Hristiyanlıkta cemaate ve ibadet edilen mekâna verilen addır. Hristiyanların ibadet ettiği Tanrı'ya ait mekânın adı olan kilise kelimesinin kökeni Rabbe ait olan anlamında Yunanca “kyriakon” ve çağırmak, davet etmek, zikretmek fiilinden türeyen Latince “ekklesia”dır.
Kilise, Hristiyanlıkta ibadet etmek ve bazı diğer dini vazifeleri yerine getirmek için tahsis edilmiş halka açık bina, tapınak.
Katoliklik: Kilise, 1054 yılında, Doğu ve Batı olmak üzere büyük bir bölünme yaşamıştır. Bundan sonra Batı Kilisesi, kendisini evrensellik anlamında “Katolik” olarak adlandırmıştır. Katoliklik, Hıristiyan dünyasında mensubu en fazla olan mezheptir.
Papaz bazı Hristiyan kiliselerinde episkopos ile diyakoz arasında yer alan din adamıdır.
Hristiyan ilahiyatında 30 kadar sakrament sayılmakla birlikte, Katolikler ve Ortodokslar 7 temel sakramente yer verir. Bunlar vaftiz, konfirmasyon, komünyon ya da ekmek ve şarap ayini, günah itirafı, nikâh, rahip takdisi ve ölüm esnasında hastayı son yağlamadır.
İlgili 45 soru bulundu
Katolik ve Ortodoks Kiliseleri'nde hem bireysel hem de cemaat olarak uygulamalar yapılmaktadır ve katı oruç kuralları artık uygulanmamaktadır. Oruç artık esas olarak gönüllülük esasına dayalı olarak anlaşılmaktadır. Niyet esastır. Bu bir adak, kendi başına yaşayan bir fedakarlık unsurdur.
Hıristiyanlık'ta vaftiz müessesesi bulunmakla birlikte İslâm'daki gusül kavramına tekabül eden herhangi bir uygulama görülmemektedir.
Kilise, bina olarak Hıristiyanların ibadet ettiği yeri, teşkilat olarak ruhban sınıfını ifade eder. Bundan dolayı kilise; hem İsa'nın manevî vekili, hem Tanrı'nın Evi, hem de cemaattir. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde mabet yoktur.
Papa kimdir? – “Papa” kelimesi 'Peder' (Baba) anlamına gelen Yunanca 'Papaz' kelimesinden gelmektedir. Papa ya da Aziz Peder unvanı, kilisenin başındaki kişiye verilebilecek en uygun unvandır. Gerçekten onun yetki ve gücü, Tanrı'nınki gibi tamamıyla bir babanın yetkisi, bir velayet kudreti gibi olmalıdır.
Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.
DİYANET İşleri yayınlarında, "kilisede namaz kılınabilir mi?" sorusuna şu yanıt veriliyor: "Zaruret bulunmadıkça kilisede namaz kılmak mekruhtur. Ancak namaz kılınacak uygun başka bir yer bulunamadığı takdirde, temiz olmak kaydıyle orada namaz kılınmasında dinen bir sakınca yoktur.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Katolik Kilisesi Kutsal Ruh tarafından idare edilir ve evrenseldir. Kutsal Ruh, Baba'dan Oğul aracılığıyla çıkar. (Ortodokslar, sadece Baba'dan çıktığına inanırlar). İsa hem insan, hem de tanrı tabiatına sahiptir.
Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.
Cami ve kiliseler önemli bir inanç turizmi merkezi olan Hatay´da, dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi bulunmaktadır. Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biridir.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Mor Efrem Süryani Kilisesi (Süryanice: ܥܕܬܐ ܕܡܪܝ ܐܦܪܝܡ ܕܣܘܪ̈ܝܝܐ ܩܕ̈ܡܝܐ ܐܪ̈ܬܕܘܟܣܝܐ), İstanbul'a bağlı Bakırköy ilçesinde bulunan Süryani Ortodoks kilisesidir. 8 Ekim 2023 tarihinde açılan kilise, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde inşa edilen ilk kilisedir. Adını Efrem'den almıştır.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
Allah için ibadete mahsus olan tüm camiler ve mescitler için de “Allah'ın evi” terkibi kullanılır. Nitekim bir hadis-i şerifte; “Yeryüzünde Allah'ın evleri; mescitlerdir.
Gusül, İslamiyet‟te çok önem verilen bir temizlik olmakla bera- ber sadece İslâm‟da görülen bir dinî uygulama değildir. Kadîm ilâhî dinlerde ve beşerî inanışlarda da gusül bilinmekte ve uygulanmak- tadır.
İncil, çok kadınla evliliği yasaklamamıştır. Tarih boyu insan topluluklarının pek azı hariç hepsinde erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi meşru görülürdü. Bunda savaş ve benzeri sebeplerle erkek ölümlerinin daha çok oluşu mühim rol oynamıştır.
Resmi nikahı olmayan hiçbir çifti kilise evlendirmez. Nikah cüzdanınızı ibraz etmeniz lazımdır. Hristiyanlık'ta evlilik bir Tanrı buyruğu, dini bir görev olarak kabul edilir. Evlenme papazın idaresinde gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri