Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır.
Gerçek Balın Kristalize Olması
Doğal olarak elde edilen bal, kovanda bulunan şartlara göre üretilmektedir. Kovan içerisindeki ısı, mikroorganizma ve hava akımı gibi durumlar balın akışkan olmasında etkilidir. Kovandan kavanozlara alınan balın yeni ortama uyum sağlama aşamasında kristalleşme oluşmaktadır.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır. Hakiki ve organik ballar donmaktadır. Şekerlenir ve kristalize olabilir.
Bu durum balın elde edildiği çiçekle alakalıdır ve balın kalitesini etkilemez. Örneğin Çam balları Çiçek ballarına göre daha geç kristalize olurken, Kestane balları ise çok zor kristalize olur.
Kristalleşmenin başlıca sebepleri; balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir. Balın kristalleşmesi tabii bir olaydır.
İlgili 36 soru bulundu
5. GERÇEK BAL ŞEKERLENİR Mİ? Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Hakiki Kestane Balı Nasıl Anlaşılır? Kestane balı, diğer ballara göre daha koyu bir renge ve daha yoğun bir kıvama sahiptir. Bu özelliğiyle diğer ballardan kolayca ayırt edilir. Kestane balının hafif acımsı ve buruk bir tadı, kendine has kokusu vardır.
Kestane balını diğer çiçek ballarından ayıran özellikleri koyu kıvamlı ve koyu renkli olmasıdır.
Kestane Balının Özelliği :
Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır.
Kestane balının rengi koyu kahverengi olup, yoğun kıvamlıdır. Yoğun kıvamlı ağır akışkanlı bir bal olmasından dolayı viskozite değeri yüksektir. pH değeri çiçek ballarına göre daha yüksektir. Diğer ballara göre daha geç kristalleşir.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Balda oluşan donma aslında içerisinde yer alan polen çeşidi ve miktarı ile alakalı olmaktadır. Çam balı, kestane balı gibi salgı balı olarak tanımlanan ballar asla donmaz. Dolayısıyla bu tarz bir bal çeşidi satın alındıysa ve balda donma sorunu ortaya çıktıysa bu bal sahte olacaktır.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir.
Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur. Birçok mikroorganizma aşırı asidik ya da aşırı bazik ortamlarda yaşayamaz.
Kestane Balı Nasıl Kullanılır? Kahvaltılarda tatlandırıcı olarak kullanımı dikkat çekerken günde en fazla 1 yemek kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir. Aç karnına kestane balı yemek metabolizma hızını arttırmada destekleyici olur.
Kestane kokusu ve tadını alacağınız bu bal, doğal bir antiseptiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kısırlık ve idrar kesesi enfeksiyonları için önerilir, grip ve diş ağrısında etkilidir. Şifa kaynağı olan kestane balı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle vurgulanır.
Yüksek kalitesi ve aromasıyla ünlü Zonguldak Kestane Balı, Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan tahliller sonucunda Türkiye'nin en kaliteli kestane balı olarak belirlenmiştir.
Kestane balı, bu sebepten dolayı balı sıcak olmayan bir ortamda (serin, karanlık) muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Doğrudan gün ışığı alan bal bozulmaya başlar. Ayrıca unutmamak gerekir. Balın kapağı açık bırakılırsa nem alır ve tadı acılaşır.
10-KAN DOLAŞIMI: Akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı organik kestane balı alınız sabah aç karnına aynı işlemi tekrarlayın faydaları: Kan akışını kolaylaştırır damar sertliğini önler kandaki pıhtılaşmayı önler damarların tıkanmasını önler kolestrolü düşürür kalbin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
· Organik kestane balının viskozite değeri ve pH değeri yüksektir. Bunun sebebi yoğun kıvamlı ve ağır akışkan bir bal olmasıdır.
Süzme Kestane Balı 240 g.
oranı %85 - %91 değerlerinde gerçekleşebilmektedir. Tüm analizler sonunda kalitesi onaylanan ürün sizlere sunulmaktadır. Uyarılar: Doğal olduğu için kristalize olabilir. 45°C sıcak suda çözülebilir yada doğal haliyle tüketebilirsiniz.
Vücudun direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için 1 bardak günlük sütün içine 1 adet bıldırcın yumurtası ve 2 tatlı kaşığı Doğal Kestane Balı ilave edip karıştırın ve günde 3 defa taze hazırlayarak içirin. Balın şifasını korumak için süt ılık olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri