Ki-67 testi kanser hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ölçmenin bir yoludur. Bu test patoloji laboratuvarında uygulanabilen bir immünohistokimyasal testtir. Ki-67 proteini immunhistokimyasal olarak boyanır ve yüz tümör hücresinin ne kadarında pozitiflik bulunduğunu belirten yüzdeyi anlatan bir sayı verilir.
Bu hücrelerin bölünme hızını (proliferasyon) gösterir. Proliferasyon indeksinin %2'den düşük olması (Ki-67 %2'den düşük) tümörün çok yavaş büyüdüğünü gösterirken, %10'dan büyük bir index (Ki-67 %10 üzerinde) daha hızlı büyüdüğünü düşündürür.
Ki-67, kanser hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve bölündüğünü ölçmenin bir yoludur.
AMAÇ: Ki-67, tümör içerisindeki prolifere hücreleri gösterebilen bir antikordur. Ki-67 fraksiyonunun daha yüksek olduğu tümörler, daha agresif seyretme eğilimindedirler ve bu vakalarda vasküler invazyona, kötü proliferasyona ve metastaza daha sık rastlanır.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
İlgili 20 soru bulundu
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Ki-67 testi kanser hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ölçmenin bir yoludur. Bu test patoloji laboratuvarında uygulanabilen bir immünohistokimyasal testtir. Ki-67 proteini immunhistokimyasal olarak boyanır ve yüz tümör hücresinin ne kadarında pozitiflik bulunduğunu belirten yüzdeyi anlatan bir sayı verilir.
Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Genel olarak, kandaki CA 15-3 seviyesi ne kadar yüksekse, vücutta o kadar fazla kanser vardır. Meme kanseri kemiklere, karaciğere veya her ikisine birden yayıldığında seviyeler en yüksektir. CA 15-3 seviyesi düşerse veya normale dönerse, tedavinin işe yaradığı anlamına gelebilir.
Evre 3 meme kanserleri çok farklı tedavi yöntemlerinin kombine (bir arada) kullanılmasını gerektirir. Kemoterapi evre 3 meme kanseri için en yaygın ve sık kullanılan tedavidir. Bazı özel durumlarda cerrahi öncesi tümörü küçültmek ve cerrahi işlemi kolaylaştırmak için kullanılır.
İnvaziv duktal karsinom :Â Kanser hücrelerinin kanal dışına geçtiği formdur. Kanser önce kanal içinde başlar, daha sonra kanal duvarını aşar ve meme dokusuna, bazen de meme dışına yayılır. Tedavi edilmez ise ölümcüldür. Tüm meme kanserlerinin % 65-80'ini oluşturur.
Ki-67 proliferasyon indeksi %20'nin altında ve üzerinde olan gruplarda 7 yıllık genel sağkalımlar sırasıyla %97.1 ve %90.9 olarak hesaplandı (p0.042). Ki-67 proliferasyon indeksinin tümör histolojik derecesi, patolojik tümör boyutu ile pozitif korelasyon, hormon reseptörleri ile negatif korelasyon gösterdiği saptandı.
Hücresel grade (sellüler grade)
Hücrelerin bazı özelliklerine bakılarak bu derecelendirme yapılıyor. Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor ediliyor. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul ediliyor. Grade II ise bunların arasında kalıyor.
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
Patoloji raporunda hastanın bilgileri yanında, alındığı yer, makroskopik/mikroskobik özellikleri ve uygulanan laboratuvar metodlarına dair bilgiler yer alır. Ayrıca incelemeyi yapan patoloji uzmanı/patolog bilgileri de raporda belirtilir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler sağlık ocağı ya da hastane üzerinden sonuçlarına ulaşmaktadır. Daha kısa ve hızlı bir yol isteyen kişiler ise web sitesi olan e-nabız üzerinden patoloji sonucunun ne olduğunu görebilmektedir.
Bazı kanser türleri remisyon dan yıllar sonra tekrar nüksedebilmektedir. Bu nedenle kanser tedavisinin ardından remisyon gerçekleşiyorsa 5 yıllık sağkalım oranı istatistiki bir tarım olarak baz alınmaktadır. 5 yıllık sağ kalım oranı kanser tanısının ardından 5 yıl hayatta kalabilen kişilerin yüzdesini göstermektedir.
Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Bazı kanser türleri ve birtakım rahatsızlıklar olmadığı sürece, kan dolaşımındaki CEA seviyesi genellikle düşük gözlemlenir. CEA'nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – 2.5 nanogram (ng/mL)'dir. İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir.
Meme kanseri ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi o kadar kolaylaşır ve etkinleşir. Erken evrelerde meme koruyucu cerrahi, yani sadece kanserli dokunun çıkarılması yeterli olabilir. Daha ileri evrelerde meme başı ve meme cildinin korunarak ve implant (silikon) uygulanarak ameliyat mümkün olabilmektedir.
Hasta kemoterapi almaz. Radyoterapi ise tedaviye eklenebilir. Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Kanserin kaç tane koltuk altındaki lenf düğümüne sıçramış olduğu önemli bir gösterge. Bir lenf düğümüne bile sıçrama varsa ve başka bir engel yoksa yardımcı ilaç tedavisi (adjuvant kemoterapi) uygulanması gerekiyor. Eğer 4 ve daha fazla lenf düğümüne sıçrama varsa, ilaç tedavisine ek olarak ışın tedavisi de gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri