Ekim: Tohumlar iç mekânda Nisan ayından itibaren, dış mekânda ise son donlardan sonra toprak ısınmaya başlayınca ekilir. Çimlenme: Kabak dikiminden önce toprağınızı hazırlayın. Kabak, gübresi bol, nem tutumu yüksek kaliteli bahçe toprağı sever.
Bitki Ekim Sıklığı Dizce Kestane Kabağı ekimi sıraya veya ocak şeklinde yapılır. Ocak şeklinde ekimde, ocaklar 3m x 2,5m, 3m x 2m veya 2m x 2m sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde açılmalıdır. Dekarda 180-270 bitki bulunacak şekilde ocaklar açılır. Her ocakta 3-4 tohum bulunacak şekilde dekara 200-300 g tohum atılır.
Balkabakları kış aylarını çok sevmez bu sebeple ilkbahar, yaz ya da sonbaharda ekmek gerekir. Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın.
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır. Tıpkı fasulye yetiştiriciliğinde olduğu gibi kabak yetiştiriciliğinde için de ocak adı verilen açtığınız çukurlara tohumlarınızı ekebilirsiniz. Çukurları ekimden 10 gün kadar önce açarsanız çok daha verimli olur. 30x30 ölçüsünde ve 10 cm derinliğinde çukurlar açın.
Kaliteli, nemli, havalandırılmış ekim toprağına tohumları 1 cm derine ekin. Sulayın. 24°C de tohumlar 6-10 günde hızla filizlenir. İç mekânda elle alınabilir duruma gelen filizler daha geniş saksılara alınarak dış mekâna dikilene kadar fidelenmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır. Ürgüp'te doğrudan toprağa ekim yöntemi ekimi ve dikimi yapılır. Ekim ocak vari ekim olup,3-5 cm derinliğe her ocağa 2-4 adet tohum kullanılır.
Suda ya da nemlendirilerek bekletilmiş tohumlar torf karışımlı toprakta çimlendirme yapılabilir. Toprağın ısısının 10 derece altında olmaması gerekir ortalama 20 derece sıcaklık yeterlidir. Ekilen tohumların üzeri ince bir tabaka toprakla örtülür, nemlendirilir ve streç sararak sera etkisi verilir.
Kabak tek yıllık olarak yetiştirilen kültür sebzeleri arasında yer alıyor. Yazlık sebzeler arasında yer alan kabak birçok farklı şekilde kullanılır. Bu nedenle de ekonomik değeri olan sebzelerden biridir. Türkiye'de de oldukça fazla yetiştirilen kabak son yıllarda örtü altında kış aylarında da yetiştirilebilir.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Temmuz: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Kabak tohumları, toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar veya yaz mevsimlerinde ekilir. Optimum sıcaklık aralığı genellikle 18-30°C civarındadır. Bu sıcaklık aralığında, kabak bitkisi daha hızlı büyür ve verimli bir şekilde meyve verir.
İç mekânlarda nisan aylarında ekimi yapılmaya başlanırken dış mekânlarda son donlardan sonra ekilmelidir. -Ekim ayları; Mart,Nisan,Mayıs,Haziran. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 22-26 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
Düzce'nin sahip olduğu nemli ve sert olmayan iklim yapısı, kestane kabağı için özel olan en uygun fotosentez sıcaklık ve nem koşullarını oluşturur.
Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı, Sakarya ili ve Sakarya Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde ve Sakarya ekolojik koşullarında yetiştirilir. Sakarya ve yöresindeki toprak ve bitki örtüsü ile bölgenin iklim şartlarına göre üretilir.
Helvacı kabağı veya kestane kabağı olarak isimlendirilen bu kışlık kabak çeşidinin kabuğu, çok serttir ve rengi de açık gri tonlarındadır. Biçim olarak, yuvarlak ve hafif basık şekildedir. Kabuklarının dış yüzeyi, dilimli bir görünüm sergiler. Bol etli iç kısımları ise koyu turuncu renktedir.
Balkabağı yetiştirilirken organik bileşenlerin tam olması avantaj sağlıyor. Ekim veya dikimden bir ay kadar önce, dekara 3-4 yanmış çiftlik gübresi kullanabilirsiniz. Ticari gübre olarak dekar başına 25-30 kilogram %33 amonyum nitrat, 20-25 kilogram TSP veya dap gübresi, 20 kg potasyum sülfat uygulanıyor.
Toprak İsteği: Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir. Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi ürün alınır. Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için düzenli ve yeterli sulama önemlidir. Kabak bitkisi toprakta nemli bir ortamı sever, ancak su birikiminden hoşlanmaz, bu nedenle drenajın iyi olması önemlidir. Sık aralıklarla sulama, bitkinin gelişmesi ve verim bakımından önemlidir.
biber, kabak, karpuz, salatalık ve patlıcan tohumları ekilir. 🔸️Patates, turp ve sarımsak dikimi tamamlanır.
Ektiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı almasını sağlayın. istikametindeki dikimleri tercih etmelisiniz. Bitkiniz günde en az 6 saat güneş ışığından yararlanmalıdır. Fidelerinizi saksılarına ektikten sonra toprak hem nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam edin.
Tohum Ekimi
Kullanılan çeşidin dikine büyüme göstermesi veya yayılıcı gelişme göstermesi dikkate alınarak tohumlar 60x60 cm, 70x70 cm veya 80x80 cm aralıklarla açılmış olan ocaklara ekilir.
Balkabağı, son derece bereketli bir bitki olmasının yanında, en iyi şekilde yetiştirilmesi için balkabağı ekim zamanının da doğru tayin edilmesi gerekir. Bu kapsamda en uygun dönem ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemleridir. Kabak çekirdeğinden yetiştirilen balkabağı, soğuk toprak altında filizlenmez.
Toprağın sıcaklığı 10-12°C'yi bulduğunda 60- 80 cm sıra arası, 40-60 cm sıra üzeri olacak şekilde ocaklara ekim yapılmaktadır. Sakız kabakları tekli masuralar üzerinde yetiştirilir. Masura genişliği ve iki masura arası 40 cm olmalıdır. Tohumlar 3-5 cm de- rinliğe ekilir. 5-7 gün sonra çimlenme olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri