Bu yorumlar genellikle âfâkın “dış dünya ve madde âlemi”, enfüsün ise “insanın iç dünyası ve ruh âlemi” olarak anlaşılması gerektiği noktasında birleşmektedir.
Burada afak ve enfüs ayrımları ne anlama gelmektedir? Değerli Kardeşimiz; Afaki; haricî âleme ait, enfüsi ise insanın kendine (bedenine ve ruhuna) ait olan demektir. Allah'ın vahdaniyetine yani birliğine insanın ve sahip olduğu organların, duyguların delil olmaları enfüsidir.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “harici/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahili/içsel” delil denir.
Mîkâtın dışında kalan belde ve ülkelerde oturanlara “âfâkî” denir. Âfâkîlerden, hac veya umre yapmak maksadıyla Hicaz'a gidenler için geldiği bölge veya ülkeye göre ihrama girme yerleri bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından belirlenmiştir.
Arapça kökenli bir sözcük olan enfüs kelimesinin ilk anlamı nefisler ve bedenlerdir. Gözleme ve çıkarıma dayalı tüm öznel fikirler, enfüsi olarak nitelendirilir.
İlgili 20 soru bulundu
- Ciddi ve belli bir konu üzerinde olmayan, rastgele, dereden tepeden konuşan şeklinde öne çıkıyor. Bu anlamı kapsamında hem afak hem de afaki kelimeleri değerlendirilebilir.
Umre Rehberi: Umre Nedir? Umre, sözlük anlamı ile “ziyaret, ziyaret etmek” anlamlarına gelmektedir. İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir.
Hac; Kâbe'nin yanı sıra diğer bazı kutsal yerlerin birlikte ziyaret edilmesi, umre ise sadece Kâbe ziyareti olarak tanımlanır.
Hac veya umre maksadıyla Medine'den Mekke'ye gidenlerin ihrama girdikleri mîkāt yeri. Mekke ve Medine haremlerinin dışında kalan bölge için kullanılan fıkıh terimi.
Kısaca kıran ve temettu' haccı, mikat dışında oturan halktan bulunan ve Mekke'ye ihramsız girmeleri caiz olmayan afakiler hakkındadır. Afaki olmayan Harem ve Hıll halkı ancak ifrad haccı yapmalıdırlar.
Seyr-i fillah, âfâk ve enfüs ile ilişiği olmıyan ötelerin ötesi bir seyrdir. Şaşılacak şeydir ki, seyr-i enfüsîye, seyr-i fillah demişler. Bu seyri bitmez tükenmez bilip, sonsuz olarak seyr edilse, temâmlanamaz sanmışlar.
Afaki kelimesi önemsiz ya da gereksiz şekilde yorumlanmaktadır. Böylelikle afaki konuşma teriminin karşılığı da gereksiz ya da önemsiz konuşan kişi olarak ifade edilmektedir. Gereksiz ya da yersiz konuşmaların tamamı için afaki kelimesi kullanılmaktadır.
Her insan, kendisini ve iç dünyasını ve verilen sayısız nimetleri düşünerek Rabbini bulabilir. İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “haricî/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahilî/içsel” deliller denir.
Sana ve senin yaptıklarına Rabbin şahittir. İnsanlar karşı çıksa da inkâr etseler de gerçeği değiştirmez. Onlara ufuklardaki ve kendi nefislerindeki delillerimizi ileride göstereceğiz [*] ki onun (Kur'an'ın) gerçekliği onlara apaçık olsun. Rabbinin her şeye şahit olması yetmez mi!
53- سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنفُسِهِمْ “Onlara ayetlerimizi âfakta ve enfüste (kendi nefislerinde) göstereceğiz.”Âfakta ayetlerin gösterilmesi, -Hz. Peygamberin onlara haber verdiği istikbale matuf hadiseleri ve helâk olan milletlerin kalıntılarını, -Allahın Hz.
Sözlükte “kan” anlamına gelen ve kan akıtmak suretiyle gerçekleştirilen kurban kesimi için mecazî olarak kullanılan dem, hac ve umre sırasında ibadet maksadıyla veya bir vâcibin terki, geciktirilmesi yahut bir ihram yasağının çiğnenmesine ceza olarak kesilen koyun, keçi, yedide bir deve veya sığırı ifade eder.
Cuhfe: Kızıldeniz sahillerine yaklaşık 9 km mesafede bulunan, rabığ kasabasının yakınındadır. Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Suriye ve Filistin'den gelenler bu bölgede ihrama girerler.
Hele haram işlenecekse, o iş asla yapılmaz. Özellikle kadınların erkekler arasına girmeleri, seslerini yabancılara duyurmaları yasaklandığı için umreye veya nâfile hacca gitmeleri asla doğru olmaz. Umreye gitmek çok sevabdır. Sadaka vermek de çok sevabdır.
İfrad Haccı
Hac aylarında sadece hac yapmak üzere ihrama girilip umresiz yapılan hacdır. Bu hacca; ifrat haccı niyetiyle ihrama girildikten sonra umre yapılmadan sadece hac yapıldığı için “tek yapma” an- lamında ifrad denilmiştir.
Hac zamanı dışında bu mekânların ziyaret etmek ise umre olarak sayılmaktadır. Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz.
Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) umre hakkında şöyle buyurmaktadır; "Ramazanda yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir. Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler". Umre Kur'an ve hadislerde de geçer.
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır. Mu'temir Arapça kökenli olup "ziyaret eden" anlamına gelir. Kadın ve erkekler için yapılan tabirlerde bir farklılık yoktur.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri