Keten tohumu, içerisinde bulunan lignan ve Omega-3 yağ asitleri sayesinde meme kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri ve akciğer kanserinin ortaya çıkma ihtimalini düşürür.
Kanser riskini azaltmak
Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri içerir. Araştırmalar, bu yağ asitlerinin farklı kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Thompson, keten tohumu yağının sadece kanserden korunmada değil, kanser tedavisinde de etkin rol oynayacağını ortaya koydu. Keten tohumu yağının yeni kanser hücrelerinin oluşumunu engellediğini tespit eden Dr. Thompson'un araştırmaları, bu yağın kolesterol seviyelerini de etkin bir şekilde düşürdüğünü gösterdi.
Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
Öncelikle kemoterapi alan hastaları düşündüğümüzde, kemoterapi esnasında mümkün olduğu kadar alternatif tıp ürünlerini kullanmamaları (zerdeçal, keten tohumu, propolis, reisha mantarı vb) gerektiği bilinmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
Bunlara ilaveten keten tohumunun içerisindeki fenolik ve fitik asitler meme ve kolon kanser riskinde de azalmaya neden olabilir. Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir.
Düzenli olarak selenyum, C vitamini, E vitamini, zerdeçal, karoten ve resveratrol içeren besinler tüketilmelidir. Meme kanseri olan hastalar 1-3 porsiyondan fazla soya tüketmemelidir. Haftada en az 3 gün bakliyat tüketilmelidir. Yemeklerde yağ olarak zeytinyağı (tercihen riviera) kullanılmalıdır.
Buğday çimi, meme kanserinde etkili. Çemenotu, kalın bağırsak, karın zarı, kemik, lösemi, meme kanserinin tedavisinde etkili. Çörekotu, akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat, yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde yardımcı.
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz, "Meme kanseri olan hastalarımıza rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmalarını, tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz." dedi.
Fakat bazı bireyler keten tohumu kullanmamalıdır. Bu bireyler keten tohumuna alerjisi bulunan kişilerdir. Bunlara ek olarak kronik rahatsızlığı bulunan bireyler, hamile bireyler ve emziren bireyler de keten tohumu kullanırken dikkatli olmalı, hatta keten tohumunu kullanmadan önce doktorlarına danışmalılardır.
Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır.
Nar çekirdeği yağı, kanser tedavisinde olduğu kadar, kanserden korunmada da antioksidan özelliği ile çok önemli bir role sahip. Hücreleri koruyarak, kanser riskini azaltıyor. Nar çekirdek yağının yapısında Punicic asitin yanı sıra antioksidan özellikleri, yüksek oranda da E vitamini bulunmaktadır.
Keten tohumu lignanlardan, yani bitkisel östrojenlerden de çok zengin.
Keten tohumu ile mücadeledeki etkilerini anlamak için bir aylık bir çalışma yapıldı. Hastaların günlük öğünlerine yaklaşık 20 gram keten tohumu eklendi. Bir ay sonra hastaların kan şekeri seviyelerinde %8 ila %20 düşüş görüldü.
Keten tohumu faydalı bir besin olarak bilinse de aşırı tüketimi birçok sağlık problemine sebep olabilir. Keten tohumu emziren kadınların, hamilelerin ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin kullanmaması gereken bir besindir.
Havuç, bal kabağı, Trabzon hurması, kayısı gibi turuncu meyve ve sebzeler beta karoten içeriğiyle hücreleri serbest radikallere karşı koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Günde 10 gram keten tohumu ise meme kanserinin tekrarlama riskini azaltır.
Evet meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Eğer hasta meme kanserine 35 yaşın altında yakalanırsa, hastalığın seyri biraz daha süratli olabiliyor; hastalık daha erken tekrar edebiliyor. Fakat bu hastalarda kemoterapi denilen ilaç tedavisi daha etkili oluyor. Kanser ileri yaşlarda özellikle menopozdan sonra ortaya çıkarsa, hastalık daha iyi seyrediyor.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Şişmanlığın azaltılması, kilo verme, zayıflama, sigara kullanılıyorsa bırakılması, alkol kullanılıyorsa bırakılması, bol sebze meyve tüketilmesi gibi yöntemlerle ortalama %30 civarında meme kanseri riskini azaltabilmek mümkün. Bunun dışında bazı ilaçlarda meme kanseri riskini önleyebiliyor.
Kurkuminin kanserin yayılmasını engelleyici özelliğinin araştırıldığı bir çalışmada ise; prostat kanserli hücrelerde yayılımı engellediği görülmüştür. Yine bir başka çalışmada da kurkumin meme kanserinde yayılımı engelleyici etki göstermiştir.
Hormonal dengenin korunmasına da yardımcı olur. Vücudunuzun hormonu dengelemek için ihtiyaç duyduğu hem Omega 3 hem de 6 esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Sonuç olarak, keten tohumları hormonları dengelemek, doğurganlığı artırmak ya da menopozun etkilerini dengelemek için güçlü bir destektir.
Keten tohumunu günde 2 tatlı kaşığı olarak tüketebilirsiniz. Günlük tüketim miktarı 40 gramı aşmamalıdır.
Keten tohumunun diğer benzersiz bir özelliği de lignan içermesidir. Lignan, halk arasında 'kadınlık hormonu' olarak bilinen östrojenin bitkisel formu olarak adlandırılabilir. Keten tohumu insan sağlığında çok önemli bir yere sahip ve bir çeşit bitkisel östrojen olan lignanların en iyi kaynaklarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri