Bunun dışında en çok sorulan sorulardan birisi de şeker hastaları hangi bisküvileri yemeli sorusudur. Bu sorunun cevabı tabii ki beyaz undan yapılmamış ve çok fazla şeker içermeyen, bol lifli bisküviler yenilebilir olacaktır. Bunlar dışında kalan klasik bisküvilerden uzak durulması gerekmektedir.
Eti Burçak yulaflı bisküvi içeriğinde %25 yulaf ezmesi, buğday unu, şeker, tam buğday unu, şeker şurubu, kabartıcılar, tuz ve aroma verici bulunmaktadır.
Yulaf ezmesi
Yulafta bulunan beta glukan isimli çözünür posa, mide boşalma süresini uzatıp glukozun emilimini yavaşlatarak kan şekeri dengesini sağlar.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Fındık, ceviz, badem şeker hastaları için dengeli bir öğün olarak kan şekerini düzenler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
İlgili 34 soru bulundu
Bunların yanında cips, beyaz ekmek, şekerli içecekler ve alkolden kaçınmak da oldukça önemlidir. Abur cubur ve paketli gıdalardan uzak durarak, atıştırmalık niyetine badem, fındık ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişler tüketilebilir.
Diyabet ve çikolata tüketimi
Bitter çikolata tercih edin: Bitter çikolata, sütlü ve beyaz çikolatalara göre daha düşük şeker ve daha yüksek kakao içeriğine sahiptir. Bu nedenle, kan şekeri üzerinde daha az etkisi vardır ve sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilirsiniz.
Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Sakınılması gereken besinler:
Yağ ve şeker içeriği yüksek olan besinler; pasta, kek, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, helva ve diğer şekerli tatlılar.
Bazı krakerler patates cipsleri gibi kızartılmamış onun yerine fırınlanmış olabilir bu daha az kalori alımını sağlar ancak beyaz rafine karbonhidrat içeriği ile hem tokluk sağlamaz hem de kan şekerini yükseltir.
Doç. Dr. Gizem Köse, “Ara öğünler için en iyi seçim karbonhidrat ve protein içeren besinlerin beraber tüketilmesidir. Ana öğünlerden 2-2,5 saat sonra meyve + badem, tahıllı galeta + süt, peynirli çavdarlı sandviç, leblebi + ayran gibi kaliteli karbonhidratlı ara öğünler olmalıdır.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Betaglukan aynı zamanda diyabet üzerine de faydalı etkiye sahiptir. Tip 2 diyabetli bireylerde yulaftan zengin bir beslenmenin kan şekerini daha iyi dengelediği gözlenmiştir. Güne kan şekeri dengeleyici özelliği olan yulaf gibi bir besinle başlamak gün boyunca kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardım eder.
Altınbaşak yulaflı light bisküvinin en çok tercih edilmesinin sebeplerinden birisi de diyet anında tüketilecek az kalorili olmasıdır. Fakat günlük hayatta diyet uygulamayan bir kişi de kilosunu korumak için hafif atıştırmalık olarak tercih edebilir.
Çok ufak miktarda ve seyrek olarak tatlı tüketilebilirsiniz. Yavaş ve tadına vararak yerseniz az miktarda yiyerek tatlı isteğinizi de gidermiş olursunuz. Genellikle baklava, tulumba gibi hamur işi tatlılar yerine kazandibi, muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Kan şekerini yönetmeye yardımcıdır. Bağırsak sağlığını destekler. Düşük kalorisi sayesinde kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Lahmacun yılın her döneminde ve her mevsimde tüketilebilen bir yiyecektir. Hamurun ince yapılması sebebiyle sindirim problemleri yaşatmamaktadır. Tansiyon ve kan şekerine olumsuz etki yaratmaz. Kan şekeri ve tansiyon hastalarının da yiyebileceği bir besin kaynağıdır.
Özellikle yulaflı bisküvilerin tokluk süresini uzattığı belirtilmektedir. Tam buğday unu kullanarak yapılan bisküvilerde beyaz un kullanarak yapılanlara göre daha düşük kaloride olmaktadır. Diyet sırasında yulaf ve tam tahıllı az yağlı bisküvilerin yoğurt, süt ve bol su ile alınması önerilmektedir.
Şeker Hastaları Kahvaltıda Ne Yememeli
Ancak diyabetliler ve tansiyon hastaları için sabahları tüketilmemesi gereken besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu besinler şunlardan oluşmaktadır: Çikolata, reçel, bal, marmelat. Salam, sosis, sucuk.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri