Adet geciktirici ilaca beklenen adetten en geç 3 gün önce başlanmalıdır. Günde üç kere birer tablet alınmalıdır. İlaç 20 güne kadar kullanılabilir. İlacı kullandığınız süre boyunca adetiniz gecikecektir.
Peki, bu tür ilaçların nasıl kullanılması gerekiyor? Beklenen adet döneminden 2 gün önce kullanılmaya başlanabilir. Bu ilaçların değişik formları bulunmakla birlikte, bazısı günde 2 tane, bazısı günde 3 tane alınmaktadır. Kullanım süresini de en fazla 10 güne kadar veriyoruz.
Yılmaz, bu amaçla doktor kontrolünde doğum kontrol haplarının aralıksız kullanılabileceğini belirterek, şunları kaydetti: 'Geciktirici ilaç, adet olması arzulanınca bırakılır ve genelde en geç 1 hafta içinde adet olunur.
Adeti Geciktiren En Popüler İlaç
Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
İlacın bıtrakılmasından sonra oluşan kanamaya göre yeni adet düzeni şekillenecektir. İlaç kullanıldığı dönemde şişkinlik, kabızlık, gerginlik nadiren başağrısı, sinirlilik hali yapabilir. Ancak bu etkilerin hiçbiri kalıcı değildir. İlaç kullanımı bittikten sonra bu yan etkilerde geçer.
İlgili 39 soru bulundu
Adet döneminin gecikmesine yardımcı olan bu ilaçlar, yumurtlamaya herhangi bir etki sağlamaz. Sadece rahim içinde bulunan tabakaya etki ederek kanamanın başlamamasına yardımcı olur.
3-4 gün öncesinden ilaç kullanmaya başlayıp tatilde rahat edebilirsiniz. Regl tarihi tatil planı yapılan günlere denk gelen hanımlar adet kanamalarını geciktirebilmek için progesteron hormonu olarak etki eden bir preparat kullanabilirler. Bu ilaç kullanıldığı süre zarfında adet görülmeyecektir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Adet geciktirici ilaçlarla adet döneminin ertelenmesinin vücuda bir zararı olur mu? Adet geciktirici ilaçların normal kullanılması halinde vücuda herhangi bir zararı olmamaktadır. Ancak vücudun doğal döngüsüne olan etkisinden dolayı adet geciktirici ilaçların çok sık kullanılmaması önerilmektedir.
Bu da bazı yan etkilerin daha yoğun görülmesine neden olabilir. Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir. Adet düzensizliği ise bir ay ya da bir kaç ay sürebilir.
Mutfakta pek çok alanda karşınıza çıkan elma sirkesi bu defa adet geciktirici yiyecekler listemizde yer alıyor.
Yapılan bağımsız araştırmalara göre geciktirici içeren prezervatifler sıradan prezervatiflere göre erkeklerde boşalmanın 4 dakika kadar gecikmesini sağlıyor.
Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor. Bununla birlikte kilo değişiklikleri ile vücut kitle indeksi de adet düzensizliklerine neden olabilir.
Bilmeniz gereken diğer konular: PRIMOLUT-N paketini bitirdiğinizde, son tableti aldıktan 2-3 gün sonra genellikle adet kanaması olacaktır. Eğer bir süre adet kanaması olmazsa, daha fazla tablet almadan önce hamile olmadığınızdan emin olmanız gerekir.
Adet geciktirici ilaçlar, rahim iç tabakası ile etkileşimde olan ilaçlardır. Bu ilaçlar içerdikleri hormonlar sayesinde yumurtlamayı geciktirir. İlaçların doktor kontrolünde ve bilinçli olarak kullanılması sayesinde herhangi bir yan etki ortaya çıkmayacaktır.
Hormon içeren her ilaç gibi adet geciktirici ilaçların da içerdiği progesteron (gestagen) hormonuna bağlı bazı istenmeyen etkiler olabilir. Bunlar memelerde hassasiyet artışı, şişlik, dolgunluk ve adet miktarında değişmedir. Bu yan etkiler geçicidir ve 1-2 ay içerisinde adetler eski düzenine girince normale döner.
Doz, günde 3 kez 1 tablet PRIMOLUT-N olup, beklenen menstruasyondan 3 gün önce başlanır ve 10 ila 14 günden daha uzun sürmez. Hasta tablet almayı bıraktıktan 2-3 gün sonra, normal menstruasyon başlayacaktır. Bu yöntem, tedavi siklusu boyunca hamilelik riski olmayan kadınlar ile sınırlandırılmalıdır.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir. Zencefi, maydanoz, ada çayı, rezene çayı, zerdeçal gibi bitkiler ya da soğan kürü gibi doğal kürler adeti geciktirmeye yararlı olabilmektedir.
“Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır. İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca yoktur, ancak daha uzun süreli adet geciktirilmesi isteniyorsa farklı yöntemler mevcuttur.
Adet döneminde vajen içi tampon kullanılarak denize girilebilir. Tamponun hijyen açısından sık değiştirilmesi gerekir.
Kullanılan kimi ilaçlar ya da ağrı kesiciler adet döngüsünün değişmesine, kesikli kanamaların oluşmasına ve adet gecikmesine sebep olabilir.
Tatil dönemleri için kadınları uyaran Dr. Ceydeli, “Adet kanamasının olduğu günlerde deniz, havuz, sauna, hamam gibi yerlere girilmemeli. Tatilde tamponlar kullanarak denizden faydalanılabilir ancak bu tamponlar 2 saatte bir değiştirilmeli” şeklinde konuştu.
Adet geciktirici ilaç, gerçekleşmesi planlanan adet dönemine kadar kullanılır. Bu süre toplamda 5-10 gün arasında değişebilir. Bazen ilacı bırakınca adet hemen gerçekleşir. Bazen ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra adet başlayabilir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri