Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
1 buçuk su bardağı sirke. 1 çay kaşığı limon tuzu. 1 yemek kaşığı toz şeker. 5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
İlgili 31 soru bulundu
Malzemeler: Yeteri kadar gök domates (olgunlaşmamış) 1 su bardağı sirke (üzüm)
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Turşumuzun üzerine doldurdumuz sirkeli suyu bir tencereye boşaltıyoruz. Her lt. İçin 1 silme yemek kaşığı şeker, 2 dolu yemek kaşığı tuz (en irisinden değil), 1 çay kaşığı kadar limon tuzu koyarak hazırladığımız turşu suyunu ocağa alıyoruz.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Kavanozun kapağını kapattıktan sonra kavanozu hemen ters çevirip, vakumlanmasını sağlayın. 2 saat kadar bu şekilde bekletin. Hazırladığınız sıcak suyla kornişon turşusunu süre sonunda düz çevirin. Güneş almayan serin bir yerde 1 hafta kadar beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeleri 1 kg luk kavanoza aralarına sarımsak ekleyerek dolduruyoruz. Üstüne tuz ve şekerle karıştırdığımız sirkeyi ekliyoruz. Ters çevirip 8 saat bekliyoruz. Sonra düz çevirip karanlık bir yere koyuyoruz yaklaşık 15 günde oluyor bulanma bozulma olmuyor ayrıca kıtır kıtır bir turşu oluyor.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Turşu yapımında tuzun miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Turşunun tuzu az olursa turşuya koymuş olduğunuz malzemeler yumuşak olur ve zararlı bakteriler üretir. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuya koyduğunuz su kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi.
1 yemek kaşığı nohut, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 klasik çay bardağı sirke, 5-6 diş sarımsak.
1 çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip karıştırılır. Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri