Kontamine materyaller tıbbi atık olarak değerlendirilir. Tıbbi atık torbaları ve kesici delici atık kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıştırılmaz, açılmaz, boşaltılmaz, başka bir kaba aktarılmaz ve geri kazanılmaz.
İlaç, serum şişeleri gibi ambalajlar mavi torbada; Enfeksiyöz ve patolojik atıklar kırmızı torbada; Kesici delici atıklar ise sarı enfekte atık kovasına yerleştirilip ağzı kapandıktan sonra kırmızı torbada toplanır.
Kesici-delici Atık: Enjektör ve diğer tüm tıbbi girişim iğneleri, lanset, kapiller tüp, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampul, lam-lamel, kırılmış cam tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklardır.
Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile “DİKKAT!
Kesici ve delici atıklara ilgili birimde bulunan 'kesici ve delici atık kutularına' atılır. Kutunun ¾ dolduğunda birim sorumlusu tarafından ağızları kapatılarak tıbbi atık deposuna teslim edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Tıbbi Atık Kutusu genel olarak sağlık kuruluşlarından kaynaklanan enfeksiyöz atıklar, patolojik atıklar ve kesici-delici atıkların atıldığı kutulardır.
4.3.1.Kesici/sivri uçlu aletler kullanım sonrası bekletmeden sarı kutuya atılır.
Bu biriktirme kapları, en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve tıbbi atık torbalarına konur. Kesici-delici atık kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıştırılamaz, açılamaz, boşaltılamaz ve geri kazanılamaz.
Tıbbi atıklar KIRMIZI RENKLİ TORBAYA konularak toplanır. Ambalaj Atığı : Ünitede kullanılarak, tekrar kullanılabilir geri dönüştürülebilir ve geri kazanılabilir plastik,metal,cam,ve kağıt karton ambalajların atıklarıdır. MAVİ RENKLİ TORBALARDA toplanır.
Atıklar; katı, sıvı ve gaz hâlindeki atıklar olmak üzere üç gruba ayrılır (Şema 8.2). Atıkların ve atıklardan kaynaklanan tehlikeli maddelerin litosfer, hidrosfer, atmosfer ve biyosferde birikmesi, küresel çevre sorunlarını ortaya çıkarmıştır.
İğne gibi kesici – delici atıklar ise “SARI” Enfekte Atık Kovasına yerleştirilip ağzı kapatıldıktan sonra kırmızı torbaya konulur.
Tıbbi atıklar patolojik atıklar, kesici-delici katı atıklar ve enfekte atıklar olarak üç grupta yer alan her türlü insan ve çevre sağlığına zarar veren atık türleridir. Bu atıkların gerekli şekilde toplanarak imha edilmesi için sağlık kuruluşlarında 3 farklı tipte çöp torbaları oluşturulmuştur.
TEHLİKELİ ATIK
Tehlikeli atıklar, insan ve çevre için tehlike oluşturabilecek kanserojen, yakıcı, yanıcı, patlayıcı, tahriş edici zararlı atıklardır.
Tehlikeli Atıkların Sınıflandırılması Tehlikeli atıkların sınıflandırılmasında tehlike derecesi, kaynağına göre, yanıcı, parlayıcı, korozif, reaktif, zehirli olma özelliklerine göre sınıflandırılır. Atıklar fiziksel durumuna göre katı, çamurumsu, toz, sıvı, gaz, yanabilir ve yanamaz şeklinde de sınıflandırılabilir.
Tıbbi atıklar miktar olarak az olmalarına rağmen, yüksek oranda risk taşıyan çok önemli bir atık grubudur. kimyasallar, ilaçlar, toksinler, radyoaktif maddeler, gibi tehlikeli maddeleri de içermektedirler. çalışılmamalı, kutulara açık olarak atılmalıdır.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Evsel atıklardan en tehlikeli olanlardan biri tıbbı atıklar, ilaç atıkları. Kullanmadığımız ya da tarihi geçen ilaçlar çevre için büyük tehlike. Bu tehlikeyi önlemek için belediyelerden destek alabiliriz. İlgili makamlara haber verildikten sonra ilaçlar en güvenli ve sağlıklı bir şekilde imha ediliyor.
Tehlikeli atıklar; bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren, maden ve petrol üretiminden, tarımdan, endüstriden, evsel faaliyetlerden, arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Kırmızı torbalar, 100 mikron kalınlığında(çift kat), 60cm.(en) x 85cm.(boy) ebadında, sızdırmaya dayanıklı, nem geçirmeyen, normal şartlarda yırtılma ve patlamaya karşı dirençli ve orta yoğunluklu polietilenden yapılmıştır. Üzerinde “Uluslararası Klinik Atıklar Amblemi” ve “Tıbbi Atık” ibaresi bulunur.
Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir.
Sivri uçları ile delen, keskin yüzleri ile kesen aletlere kesici-delici aletler denir. Bıçak, sustalı çakı, kama, kasatura, kılıç, makas gibi aletler örnek olarak gösterilebilir. Aletin elle tutulan kısmına kabza, işi gören madeni kısmına ise aletin namlusu denir.
İlaç atıkları, üzerinde 'Atık İlaç' ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine getirilmeli veya getirilmesi sağlanmalıdır.
Her türlü kesici delici atıklar, atık yönetmeliğine uygun sarı renkli, yırtılma, delinme, patlama ve kırılmaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde uluslararası biyotehlike amblemi ile dikkat kesici ve delici tıbbi atık yazısı olan kutularda toplanmakta ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri