Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde yetişen, sağlık açısından çeşitli faydaları olan gilaburu meyvesi,, Birinci Dünya Savaşı'ndan beri ekimi tüketiliyor. İçerdiği mineraller ve asit dolayısıyla 'gençlik iksiri' olarak bilinen gilaburunun aynı zamanda suyu da tüketiliyor.
Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı
Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Nevzine Kayseri'nin Meşhur Tatlısı
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü yurtdışına taşmıştır. Nefis yemek çeşitleri arasında “mantı”nın ise özel bir yeri vardır. Pastırma; Orta Asya'dan batıya göç eden Türk akıncılarıyla Anadolu'ya gelmiş ve Kayseri'yi kendisine mesken tutmuştur.
Modern tarım tekniklerinin uygulandığı İlimizde, ağırlıklı olarak, buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kayseri'de 2022 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.044.649 ton ile şekerpancarıdır.
Görkemli Kayseri Kalesi, şehrin en güzel camilerinden olan Bürüngüz Camii ve Kurşunlu Camii, yüzlerce çeşit yöresel ürün bulabileceğiniz Kayseri Kapalı Çarşı gibi birçok turistik noktaya kısa bir yürüyüş mesafesindeki Kayseri Cumhuriyet Meydanı, yıl boyu pek çok kutlama veya etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
Kayseri, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. Şehir, Erciyes dağının eteklerine kurulmuş olup; Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir ile sınır komşusudur.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Tirit her yörede farklı şekillerde yapılır. Bu tarifimizde ise Kayseri'ye özgü tirit yer alıyor. Yufkaları kesip fırında kurutuyorsunuz tavukları da haşlayıp didikledikten sonra üzerine koyduğunuzda tiridiniz hazır oluyor. Tabi ki son dokunuş olan tereyağlı sosu da eklediğiniz de tadına doyum olmaz bir hale geliyor.
"Kayseri, lezzetin anavatanı olan şehirlerden bir tanesi"
Sucuk ve pastırmayla yapılan pek çok yemeğin yanı sıra mantı, yağlama, pöç tandır, fırın ağzı, kurşun aşı, Develi cıvıklısı, çemen, kete, katmer, aside, nevzine, gilaburu suyu gibi yüzlerce lezzete sahibiz.
Genel olarak Kayseri ili ile bütünlenmiş olan mantının tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Mantı adı anıldığında akla ilk gelen ilin Kayseri olması, mantının orijininin Kayseri ili olduğunun bir göstergesidir ve tüm Anadolu'ya Kayseri ilinden yayılmıştır. Bu bağlamda Kayseri mantısının ününü duymayan kalmamıştır.
Bir milyondan fazla nüfusu ile Türkiye'nin 7. büyük, İç Anadolu'nun ise Ankara'dan sonra 2. büyük kenti ve sanayi merkezidir. Kayseri kolay yaşanabilir ve ekonomik bir şehir olmakla beraber, sosyal ve kültürel her olanağın bulunduğu bir şehirdir. Kayseri Havaalanı, AGÜ Sümer Kampüsüne 10 dakika mesafededir.
Van Yöresine Ait Çatal Tatlısı 03.09.2018 17:58 tarihinde yayınlandı.
Yöresel Yemekler
Kayseri Yağlaması yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, pazı çorbası, kayseri yağlaması, mevsim salatası ve nevzine tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri