Kesre. Kesra, bulunduğu harfi i ile ı arasında bir sesle seslendirir. İnce harfler i sesine, kalın harfler ise ı sesine yakın bir sesle seslendirilir.
Birinci baptan masdar olan kasr, lügatta; hapsetmek, menetmek, kısaltmak, engellemek, sınırlamak4 gibi anlamlara gelmektedir.
Hasr, meânî terimi olarak “kasr” adıyla Türk belâgatına da geçmiş ve bilhassa şiirde edebî sanat gibi bir özelliğin başkalarında bulunmayıp yalnız bir şeyde bulunduğunu ifade etmek için kullanılmıştır.
Kubbealtı ya da Divanhane, Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusu üzerinde yer alan ve Osmanlı İmparatorluğu'nda sadrazam ve diğer devlet adamlarının Dîvân-ı Hümâyun toplantılarını gerçekleştirdiği mekân. Burada devlet işleri görüşülür ve karara bağlanırdı.
Kişinin mallarını uygun biçimde koruyup harcamasını sağlayan fikrî olgunluk anlamında fıkıh terimi.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı'da “saray” sözcüğü sultan konutu (miri saray) ve hükümet edilen yer anlamına gelmektedir. Kasr Arapça bir kelime olup, Latince “castrum” (çoğul “castra”) kelimesinden gelmektedir ve “istihkâm edilmiş yer”, “bir hükümdarın veya yerel yöneticinin ikametgâhı” manasında kullanılmıştır.
Kalp kasrı: Muhatab söylenen şeyin aksine inanıyorsa kasır bu manaya gelir. 2. Tayin kasrı: Muhatabın konu hakkında mütereddid olma durumunda kasır bu manaya gelir. 3. İfrad kasrı: Muhatab hükümde iki veya daha fazla ortak olduğuna inanıyorsa kasır, ifrad olur.
Sadabad Kasrı İran elçisinin gönderilmesinden sonra bir rekabet unsuru olarak inşa edildi.46 Ülkeler gibi başkentler de adeta yarışmaktadır. Safavi başkenti olan Isfahan ihtişamıyla ünlüdür ve abartılı bir şekilde “nısf-ı cihan” (dünyanın yarısı) diye tabir edilir.
birl. geçişli f. (Ar. ḳaṣr + Türk. etmek, eylemek) Kısaltmak, kesmek, azaltmak, küçültmek: Hakk'a çok şükr ü habîbine selâm / Kasredip mi'râcın uş (işte) kıldık tamâm (Süleyman Çelebi).
Haşrin Sözlük Anlamı
Sözlükte, bir topluluğu bulunduğu yerden zor kullanarak çıkarıp bir meydanda toplamak manasına gelen haşir kelimesi, kıyamet gününde yeniden diriltilen bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevk edilip top- lanmasını ifade eder2.
Harfi, tabii meddine ilâve yapmaksızın okumak anlamında kıraat terimi. Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi.
Kişinin mallarını uygun biçimde koruyup harcamasını sağlayan fikrî olgunluk anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte “bir topluluğu bulunduğu yerden zor kullanarak çıkarıp bir meydanda toplamak” mânasına gelen haşir (haşr) kelimesi, kıyamet gününde yeniden diriltilen (ba's) bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevkedilip toplanmasını ifade eder. Toplanılacak yere mahşer, mevkıf veya arasât denir.
Kelime olarak “kuşatmak, kısaltmak, daraltmak, sıkıştırmak, hapsetmek, menetmek”12 gibi anlamlara gelen hasr belâgat yönünden bir îcâz ve tekit türü olarak bir ifadedeki bir lafzın veya lafızlar grubunun diğerlerine özel şekilde tahsis edilmesi anlamına gelmektedir.
Sözlükte nesr (nisâr) “dağıtmak, saçmak, sözü çoğaltmak” anlamında masdar ve “nazım dışında düzenlenmiş söz” anlamında isimdir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Nûh kavminin taptığı belirtilen putlardan biri. Özel olarak Araplar'ın İslâm'dan önceki dinî ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da kişilerin ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir terim.
Kelimenin sözlük anlamı toplanma, bir araya gelme, bir arada bulunmadır. Haşr kelimesi Kıyamet gününde Allah'ın huzurunda toplanmak anlamında da kullanılır.
1. Toplanmak, kıyâmet günü dirilip bir araya gelmek: Ben o mahv-ı şu'le-i âteş-hurûş-ı hasretim / Haşrolunca cismime kabr ü kefen bîgânedir (Hersekli Ârif Hikmet). 2. Bir arada berâber yaşamak, haşir neşir olmak.
Haşr Suresi'nin son 4 ayeti halk dilinde “lev enzelna” olarak geçen bir duadır. Lev Enzelna hadislerde okunması gerektiği bildirilen bir duadır. Bu dua 3 kere okunduğu zaman; kişiye büyük müjdeler getireceği, maddi manevi dertlerine deva bulacağı ve hastalıklarının iyileşeceği söylenir.
Kur'an'da geçen ve genellikle “Allah'tan korkun” diye tercüme edilen ifade “ittekullah”tır. Yani bu ifade takva kavramıyla taçlandırılmıştır. TAKVA, bildiğimiz anlamda korkmaktan ziyade, sakınmayı ifade eder.
Belirli bir mesafeye gitmek üzere yola çıkmış kişiye müsâfir (misafir, yolcu, seferî), bir yerde ikamet edip yolcu statüsünde olmayan kimseye de mukīm denir. Ayrıca Türkçe'de savaş amacıyla çıkılan yolculuk için sefer ve savaş hali için seferberlik kelimeleri kullanılır.
Haşr sözlükte, toplanmak, bir araya toplamak, yurdundan çıkarmak gibi manalara gelir. Istılahta ise, kıyamet günü insanların tekrar diriltilip mahşer meydanında toplanması anlamında kullanılır. Kur'ân-ı Kerim'de yer yer “ba's” ile “haşr” aynı anlamda kullanılmıştır.
Seferilikte mesafe
Kerametle bir anda başka ülkelere giden evliya da seferi olarak namazlarını kılar. Bir yere iki başka yoldan gidilse, biri kısa, öteki uzun olsa, uzun yol, üç günlük yürüyüş ise, bu yoldan her vasıta ile giden seferi olur.
Subhanallahi Amma Yuşrikun Ayet; “Yoksa onların Allah'tan başka ilahları mı var! Allah subhândır, onların şirk koştuklarından münezzehtir.” Manası; Allah'ın Subhân sıfatı bütün isimlerle beraber gelir ve subhân; bütün eksiklerden, yanlışlardan, kusurlardan beri' olan bununla beraber kâmil ve mükemmel olan demektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) Haşr suresini okuyan kişinin günahlarının affedileceğini buyurmuştur. Hastalıklardan ve musibetlerden korunacağı rivayet edilir. Haşr Suresini okumayı alışkanlık haline getirenler, dünya ve ahiret hayatında başarıya ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri