Üst düzey devlet görevlilerinin yardımcıları ya da saray hizmeti veren belirli esnaflar kethüda olarak bilinmektedir. Bu bağlamda arabacılar, kilerciler ya da şamdancılar ön plana çıkıyor.
Şehir kethüdası, Osmanlı Devleti'nde devlet görevlisidir. Şehir halkının hükûmet önündeki temsilcisidir. Devlet ile toplum arasında iletişim ve irtibatı sağlamakla görevlidir.
Osmanlılar'da sarayların ihtiyaçlarıyla kamu binalarının tamir ve inşasına gereken malzemeyi temin eden görevli ve 1855'ten sonra belediye başkanı için kullanılan unvan.
Farsça kökenli olan "کتخدا" (katkhodā) kelimesinden türetilmiştir. Anlamı: "Kethüda" kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan bir unvanı ifade eder. Bu unvan, bir devlet görevlisinin veya bir topluluğun başkanının yardımcısı veya temsilcisi olarak atanmış kişiyi tanımlar.
Osmanlı sarayının harem teşkilâtında câriyelerin âmirine "kâhya (kethüdâ) kadın" denirdi. Vâlide sultan dairesine mensup olan bu görevlide âmirlik alâmeti olarak gümüş kaplı bir değnekle hünkâr dairesindeki eşyaları mühürlemek için padişahın mührü bulunurdu. Yardımcısına "hazinedar usta" denirdi.
İlgili 35 soru bulundu
Osmanlılar'da genellikle malî alanda devletle halk arasındaki münasebetleri sağlamakla görevli şehir yöneticisi. Yeniçeri Ocağı'nın yüksek rütbeli zâbitlerinden. Osmanlılar'da sadrazamın başyardımcısı ve iç işlerin sorumlusu.
osmanlı devleti'nde köy yöneticisi veya temsilcisi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde, kethüdalar önemli bir rol oynamışlardır. Kethüda kelimesi, Farsçadan türemiş olup, "kadak" sözcüğünden evrilmiştir ve ev işlerini idare eden kişi olarak bilinmektedir.
Kelime kavram olarak, Osmanlı devlet teşkilâtında XV. yüzyıldan itibaren “bazı devlet görevlilerinin işlerini gören yardımcı” (sadaret kethüdası, hanım sultan kethüdası, yeniçeri kethüdası gibi); sivil hayatta ise “büyük konak ve çiftliklerin işlerini yöneten kişi” anlamını kazanmıştır (Canatar 2002: 332).
osmanlı'da, öncelikle altı bölük halkının (yani kapıkulu sipahi bölüklerinin taşrada görevli mensuplarının) düzenini, akabinde de reayanın korunmasını ve asayişi sağlamakla görevli şehir zabitleri.
Keytruda nedir? Etken maddesi pembrolizumab olan Keytruda adlı ilaç, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tespit etme ve kanser hücrelerine saldırma yeteneğini geliştirmek için tasarlanmış bir immünoterapidir.
Kafes, Şimşirlik veya Şehzadegan Dairesi, Osmanlı İmparatorluğu haremi içinde tahta çıkması muhtemel şehzadelerin muhafızlar tarafından sürekli olarak ev hapsinde tutuldukları yerdir.
Tapu ve kadastro kayıtlarını tutan ve yazışmaları düzenleyen nişancının günümüzdeki karşılığı İç İşleri Bakanı olmaktadır. Osmanlı Devlerinde belirli görevlere sahip olan nişancının görev ve sorumlulukları günümüzde İç İşleri Bakanı tarafından yapılmaktadır.
osmanlı devleti'nde taşrada ve merkezde olmak üzere iki ayrı şekilde devlet hizmeti gören kahyalar. merkezdeki sultan kethudası gibi birimlerin yanında taşradaki köy kethudaları da, tımar tevcihleri, tahrir işlemleri, devşirme alımları gibi uygulamalarda devlet görevlilerine yardımda bulunan kişilerdir.
Sözlükte “birini temsil etmek, birine vekâlet etmek” anlamındaki nevb (niyâbe) masdarından türeyen nâib (çoğulu nüvvâb), “bir makamın sorumluluğunu asıl sahibi yerine geçici bir zaman için yüklenen kimse” demektir.
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib, ilk olarak devlet idaresindeki görevlilerin yerine geçici süre ile bakan kişiler hakkında kullanılmış olup hüküm- dar vekili olmaları sebebiyle vezirlere naib-i saltanat denilmiştir.
Sadaret kethüdasının başlıca görevleri, kamu yönetiminin en üst düzeydeki işleyişini yönlendirmek , sadarete gelen önemli her belgenin ilk incelemesini yapmak ve konuya ilişkin görüş belirleyerek sadrazama sunmak, Sadaret'ten çıkacak her yazılı buyruk üzerinde sadrazama danışmanlık etmek , belgelere pençe koymak ve ...
1835 yılında Sadrazam Kethüdalığının ismi Mülkiye Nezareti olarak değiştirilmiş, Kethüda unvanı da Mülkiye Nazırına çevrilmiştir. 1837 yılında Mülkiye Nezaretinin ismi Dahiliye Nezareti, Mülkiye Nazırının unvanı da Dahiliye Nazırı olarak değiştirilmiştir.
Genellikle Enderun görevlilerinden terfian tayin edilen kapıcılar kethüdâsı, kapı ağası vasıtasıyla padişahtan aldığı emri vezîriâzama ve divan üyelerine ulaştırırdı. Aynı zamanda Dîvân-ı Hümâyun'un düzeninden sorumlu olup bu hizmetleri sırasında elinde gümüş asâ bulundururdu.
Kapıcılar kethüdası : Kapıcılar kethüdası sarayın tüm kapılarını bekleyen görevlilerin başıdır. Çaşnigir başı : Saraydaki sofra hizmetlerini gören kişilerin başına denir.
Şehir kethüdaları, eşraf ve âyân denilen, devlet ile reâyâ arasında hem ahalinin temsilcisi, hem de padişah emirlerinin reâyâya ulaşmasında ve uygulanmasında resmî görevlilerin yardımcısı konumunda olan şehirlerdeki üst sınıf içerisinde yer almaktadır.
Çuhadar ve Başçuhadar veya Kahya, Osmanlı Devletinde sarayın büyük memurlarından ve padişahların hizmetlerinde bulunanlardan birine verilen ad.
1864 ve 1871 Osmanlı Nizamnameleri de köyün yürütme organı olarak “muhtar” ve karar organı olarak “ihtiyar meclisi” olmak üzere iki organ öngörmektedir.
Sadrazam (Osmanlıca: صدر اعظم; sadr-ı âzam) ya da vezîr-i âzam (Osmanlıca: وزیر اعظم), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı. Sadaret nişanı.
Köyler ise Osmanlı taşrasının temel birimi idi. Köylerden oluşan askeri üniteler, nahiye adı altında timar sisteminin en küçük idari birimini oluştururdu. Bunların başında serasker tabir edilen timar beyi bulunurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri