiş olan kesbi sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin fiil hali ''kesbetmek'' şeklinde yazılır ve kazanmak manasına gelir. Kesbi sözcüğü, daha çok, sonradan kazanılmış meziyetler ve alışkanlıklar için kullanılır.
Peygamber Efendimiz (asv) iradesi ile o makama mukaddeme olmuştur. Geri kalan kısımları ise Allah lütuf ve ihsanı ile inşa etmiştir. Risalet ve nübüvvet mesleği tamamen vehbidir. Yani insanın gayret ve kesbi ile elde edeceği bir mertebe ve makam değildir.
VEHBÎ (ﻭﻫﺒﻰ) sıf. (Ar. vehb ve nispet eki -і ile vehbі) Allah vergisi, dâdıhak. Karşıtı: KİSBÎ.
Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi. Kesin bilgi ve inanç anlamında mantık, felsefe, kelâm, fıkıh ve tasavvuf terimi.
Kesb teorisi, Mu'tezile'nin ihtiyarî fiillerde kulu ilâhî irade ve kudretten bağımsız hale getiren anlayışı ile Cebriyye'nin fiillerinin meydana gelişinde kulun etkisi bulunmadığını iddia eden görüşü arasında mutedil bir fiil anlayışına ulaşmak için Sünnî âlimlerince düşünülüp geliştirilen üçüncü bir teoridir.
Halk ile Kesb arasındaki farka gelince; aletsiz meydana gelen şey halk, aletle meydana gelen şey Kesbdir. Bazıları da şöyle dediler: "Kudret sahibinin (Kâdir-i Mutlak) tek başına meydana getirmesi mümkün olan şey halk (yaratma) mümkün olmayan şey de kesbdir. Böylece Kesb kula, halk da Allah (c.c)`a aid olmuş olur.
Sözlükte “işlemek, yapmak” anlamına gelen fi'l kökünden türemiş bir isim olup “iş, davranış, eylem” demektir. Terim olarak “mümkinin imkân sahasından çıkarılıp var kılınması” diye tanımlanabilir.
Meşîet kelimesi, varlık ve var olan anlamındaki “şey” kökünden türemiş mimli masdardır. ءاش fiilinin masdarı olmakla birlikte bu fiil “yok olan” hakkında da kullanılabilmektedir. Zira yokluğu ifade etmek de var olan ile mümkündür.
Arapçada zorunluk, kısıtlama, sıkıntı anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi ''Bu zaruri bir iş'' dediğinde kişinin o işin yapılmasının zorunlu olduğu manasını ortaya çıkmaktadır.
Kadim, Arapça kökenli bir sözcüktür ve dilimize de çok eski zamanlarda Arapça dilinden geçmiştir. Kadim, geçmişi çok eski ya da eskilere dayanan anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Veya Nevcivan "taze genç".
1. Göğüsle ilgili, göğse ait. 2. Çocuğun anasıyla olan bağı.
Doğru yol, hak olan Müslümanlık yolu.
Hz. Peygamber'in aile fertleri için kullanılan bir tabir.
Peygamberler Allah'ın seçkin kullarıdır. Bunların resimlerinin çizilmesi doğru görülmemiştir. Çünkü nasıl çizilirse çizilsin, aslının yerini tutmayacağından hem o zatlara karşı bir saygısızlık olma ihtimali vardır, hem de görenlerin aleminde farklı anlamların oluşmasına neden olabilir.
Bundan dolayı İslâmî inanışa göre Hz. Âdem'den Hz. Muhammed'e kadar bütün peygamberlerin getirdiği hak dinlerin ortak adı İslâm'dır.
“Ansızın olmak, birdenbire ortaya çıkmak” anlamındaki Arapça bedh kökünden türeyen bedîhî, mantıkta “aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden doğruluğunu kabul ettiği önerme” şeklinde tarif edilir.
Buna göre insan fiilleri ihtiyarî ve ızdırarî olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. İhtiyarî fiiller, zorunlu olmamakla birlikte yapıldığında ceza veya mükafat gerektiren, insanların tercihine bırakılmış, irade ve ihtiyara dayalı fiillerdir.
Herkesin sahip olduğu içsel bilgelik anlamına gelir. Bazı insanlar için bu kolayken bazı insanlar için bilge aklı devamlı kullanmak zor olabilir. Duygusal zeka kavramı yanında bilgelik, hikmet, irfan, sağduyu, dirayet, aklı selim kavramları da benzer kavramlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri