Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
Nivelman Çeşitleri
Yükseklik ölçmeleri 1. İki noktanın yükseklik farkını bulmak (Nokta Nivelmanı) 2. Seçilmiş bir hat üzerindeki noktaların yüksekliklerini bulmak (Profil Nivelmanı) 3. Bir alan üzerindeki noktaların yüksekliklerini bulmak ve bir ölçeğe göre plan çizmek (Yüzey nivelmanı) için yapılır.
Yükseklik farkı ölçülecek noktalar arasındaki uzaklık fazla ise veya aletin bir defa kurulmasıyla her iki noktaya kurulan miralar okunamıyorsa nivelmanda tekrar ölçü yapılır. Bu Ģekildeki nivelmana güzergâh nivelmanı ya da hat nivelmanı denir.
Noktalar arasındaki yükseklik farklarının ölçülmesi işi Nivelman olarak adlandırılır. Yüksekliği bilinen bir noktadan nivelman ölçümüne başlanıp yüksekliği bilinen bir noktaya bağlanılmadan ölçüm bitirilirse açık nivelman olarak adlandırılır.
Nivelman ölçüsünde şu aletler kullanılır. Nivo, Mira, Mira Düzeçleri, Mira Altlıkları ve Destekleri kullanılır. Nivolar bir sıvı yüzeyinin yataylığı prensibinden faydalanılarak yapılmış ve bu amaçla hassas bir silindirik düzeç ile donatılmışlardır. Gözlemler bir ölçü dürbünü yardımı ile yapılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
I. ve II. derece nivelman ölçmeleri, genellikle ülke nivelman ağlarında ve deformasyon ölçmeleri gibi araştırma işlerinde uygulanır. Diğer derecelerdeki nivelman ölçmeleri, yol inşaatı, su işleri, şehir haritalarının yapımı, yüzey nivelmanı gibi bütün teknik işlerde uygulanır.
Nivo kod ölçmek için kullanılan optik yada lazarli ölçüm aletidir. Nivo Çeşitleri : Nivolar 2 ayrılı bunlar optik nivolar ve lazerli nivolardır.
Geometrik nivelman, nivo ve düşey olarak tutulan miraları yardımıyla yükseklik farklarının belirlenmesidir. Geometrik nivelman ilk bakışta uygulaması çok basit ve en iyi sonuç veren bir yöntem gibi görünebilir.
Mira : Arazi üzerinde seçilmiş bir işaret noktasının düşeyini (çekül doğrultusunu) gösteren, yön belirtmek için uzaktan gözlenen, geometrik biçimli tahta lataya denir. Nivo: İki nokta arasındaki kot farkını bulmaya, düz arazide yüzey nivelmanı yapılarak harita almaya yarayan topografik ölçe aletidir.
Geometrik nivelmanda genel olarak yatay gözlemeler yapabilen dürbünlü aletler kullanılır. Bunlara 'nivo' denir. Dürbünün taradığı düzleme de 'gözleme düzlemi' denir.
Hidrostatik Nivelman
Genel olarak hidrostatik nivelman, hortumlu su düzeçleri ile basit şantiye ölçmelerinde; hassas hortumlu su düzeçleri ile çok yüksek incelik gerektiren makine aplikasyonlarında ve kapalı yerlerde düşey yöndeki deformasyonların ölçülmesi işlerinde başarıyla kullanılmaktadır.
NİVOLARDA GÖZLEM EKSENİNİN KONTROLÜ
Nivolarda gözlem ekseni düzeç eksenine paralel olmalıdır. Nivonun bu kontrolünü yapmak için nivo ilk olarak yüksekliği aranan A ve B noktalarının ortasında miralara eşit S mesafesinde kurulur. Burada geri ve ileri okumaları yapılarak DH1 yükseklik farkı hesaplanır.
Miranın kabarcıklı düzeç aracılığı ile zemine dik bir şekilde oturtulması gerekir. Kabarcık yükseğe doğru hareket etmektedir. Nivo ile ilk noktada okuma yapılır ve not alınır sonra miranın konumlandığı ikinci nokta için okuma işlemi gerçekleşir. İki nokta arasındaki değer farkı alınıp kot farkı hesaplanır.
[TR] Nivelman, demiryolunda noktalar arasındaki yükseklik farkını belirlemek amacıyla, doğrudan ya da dolaylı olarak düşey mesafeleri ölçme işlemlerine denir. Nivelman ölçümü demiryolu ölçüm araçları ya da ölçüm cihazları ile yapılır.
Nivo: İki nokta arasındaki kot farkını bulmaya ve düz arazide yüzey nivelmanı yapılarak harita almaya yarayan topografik ölçme aletidir. Sehpa: Uzunluğu ayarlanabilen üç ayağa sahip, üzerine nivo aletinin yerleştirildiği ahşap veya alüminyumdan yapılmış alettir.
Optik Nivo, cihazını kullanan kişilerin iki arazi arasındaki kot farkını bulması için geliştirilen bir cihazdır. Optik Nivo kullanımı sayesinde yüzlerce metre uzunluğunda olsa bile iki nokta arasındaki kot farkının olup olmadığı ölçülebilmektedir.
ve alt kıl ise yatay mesafelerin bulunmasında kullanılmaktadır. Mira okumalarında; Üst kıl > Orta kıl > Alt kıl Üst kıl – Orta kıl = Orta kıl – Alt kıl'dır. Yatay mesafe (m) = (1.800 – 1.200).100 = 0.6 x 100 = 60 m'dir.
5 metreye kadar uzayabilmektedir. İç içe geçmeli teleskopik yapıdadır. Ağırlığı 1.75 kg.'dır.
Ceket ve yelek gibi dış giyim tasarımlarında mira kumaş tercih edilir. İç göstermemesi ve esnek yapısı tesettür giyim için çok uygundur. Bu nedenle bu alanda çok kullanılır. Tesettür giyimde şal, tunik, pardösü, palto ve eşarp gibi çok fazla ürün çeşidi için tercih edilmektedir.
Trigonometrik nivelman, daha çok nirengi noktaları ile takimetrik alımda ve total station benzeri elektronik aletlerle yapılan üç boyutlu kutupsal alımda nokta yüksekliklerinin belirlenmesinde kullanılır.
Yatay mesafe (m) = (Üst kıl – Alt kıl).100
Yatay mesafe (m) = (1.800 – 1.200).100 = 0.6 x 100 = 60 m'dir. Hesaplanan bu yatay mesafe nivo ile mira arasındaki uzaklıktır. Oküler üzerinde sağa sola dönen ve kıl plakasının net görülmesini sağlayan Diyoptri bulunmaktadır.
NİVO EKSENLERİ
DÜŞEY EKSEN/ASAL EKSEN • Aleti etrafında döndürdüğümüz ve alet kurulduğu zaman düşey durumda olması gereken eksen. OPTİK EKSEN/DÜRBÜN EKSENİ • Objektifin optik merkezi ile kılağının düşey ve yatay çizgilerinin kesiştiği noktadan geçer.
Dijital nivo, yükseklik ölçümleri yapmak için kullanılan bir araçtır. Dijital nivolar, mekanik nivolara göre daha doğru, hızlı ve verimli ölçüm yapma imkanı sunarlar. Dijital nivolar, ölçtükleri yükseklik verilerini dijital olarak kaydedebilir ve görsel olarak eşleştirme imkanı sunarlar.
Müteahhit ve ölçmeciler için profesyonel otomatik nivolar
NA700 nivolar özellikle zorlu arazi koşulları için tasarlanmıştır ve IP57 standardında korumaya sahipti; yani toz ve suya karşı dayanıklıdır. Suya batmış olsa bile tesviye işleriniz aynı güvenilir ve doğru sonuçları alarak sürdürebilirsiniz.
Günümüzde su terazilerinin yerini alan lazer nivo, elektronik terazileme yaparak etrafına lazer ışığı yaymaktadır. Kullanımı fazlasıyla kolay olan lazer nivo, dikey ve yatay biçimde çalışabildiği gibi hassas ölçüm yapar ve çok özelliklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri