Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Sadece yakıt pompası ile sınırlı değil Motor çalışmadan enjektörler yakıt püskürtmez, Elektronik gaz pedalı olan araçlarda kontak açılmadıkça gazpedalı işlev yapmaz. Dizel de boğulma olmaz.
Otomatik Vites ile Yokuş İnme ve Çıkma
Yokuş inişinde manuel vitese geçerek düşülebilir ya da fren yardımı ile kontrol yapılabilir. Çıkışta ise yine vitesi artırmaya gerek kalmadan sadece gaza basarak konforlu şekilde sürüş mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Debriyaj araçlarda vites değiştirme imkânı sunar. Çünkü debriyaj vites kutusu ile motor arasındaki bağlantıyı keser. Aracı ilk hareket ettirdiğinde debriyajı kullanırsın. Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar.
Otomatik vites arabalar sürüş kolaylığı açısından tercih sebebi oluyor. Debriyaj ile uğraşmayı gerektirmeyen otomatik vites arabalarda durmak istendiğinde frene, hızlanmak istendiğinde de gaza basılması yeterli oluyor.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
araç çalışmadan kontak açıkken gaz kalbüratöre gitmiyor.Kontak açıldığı zaman emniyet valfından gaz beynine gidiyor ve oradanda kalburatör emişi olduğu zaman gidiyor.Eğer senin dediğin gibi olsa kontak açıldığı zaman direk gaz kalburatöre gider ve kalburatörde de emiş olmadığı için gaz ortama yayılır ve büyük bir ...
Vites boşta ise araç çok büyük bir tepki vermeyecektir, kontağı kapattığınızda ateşleme duracağı ve aracın elektrik kaynağı da kesileceği için direksiyon sertleşecek veya kilitlenecek, fren birkaç dokunuştan sonra betona dönecek. Kontağı takıp tekrar çalıştırmazsanız muhtemelen kaza yapacaksınız.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır. Böylece, aracın titreme hareketi son bulur ve araç hareket eder.
ayağın gazdan çekilmemesi hâlinde baskı balataya zarar verebileceğiniz sorunsal olmayan durumdur. sorunsallık bir durum yok. bir ayağın debriyajda durur. süspansiyon gibi bas çek yaparsın vites atarken. bu esnada gazdan ayağını çekersin. debriyaj zaten gazın eksikliğini dengeler.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
LPG'li aracınızı sabah çalıştırırken ve akşam stop ederken benzin kullanılarak kapatılması tavsiye edilmektedir. Özellikle soğuk havalarda sabahları benzin ile ilk çalıştırmanın yapılması tavsiye edilmektedir.
Anketlerin sonucunda ise BRC toplam oyların %27'sini (407 oy) alarak birinci oldu. Kullanıcıların çoğunluğu en iyi LPG markası olarak bu iki marka üzerinde yoğunlaştı. BRC ve Atiker'in toplamda oyların %52'sini aldığı anketlerde diğer markalardan sadece ikisi %10'luk oy oranına ulaşabildi.
Arkadaşlar bu haldeyken aracı kullanmayalım, benzine alalım ve mutlaka sorunu çözdükten sonra LPG kullanımına devam edelim. Çünkü problemli haliyle araç tekliyorken LPG kullanımı aracınıza supaplarınıza zarar verecektin. Çünkü motor iç ısısını arttıracaktır bu da bize zaman içerisinde motor yapısına zarar verecektir.
araban güç bakımından çok zayıf bir araç heralde. Yoksa gazı sonuna kadar basıp düşük viteslerde normal bir arabayı yolda zor tutarsın. Yaptığın boşa benzin harcamaktan başka birşey değil. araç hızlanmak için gereksiz benzin harcıyor.
Manuel araçlarda, vites boşta olduğunda aracın çalıştırılması için illa debriyaj pedalına basmak gerekmez. Debriyaja basılsa da olur basılmasa da; ancak debriyaj pedalına basmak, işlemi uzatır ve aküden fazla elektrik çeker. Eğer aracın aküsü zayıfsa, debriyaj pedalına basmak aracın çalışmamasına neden olabilir.
Karbüratörlü araçlarda aracın fazla hava alması , sıralı enjeksiyonlu araçlarda ise rölanti motoru akışmetre valfi ve boğaz kelebeği gibi parçaların zaman içerisinde arızalanması veya adaptasyon ayarlarını kaçmasından dolayı Araç LPG de istop eder ..
– Araç çalıştırılır. – Debriyaja bastığımızda vites devre dışı kaldığı için frene de basılır.
Otomatik araba nasıl çalıştırılır bu konuya geçmeden önce, manuel vitesli arabalardaki hazırlık işlemi gerçekleşmelidir. Otomatik vitesli araba çalıştırılmadan önce vites P konumuna getirilir ve sağ ayak frene basılır. Ve bu adımların ardından vites D konumuna getirilerek, fren oldukça yumuşak bir şekilde bırakılır.
Araçlar çalıştırılırken belli başlı kurallara dikkat etmek gerekir. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir: İlk olarak sol ayak ile en solda yer alan pedala bir başka deyiş ile debriyaja basılır. Sağ ayak ise orta pedala diğer ismi ile frene basılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri