1“Ben kullanabilir miyim?” demeyin! Unutmayın, araba kullanmak 18 yaşını geçen herkes için bir ihtiyaç ve herkes yeterli süreyi kendine tanırsa araba kullanmayı öğrenebilir. Yalnızca kendinize yeterli süreyi tanımanız, bol tekrar yapmanız ve en önemlisi deneyimli birinden ders almanız gerekiyor.
Otomatik vites araç ile araba kullanmayı öğrenmek çok çok kolay ve oldukça çok kısa süre alıyor. Manuel vitesli araçla ortalama olarak 7 - 10 günde öğrencilerimiz trafiğe çıkabilecek düzeye geliyor. Ama bu süre bazı öğrencilerimizde biraz uzayabiliyor.
Sürüş, zaman ve pratik gerektiren bir beceridir. Bir günde araba kullanmayı asla öğrenemezsiniz, ancak biraz çalışma ve sabırla kısa sürede daha iyi bir sürücü olabilirsiniz.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
İlgili 22 soru bulundu
Vites ile aracı kaldırmak için, araç çalıştırılır ve vites boştayken sağ ayak frene sol ayak da debriyaja sonuna kadar basılı halde durulur. Ardından vites 1'e alınır ve fren pedalından ayak kaldırılmadan debriyajdan ayak yavaşça kaldırılır. Bu esnada motorun sesinde değişiklik ve direksiyonda titreme oluşur.
Araç takip mesafesi sayma kuralı, “88 89 kuralı” olarak bilinmektedir. 88 89 kuralına göre, araç sürücüleri trafikte seyir halindeyken önlerindeki aracı baz almaları gerekmektedir. Öndeki aracın yanındaki ağaç, ev veya trafik levhasının yanından geçtiği sırada 88, 89 şeklinde 2 saniye sayılması gerekmektedir.
Unutmayın, araba kullanmak 18 yaşını geçen herkes için bir ihtiyaç ve herkes yeterli süreyi kendine tanırsa araba kullanmayı öğrenebilir.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz. Ardından el frenini indirmelisiniz.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Direksiyon Dersinde Öğretilenler
İlk direksiyon dersi ve daha sonrakilerde bireye, öğrenciye direksiyonda nasıl duracağı ve nasıl araba kullanması gerektiği gibi temel bilgiler öğretilir. Şerit izleme kurallarının öğretildiği derslerde temel hâkim ilke öğrencinin direksiyona hâkimiyetini kurması amaçlanır.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.
Ben acemi sürücünün tek başına uzun yola çıkmasını önermem. Yanınıza deneyimli birini alarak çıkarsanız sizin için daha iyi olur. Şehir içinde daha fazla tehlike var. Uzun yol eğer yollar çok kalabalık değilse çok hızlı gitmediğiniz sürece tehlikeler bertaraf edilebilir.
Karayolu sürücülüğü ya da halk tabiriyle şoförlük dünyanın en zorlu mesleklerinden biri olarak uzmanlarca gösteriliyor. Karayolu sürücülüğü ya da halk tabiriyle şoförlük dünyanın en zorlu mesleklerinden biri olarak uzmanlarca gösteriliyor.
Tabii bu kişilerin bir kursa katılabilmeleri için öncelikle psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri şart koşuluyor. Tüm bu adımları başarıyla tamamlayan kişiler, aday sürücü unvanıyla yeniden trafiğe çıkma hakkına sahip olabiliyor.
Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. Geçilecek aracın sürücüsü ses ve ışık cihazları ile uyarılarak, geçerken kullanılan şeritte güvenli mesafe gidildikten sonra işaret verilip izlenecek seride girmekle tamamlanır. Araçların sağından veya banketlerden yararlanmak suretiyle geçmek yasaktır.
Fren mesafesi, sürücünün frene bastığı andan aracın durduğu ana kadar kat edilen mesafedir.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri