Ev yapımı salçanız yoksa hazır paketli domates salçaları da olur. Domates salçamızın üzerine gelecek diğer malzemeler ise; toz şeker (mümkünse esmer şeker), zeytinyağı, sirke, karabiber, toz ve pul kırmızı biber, kimyon, sarımsak tozu, nar ekşisi, toz zerdeçal, toz karanfil ve elbette tuz!
Bir havanda karabiber, kişniş, biberiye ve karanfili dövün. Toz haline gelen baharatları, muskat, kimyon, şeker, tuz, sirke ve sıvı yağı da püre halindeki karışımın içerisine ilave edip karıştırın. Kısık ateşte sos katılaşıncaya kadar pişirin.
Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür. Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır.
Paketlenmiş ketçap ürünlerinin çoğu aynı zamanda tuz bakımından da yüksektir. Tuza duyarlıysanız çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Asitli bir besindir. Mide yanması veya reflü sorunu yaşıyorsanız çok fazla ketçap yemek bu durumu kötüleştirebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer domates mevsiminde değilseniz ya da domates bulamadıysanız salçadan ketçap da yapabilirsiniz. Bunun için salçayı hafif sulandırarak karışıma eklemeniz gerekir. Ayrıca normal domates gibi kullanılacak kıvama getirerek gün kurusu domatesten ketçap da yapabilirsiniz.
Ya bir türlü akmaz ya da bir anda çok fazla dökülür. Yiyeceklerimizin üzerine ketçap dökmek için şişesini çalkalamamız ya da bir miktar sıkmamız gerekir, çünkü şişeyi ters çevirdiğimizde genellikle akmaz. Bu durumun nedeni ketçabın üzerine bir kuvvet etki edip etmemesine bağlı olarak akışkanlığının değişmesidir.
Ketçap, içeriğindeki domates nedeniyle likopen bakımından zengin bir sostur. Likopenin başta kanseri ve kalp hastalığını önlemek olmak üzere pek çok faydası vardır. Likopenin göğüs kanseri ve prostat kanseri gibi pek çok kanser türüne karşı önleyici etkisi olduğu bilimsek çalışmalar ile ispatlanmıştır.
İçindekiler; Domates (100g ketçapta 132g), Sirke, Şeker, Tuz, Baharat ve Bitki Özütleri (kereviz içerir), Baharat.
Günümüzdeki ketçabın kökeni bu sosun Çin'de ortaya çıkmasına dayanır. Kelime, Çince ketchup kelimesinden gelir ve “turuncu sos” anlamına gelir. Ancak ketçap, ilk olarak 18. yüzyıl İngiltere'sinde ortaya çıktı. İlk ketçap, az miktarda ketçap domatesi, mantar, ceviz ve salatalık gibi malzemelerden yapılan bir sostu.
Ketçap domates suyundan elde edilen, yemeklerin yanında sos olarak eklenen bir üründür. İçinde domates, şeker, sirke, tuz, nişasta ve tatlandırıcılar bulunur. Baharatlar ise oldukça azdır. Bu yüzden her yemeğin yanında tercih edilir.
Ketçap, domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos.
Ketçap. Ketçap, domates sosu gibi olsa da aslında şeker ve tuz içeriği yüksek bir sos çeşididir. 1 yemek kaşığında 167 mg sodyum (yaklaşık 0,5 g tuz) bulunur.
Bu soslardan biri olan ketçap, lezzetli ve karakteristik bir tat sunar. Özellikle hamburger, patates kızartması, sandviç ve sosisli gibi fast food tarzı yiyeceklerin yanında tercih edilir. Ayrıca pizza ve makarnalarda da tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
* 100 gr ketçap, 3 mg likopen içerir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid ve fito-besleyiciler içerir. Hücrelerdeki DNA hasarını önler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur, moleküler dejenerasyonu önler. * Göğüs kanserini önler.
Heinz, tüketicilerin sağlığını önemseyerek, ürünlerini düşük yağ ve düşük kalori içerecek şekilde üretir. Bu sayede, Heinz Ketçap, sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.
Su, domates salçası (%19), şeker, modifiye nişasta, sirke, tuz, elma suyu konsantresi, koruyucu (sodyum benzoat), doğal aroma verici (baharat). İz miktarda kereviz, yumurta, süt ve süt ürünleri, hardal,gluten ve balık ürünü içerebilir.
1869 yılında Henry John Heinz tarafından kuruldu. 1876 yılında ilk ketçap üretimini gerçekleştirdi. 57 Çeşit ürün sloganı ile 57 farklı ürün çeşidi geliştirdi.
1830'lı yıllarda ketçap, "domates hapı" olarak eczanelerde satılmaya başladı. 1830'larda ishal, hazımsızlık ve sarılık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünüldüğü için ilaç olarak satıldı. Fikir ilk olarak 1834'te Amerkalı doktor John Cook Bennett tarafından önerildi ve tarifi "domates hapı" şeklinde geliştirildi.
ketçap - Nişanyan Sözlük. İngilizce ketchup sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Malayca keçup “balık sosu” sözcüğünden alıntıdır.
Ambalaj açıldıktan sonra buzdolabında (0 / +4 ⁰C)'de muhafaza ediniz. Ürün katkı ve koruyucu içermediği için kapak açıldıktan sonra 15 gün içinde tüketilmelidir.
Kilerde bırakılmış, açılmamış ketçap yaklaşık bir sene dayanır. Bir kez açıldığı zaman kilerde yaklaşık bir ay ve dolapta altı ay dayanır. Ambalajı açılmamış kurabiyeler aylarca saklanabilir.
Hali hazırda kullandığınız bir ketçabın kullanma süresi ise 4 ila 6 ay arası. Bu süreler sonunda ketçabın rengi ve tadında değişiklikler meydana gelmeye başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri