Kilit kelimesinin kökeni Farsça dilidir.
Türkçeye Rumca aniχtēri/ανοιχτήρι (anahtar) sözcüğünden geçen sözcüğün kökeni Eski Yunanca anoígō/ανοίγω (açmak) sözcüğüdür.
Fransızca culotte “«kıçlık», kalça kısmı geniş pantolon, don” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca cul “kıç” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince culus sözcüğünden evrilmiştir. külot: Belden dize kadar olan kısmı geniş, daha aşağısı dar olan pantolon.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
İlgili 31 soru bulundu
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
gelin - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kelin “evlenerek hane halkına katılan kadın” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kel- “gelmek” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
dünür - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tüŋür “evlilik yoluyla akraba, hısım” sözcüğünden evrilmiştir. Anadolu ağızlarında düğür biçimi kullanılır. Muhtemelen düğün sözcüğüyle eş kökenlidir, ancak yapısal ilişki açık değildir.
Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
Abiye kelimesinin kökeni Fransızcadan gelmektedir. Fransızcada “habillé” kelimesi,” gece kıyafeti giyinmiş” anlamına gelmektedir ve dilimize abiye olarak geçmiştir.
9- anahtar: Bu sözcüğün kökü, yunanca "anihto" (açmak) eylemidir. "Anihtiri" ise "açmaya yarayan" anlamındadır; yani "anahtar"... Yunanca kökenli sözcükler aslında dilimize Anadolu'da konuşulan ("konuşulmuş olan," demek daha doğru olur sanırım) Rumca'dan geçmiştir.
Reklamlarınızın, anahtar kelimenizle anlamı veya aynı amacı taşıyan aramalarda gösterilmesini sağlayan bir anahtar kelime eşleme türüdür. Reklamınızı kimlerin göreceği konusunda en çok kontrolü tam eşleme sağlar ancak hem sıralı hem geniş eşlemeye kıyasla daha az arama sayısına ulaşır.
Yapıcı metod içerisinden yukarıda tanımlanan nesne değişkenlerine erişilmek istenirse this anahtar kelimesi kullanılır. this kelimesi, o anda üzerinde işlem yapılan nesnenin referansını döndürür ve böylece nesne değişkenlerine erişmiş oluruz.
Bu kelime genellikle Sivas ve çevresinde kullanılan bir kelimedir. Sivaslılar tarafından sıklıkla kullanılan bu kelimeye cümle içerisinde örnek şu şekilde verilebilir: - Bir taraftan eğilerek, bir taraftan dinelerek beklediler.
Bilinen en eski kapı kilidi, yaklaşık 4000 yıl önce Mısır'da kullanılan ahşap kilittir. Benzeri kilitler aynı dönemlerde Mezopotamya'da da vardı. İlk insanlar mağaralarda yaşarken, mağaranın girişinde ateş yakar ve bu sayede mağaraya vahşi hayvanların girmesini önlerdi.
Türkiye'nin lider kilit üreticisi olmakla kalmayıp, kilit sektöründe dünyanın en büyük global üreticilerinin hâkim olduğu pazarlarda güçlü bir rakip olarak boy gösteriyor.
Bakkal: Arapça
Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Etimoloji. Türkçeye Fransızcadan geçen sözcüğün kökeni Keçuva dilindeki kauchuk sözcüğüdür. Kauçuk bazı Batılı dillerde "silgi" (rubber) veya "Hindistan silgisi" olarak adlandırılır.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe körümçi “görücü; falcı, müneccim” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe körüm “görme, bakım” sözcüğünden Eski Türkçe +çI ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kör- fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Türkçede güvey ve güveyi 'damat1 kelimesinin eski Türk (Kök Türk ve Uygur) metinlerindeki şekli küdegü-dür.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
Karışık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri